Μνημειώδες κείμενο αμφισβήτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης για το θέμα της ταυτότητας φύλου. Στην ίδια ανακοίνωση χώρεσε και ο Ντοστογιέφσκι με μια φράση από το έργο «Αδελφοί Καραμαζόφ» και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής». Το λες και… αυτο-τρολάρισμα.
Εν συντομία η άποψη της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η εξής: Πρώτα θα τα εξετάσουν οι «ειδικοί επιστημονικοί φορείς», μετά τα «αρμόδια ερευνητικά κέντρα» και βέβαια με την απαραίτητη «άνεση χρόνου». Μετά θα δούμε αν υπηρετούν «τους κανόνες και τα ιδεώδη του ελληνικού και του χριστιανικού πολιτισμού» και κατόπιν θα αποφασίσουμε αν τα «λεγόμενα» ανθρώπινα δικαιώματα είναι όντως δικαιώματα…
Ως παράδειγμα φέρνουν τις αμβλώσεις, οι οποίες αν και είναι ανθρώπινο δικαίωμα, εν τούτοις δεν είναι νόμιμες σε όλες τις χώρες. (Συνεπώς κατά τους ιεράρχες της Κρήτης αν η άσκηση ενός ανθρώπινου δικαιώματος κάπου είναι παράνομη, τότε παύει αυτομάτως να υφίσταται και ως ανθρώπινο δικαίωμα – Λογικό).
Και κατόπιν λίγος Ντοστογιέφσκι και το… τσιτάτο για την «ομονοούσα μυρμηγκοφωλιά», που χρησιμοποιεί συχνά ο μητροπολίτης Γορτύνης στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.
Μόνο που δεν παρατήρησε κανείς στο ανώτατο όργανο της Εκκλησίας του νησιού ότι η συγκεκριμένη φράση είναι από το κεφάλαιο του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή» στο έργο «Αδελφοί Καραμαζόφ». Εκεί όπου ο συγγραφέας καυτηριάζει ακριβώς τον ρόλο του αλάνθαστου καθοδηγητή που θέλει να κρατά για λογαριασμό της η Εκκλησία.
Κρίμα γιατί κάποιοι από τους ιεράρχες που συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι άνθρωποι με βαθιά μόρφωση και ευρύτερη αντίληψη.
Κρίμα γιατί αν και στο παρελθόν έχει δείξει σημάδια προοδευτικότητας και αυτονομίας, το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία της Κρήτης επιλέγει, για λόγους συσχετισμών, να σύρεται πίσω από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και εκεί στην παρούσα φάση επιβάλλουν τις απόψεις τους οι πλέον ακραιφνείς μητροπολίτες.
Για την ιστορία, στο ίδιο κεφάλαιο ο Ντοστογιέφσκι αποφαίνεται πως «Κόλαση είναι η έλλειψη της αγάπης» (σ.σ. προς όλους).
(Κεντρική φωτογραφία: Προσωπογραφία του Φιοντόρ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι).