ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΜΕΛΙΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν τολμώ ούτε να φανταστώ τον εαυτό μου στη θέση του πατέρα, ο οποίος δυο χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού του, βλέπει να περιφέρεται ως πολιτικό «όπλο» από το βήμα της Βουλής ο φάκελος με τις ευθύνες για την υπόθεση αυτή.

Μίλησα μαζί του χθες και με την άδειά του σας μεταφέρω τη μόνη δήλωση που θέλει να κάνει:

«Μένω κατάπληκτος, να τους πείτε. Χρειάστηκε να σκάσει το σκάνδαλο της Novartis για να εμφανιστεί ο φάκελος του παιδιού μου. Τίποτα άλλο».

Θυμίζω πως χθες βράδυ, στη συζήτηση για το σκάνδαλο, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε έναν πορτοκαλί ογκώδη φάκελο τον οποίο κατέθεσε στα πρακτικά. Μέσα υποτίθεται πως είχε το εξαφανισμένο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Ο ίδιος είπε:

«Καταθέτω στα πρακτικά της βουλής, λοιπόν, και το αφιερώνω στη μνήμη αυτού του μικρού κοριτσιού, της Μελίνας, που πέθανε στην Κρήτη 4 ετών, ότι μένουν κλειδωμένα στα συρτάρια της κ. Παπασπύρου και του ΣΕΕΥΠ, με εντολή της, τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο για το πώς πέθανε το κορίτσι και ευθύνεται η κυρία Πολάκη. Να το πάρει ο πατέρας να δει πώς πέθανε το παιδί του από εσάς που το καλύπτετε. Πέθανε το παιδί 4 ετών και αντί να ρίξετε φως στην υπόθεση επιτρέπετε στην κ. Παπασπύρου και στον κ. Πολάκη να συγκαλύπτει τον θάνατο και έρχεστε και στη βουλή και μιλάτε».

Κι εγώ, που με όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δύσκολα εκπλήσσομαι πια, έχω μερικές ερωτήσεις για αυτή την υπόθεση για να ενοχλήσω λίγο το πρωινό σας:

Πρώτα για τον Παύλο Πολάκη:

Ο ίδιος απάντησε:

«Κάποιοι πατούν στο θάνατο ενός ανθρώπου για να πλήξουν. Είναι ντροπή και ελεεινότητα. Να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα πει ότι σήκωσα το τηλέφωνο για να επηρεάσω για την υπόθεση. Αν βρεθεί ένας, εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός και βουλευτής».

Εγώ τον πιστεύω. Θα ήταν ανόητος να προσπαθούσε να επηρεάσει τη διαδρομή αυτής της υπόθεσης. Μπορείς να καταλογίσεις πολλά στον αναπληρωτή υπουργό αλλά ανόητος δεν είναι. Ακριβώς για αυτό όμως, υπουργέ, θα περίμενα το αντίθετο. Ακριβώς επειδή υπάρχει εμπλοκή του ονόματός σου, να έχεις πιέσει για να χυθεί πιο γρήγορα φως στην υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκει και να δημοσιεύει ο Άδωνις το πόρισμα (αν ήταν όντως αυτό στον φάκελο).

Κανείς δεν πιστεύει πως αν το πόρισμα έχει εκδοθεί όντως εδώ και ένα χρόνο, εσένα δε σε απασχόλησε να κάνεις έστω μια ερώτηση στις υπηρεσίες του Υπουργείου σου για το πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Η οποία (κακεντρεχώς λέω εγώ) σε πλήττει και προσωπικά.

Να μην παραιτηθείς ούτε από υπουργός, ούτε από βουλευτής. Να ρίξεις εσύ ο ίδιος φως στην υπόθεση έστω και τώρα.

Για την κυρία Μαρία Παπασπύρου (γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης):

Η ίδια δήλωσε (στο ΑΠΕ):

«Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη. Αύριο θα διερευνήσω πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή. Όπως πληροφορήθηκα, την είχε το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και αύριο θα γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα. Θυμίζω ότι στο ΣΕΥΥΠ προΐσταται Γενικός Επιθεωρητής. Ως γνωστόν, εγώ είμαι Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης».

Εγώ πάλι είμαι κάτοικος αυτού του νησιού το οποίο, μαζί με την οικογένεια του παιδιού, ζητά απαντήσεις εδώ και δύο χρόνια. Δημοσιογραφώ εδώ και καταγράφω τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν ακούν να μπλέκεται μια υπόθεση στα γρανάζια υπηρεσιών και διαφορετικών σωμάτων ελέγχου. Καταλαβαίνω βεβαίως τη διαφορά των δύο φορέων ΣΕΥΥΠ και ΓΕΔΔ.

Αν όμως, όπως λέτε, έχετε τη δυνατότητα (και την αρμοδιότητα) να μάθετε που βρίσκεται η υπόθεση αυτή σε διάστημα μόλις μιας μέρας μετά τον θόρυβο του Άδωνι, τότε σημαίνει πως θα μπορούσατε να έχετε μάθει τί γίνεται και μία μέρα (ή ένα χρόνο)πριν τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής.

Και όπως καλά καταλαβαίνετε αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε υπόθεση… Ειδικά για την πατρίδα των δύο προϊσταμένων στο Υπουργείο Υγείας.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη:

(Άσχετα από το αν έχει δίκιο ή άδικο για το περιεχόμενο του φακέλου που κατέθεσε)

Καταλαβαίνω καλά πως το στοιχείο αυτό το κρατούσατε για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας στο σκάνδαλο της Novartis; Αν υποθέσουμε πως έχετε δίκιο, και το πόρισμα βαρύνει όντως τη συγγενή του Πολάκη, και όντως ο Πολάκης και η Παπασπύρου προσπάθησαν να το αποκρύψουν, τότε εσείς αθωώνεστε για όσα σας κατηγορούν σε σχέση με το σκάνδαλο;

Εσείς πόσο καιρό έχετε στα χέρια σας το πόρισμα που παρουσιάσατε χθες;

Με αυτή την τακτική δικαιώνετε τη μνήμη του παιδιού, απαλύνετε τον πόνο της οικογένειας ή απλώς μεταφέρετε αλλού την κουβέντα τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει;

Να ξέρετε όλοι πως τόσο η οικογένεια του παιδιού, όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού, είμαστε εδώ, ακούμε και καταλαβαίνουμε τα πάντα.

Ευτυχώς τουλάχιστον που δεν πρόλαβε να τα καταλάβει και η Μελίνα…

Δημοσιεύτηκε στο Mesogios.gr, στις 22.02.2018