ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την ανεπάρκεια της Πολιτείας καλύπτουν όσο μπορούν η Μητρόπολη και ο Δήμος. Πλούσιο έργο από το Κοινωνικό Ιατρείο Αρκαλοχωρίου.  

Μια σπουδαία κοινωνική προσφορά συντελείται τους τελευταίους μήνες στο κοινωνικό ιατρείο της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Συνολικά 12 εθελοντές και πάνω από 45 συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης στην περιοχή προσπαθώντας με τη συνεργασία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος να καλύψουν τις ελλείψεις της Πολιτείας ως προς την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών αναγκών. Από τον Ιούλιο του 2013 που άνοιξε τις πύλες του το Κοινωνικό Ιατρείο και το Φαρμακείο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 ιατρικές πράξεις και έχουν συλλεχθεί περισσότερα από 9.000 κουτιά φαρμάκων ενώ τεράστια είναι η συμβολή του ιατρείου ως προς τους εμβολιασμούς παιδιών με πάνω από 300 παιδιά να έχουν κάνει εκεί κάποιο ή κάποια από τα απαραίτητα εμβόλια ανάλογα με την ηλικία τους. 

Η έλλειψη εμβολίων και οι αξεπέραστες γραφειοκρατικές δυσκολίες είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που τονίζει στην «Εφ.Συν» ο συντονιστής γιατρός και αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Αντώνης Χρονάκης. «Τονίζουμε προς όλους τους αρμόδιους πως η έλλειψη παιδικών εμβολίων είναι εγκληματική πράξη εις βάρος της κοινωνίας. Σχεδόν τα μισά παιδιά στα σχολεία της περιοχής μας είναι ανεμβολίαστα. Η παραμικρή παιδική ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία. Το κόστος των εμβολίων είναι μεγάλο και το εισόδημα των ανθρώπων έχει μειωθεί δραματικά.  Με κάποιες δωρεές και μικρές χρηματοδοτήσεις καταφέρνουμε στο κοινωνικό ιατρείο να καλύψουμε μερικές οικογένειες αλλά οι ανάγκες γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στο τέλος του Φεβρουαρίου έληξαν τα βιβλιάρια πολλών ανθρώπων που είναι πλέον άνεργοι. Από τις επόμενες ημέρες περιμένουμε ένα καινούριο κύμα ανασφάλιστων που θα έρθουν να ζητήσουν βοήθεια» λέει ο κ. Χρονάκης. 

«Δεν είναι ντροπή»

Για την επαφή των εθελοντών με τους ανασφάλιστους συμπολίτες τους μιλά στην «Εφ.Συν.» η εθελόντρια νοσηλεύτρια κ. Ιφιγένεια Καραζιώτου «Υπάρχει πάντα μια συστολή, πολλοί θεωρούν ίσως… ντροπή να περάσουν την πόρτα του ιατρείου όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και δεν έχουν καμία άλλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ανθρώπους αξιοπρεπείς, που μέχρι πρότινος είχαν τις δουλειές, το σπίτι και ίσως και κάποια άνεση και τώρα βρίσκονται στη θέση να ζητούν τη βοήθειά μας. Πρώτο μέλημά μας, καμιά φορά και πριν ακόμα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας τους, είναι να τους δείξουμε πως αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους, να συνειδητοποιήσουν πως τις ίδιες δύσκολες καταστάσεις βιώνουμε όλοι μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος συστολής ή ντροπής». 

Για τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος μιλά η κ. Μαρία Τσιάγγα. «Είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το γράμμα του νόμου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας άνθρωπος ενώ έχει μείνει χωρίς δουλειά και χωρίς κανένα εισόδημα δεν περιλαμβάνεται στους δικαιούχους επειδή έχει στην κατοχή του ένα σπίτι η ένα αυτοκίνητο. Αυτό είναι άδικο. Είναι σα να του λέει ο νόμος ότι πρέπει να εξαθλιωθεί εντελώς για να δικαιούται τις παροχές της κοινωνικής πρόνοιας. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα χέρια μας είναι δεμένα από νομικής πλευράς αλλά πάντα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις» αναφέρει η κ. Τσιάγγα.  

Τρόφιμα και ρούχα

Εκτός από το κοινωνικό ιατρείο, με την ευθύνη της Μητρόπολης και υπό τη σκέπη του μητροπολίτη Ανδρέα Νανάκη λειτουργούν ακόμα τρεις βασικές δομές κοινωνικής υποστήριξης στην περιοχή. Το γενικό φιλόπτωχο έχει μέχρι στιγμής μοιράσει 34 τόνους τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη ενώ η «Παγκοινιά Παιδικού Γεύματος» παρέχει γεύματα σε 100 παιδιά καθημερινά. Εντός του κτηρίου του κοινωνικού ιατρείου λειτουργεί και ο χώρος φύλαξης ειδών ρουχισμού που διατίθενται σε άπορες οικογένειες. «Συγκινητική είναι η προσφορά των κατοίκων της περιοχής τόσο σε ρούχα όσο και σε τρόφιμα» λέει ο πατέρας Θεολόγος Αλεξανδράκης, υπεύθυνος της Μητρόπολης για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. «Χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών και των συμπολιτών μας δε θα είχε γίνει πραγματικότητα το μεγάλο αυτό έργο» συμπληρώνει. «Πρόσφατα συγκεντρώσαμε όλα τα ρούχα που χρειαζόταν μια άπορη γυναίκα από την περιοχή μας που γέννησε δίδυμα. Από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέχρι τα ρουχαλάκια των μωρών της ακόμα και τα επιθέματα θηλασμού που χρειάστηκε, όλα της δόθηκαν από τις δομές του κοινωνικού ιατρείου» αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» οι εθελόντριες του ιατρείου. 

Βοήθεια σε έλληνες και μετανάστες 

«Στην παροχή βοήθειας δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ ελλήνων και ξένων κατοίκων της περιοχής. Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην ενδοχώρα του Ηρακλείου αποτελούν για μας αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού και ασφαλώς δεν αποκλείονται από την προσφορά μας. Αν και ο νόμος μας υποχρεώνει να εγγράφουμε στο ιατρείο μόνο τους “νόμιμους” μετανάστες εντούτοις, κανένας άνθρωπος που θα περάσει την πόρτα του ιατρείου δεν θα φύγει χωρίς να γίνει προσπάθεια να του παρασχεθεί βοήθεια», λέει ο π. Θεολόγος.  

Ωστόσο, αν και παλαιότερα τα κοινωνικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα απευθύνονταν κυρίως σε μετανάστες, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι έλληνες κάτι που δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του πληθυσμού που ζει στην περιοχή μας, λέει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός κ. Χρονάκης.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.03.2014