+

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ

Αντιμέτωπος με εσωκομματική γκρίνια και αμφισβήτηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας σωρεία προβλημάτων στο εσωτερικό της Ν.Δ. να ξεκινούν από την ίδια την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η υπόθεση του Ηρακλειώτη γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, συνεχίζει να δίνει τροφή σε σενάρια ακόμα και αντικατάστασής του, ενώ ευθείες βολές προς την ηγεσία της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης διαβλέποντας την πρόθεση του προέδρου να μην τον περιλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει αύριο στο Ηράκλειο με αφορμή το 4ο προσυνέδριο της Ν.Δ. Αν και επισήμως το θέμα του προσυνεδρίου είναι «Επιχειρήσεις και επανεκκίνηση της οικονομίας», στην ουσία το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναμένεται να κυριαρχήσει.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για τις συνομιλίες και εξυπηρετήσεις του γραμματέα του κόμματος σε επιχειρηματία που έχει καταδικαστεί για εκβίαση, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και σε τοπικό επίπεδο, ειδικά υπό τον φόβο περαιτέρω αποκαλύψεων με προεκτάσεις και στη μεγαλόνησο.

Σε κεντρικό επίπεδο το κλίμα για τον γραμματέα παραμένει βαρύ, τόσο που δίνει τροφή ακόμα και σε σενάρια αντικατάστασής του, ενώ ήδη έχει αρχίσει και η ονοματολογία για τον διάδοχο του, με πιθανότερη την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι οποίες αλλαγές πάντως, αν γίνουν, θα μετατεθούν για το συνέδριο του Δεκεμβρίου, ώστε να μη φανεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδίδει στην πίεση των αποκαλύψεων αλλά και της κυβέρνησης για τον στενό του φίλο και συνεργάτη.

Η πιθανή αποπομπή Αυγενάκη θα στείλει και μήνυμα συμφιλίωσης προς το στρατόπεδο Σαμαρά, το οποίο ήδη πνέει μένεα κατά του γραμματέα για τον χαρακτηρισμό «γιαλαντζί λαΐκιστής» που απέδωσε δημόσια στον πρώην πρωθυπουργό ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

«Αναψε» ο Μαρκογιαννάκης

Εν τω μεταξύ όλο και δυνατότερες είναι οι φωνές αμφισβήτησης προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά. Στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων το απόγευμα της Κυριακής (5/11), η οποία πραγματοποιήθηκε και εν όψει του 4ου προσυνεδρίου, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα στελέχη, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να εντοπίζεται στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος στον νομό.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που φημολογείται ότι θα αποκλειστεί από τις λίστες του κόμματος, «έδειξε τα δόντια του» προς την Πειραιώς προσπαθώντας να επιβάλει ουσιαστικά την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, παρουσία μάλιστα και του γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ. Στέλιου Κονταδάκη.

«Μην επιχειρήσει κανείς να με εξευτελίσει […] Ο τυχόν δικός μου εξευτελισμός θα είναι εξευτελισμός και όλων εκείνων που με έχουν στηρίξει τόσα χρόνια, σας παρακαλώ πάρα πολύ, μέχρι εδώ και μη παρέκει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Αναφερόμενος ειδικά στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του κόμματος στον νομό, ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως τάσσεται φανατικά υπέρ της ανανέωσης, ωστόσο χαρακτήρισε «βιασμό της λαϊκής βούλησης» την επιβολή των νέων έναντι κάποιων παλαιών στελεχών.

Σημασία έχει πάντως πως τα λεγόμενα του κ. Μαρκογιαννάκη έτυχαν θερμού χειροκροτήματος από τους παρευρισκομένους στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων, ενώ όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Ν.Δ. επισημαίνουν με νόημα πως και τα δύο προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη (Αυγενάκης – Μαρκογιαννάκης) προέρχονται από στελέχη που βρίσκονταν πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιαννη ακολουθώντας την στη Δημοκρατική Συμμαχία το 2010.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.11.2017