ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στα Χανιά η υπόθεση δύο προσφύγων που καταδικάστηκαν άδικα σε 155 χρόνια κάθειρξη ● Διεθνής κινητοποίηση από ευρωβουλευτές και συλλογικότητες κατά της πολιτικής εκφοβισμού των ελληνικών αρχών ● Δράσεις αλληλεγγύης στην Κρήτη.

Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η πρακτική του ελληνικού κράτους να βαφτίζει «διακινητές» πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνει μετά από ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι του 36χρονου Κούρδου Μεχμέτ Τσελίκ, που ήταν μεταξύ των διασωθέντων ναυαγίου τον Σεπτέμβριο του 2021 στα νότια της Κρήτης, μαζί με άλλους 148 ανθρώπους.

Ο Τσελίκ ήταν εκείνος που στην πραγματικότητα έσωσε τους συνανθρώπους του όταν η βάρκα που τους μετέφερε άρχισε να βάζει νερά και βρέθηκαν σε κίνδυνο. Από το κινητό του τηλέφωνο καλούσε επανειλημμένως μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασωθούν. Τη βάρκα τους προσέγγισε ένα εμπορικό πλοίο, διασώζοντας τους 149 ανθρώπους, τους οποίους μετέφερε στην Παλαιόχωρα, ενώ για μια γυναίκα ήταν ήδη αργά καθώς ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα.

Το γεγονός ότι ο Μεχμέτ Τσελίκ ήταν αυτός που κάλεσε σε βοήθεια είναι και το μόνο… ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, και στη δίκη που έγινε πριν από έναν χρόνο στα Χανιά τού επιβλήθηκε η εξοντωτική ποινή κάθειρξης 155 χρόνων και 10 ημερών, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα. Στην άδικη αυτή απόφαση αποδίδονται και πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω της κουρδικής καταγωγής του Τσελίκ, που είναι και ενεργό μέλος του PKK.

«Είναι σαφές πως το ελληνικό κράτος και το λιμενικό, προκειμένου να αποσιωπήσουν τα εγκλήματα που διαπράττουν και να εξαφανίσουν την ευθύνη τους, έχουν στήσει μια βιομηχανία διώξεων εις βάρος αθώων ανθρώπων τις περισσότερες φορές, με τυχαία κριτήρια ή και στοχευμένα με βάση την καταγωγή ή την πολιτική δράση, αναγνωρίζοντας στον σωρό “διακινητές” και φυλακίζοντάς τους για πάντα», τονίζει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, που εν όψει του Εφετείου διοργανώνει απόψε σχετική εκδήλωση στην κατάληψη «Rosa Nera» στα Χανιά (μετά την πορεία για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι συνήγοροι του Μεχμέτ Τσελίκ αλλά και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, που είναι και μάρτυρας υπεράσπισης. Ο ίδιος είπε στην «Εφ.Συν.»: «Ο Μεχμέτ Τσελίκ έκανε ό,τι θα έκανε καθένας από μας στη μέση της θάλασσας μέσα σε μια βάρκα που βουλιάζει. Πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει διάσωση. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που τον καταδίκασε ως “συνεργό του καπετάνιου”, παρ’ όλο που ο εισαγγελέας πρότεινε αθώωση και παρ’ όλο που σε όλο το ταξίδι παρέμεινε κλειδωμένος στο αμπάρι του πλοίου χωρίς τροφή για μέρες.

»Την ώρα που οι δράστες επαναπροωθήσεων κυκλοφορούν ελεύθεροι, τα θύματα ναυαγίων τιμωρούνται επειδή ναυάγησαν. Ο Τσελίκ Μεχμέτ εκφράζει χιλιάδες τυχαίους πρόσφυγες που καταδικάζονται χωρίς κανένα στοιχείο στις λεγόμενες “δίκες μισάωρου”. Είναι πάγια τακτική της Ελλάδας και της Ιταλίας να φυλακίζουν μαζικά τυχαίους πρόσφυγες, βαφτίζοντας “διακινητή” όποιον βρεθεί κοντά στο τιμόνι της βάρκας, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από το να έρχονται. Η δίωξή τους είναι τιμωρητική και συνιστά ποινικοποίηση της ίδιας της προσφυγιάς και του δικαιώματος στο άσυλο».

Παρών ο Κούλογλου

Για το θέμα των άδικων κατηγοριών σε βάρος προσφύγων έχει κινητοποιηθεί ομάδα 15 ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και διαφορετικές χώρες, με επικεφαλής τον Στέλιο Κούλογλου και με την υποστήριξη περισσότερων από 2.000 μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Στέλιος Κούλογλου και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την πρακτική των ελληνικών αρχών στο προσφυγικό

Χθες ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής βρέθηκε στην Κρήτη διοργανώνοντας ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί στις φυλακές Χανίων τον Μεχμέτ Τσελίκ και αύριο θα παραστεί στη δίκη του στο Εφετείο.

Ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρει: «Οι πρόσφυγες με την κατηγορία του διακινητή αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές. Πρόκειται για πολιτική εκφοβισμού από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές».

Τόσο ο ευρωβουλευτής όσο και φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και υποστήριξης στα δικαστήρια των Χανίων το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Τσελίκ.

Μαζί του δικάζεται σε δεύτερο βαθμό και ο Αφγανός Χοσεϊνί Γιουνές, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 155 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι και για εκείνον έχουν κατατεθεί μαρτυρίες ότι ήταν απλός επιβάτης και όχι διακινητής.

«Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο Γιουνές ήταν απλός επιβάτης. Η πρόταση του εισαγγελέα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν αθωωτική, εντούτοις καταδικάστηκε σε 155 χρόνια», τονίζει ο δικηγόρος του Αφγανού πρόσφυγα, Σπύρος Πανταζής

Ο δικηγόρος του, Σπύρος Πανταζής, τονίζει στην «Εφ.Συν.»: «Παρά την έλλειψη δικαιοδοσίας των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων να εκδικάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς έλαβε χώρα 90 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης ενώ η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη περιορίζεται στα 6 ναυτικά μίλια, ένσταση η οποία θα υποβληθεί εκ νέου στο δικαστήριο, ο Γιουνές θα πρέπει να αθωωθεί και για λόγους ουσίας. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο Γιουνές ήταν απλός επιβάτης. Η πρόταση του εισαγγελέα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν αθωωτική, εντούτοις καταδικάστηκε σε 155 χρόνια. Ελπίζω το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τον απαλλάξει από κάθε κατηγορία στα πλαίσια μιας δίκαιης δίκης, όπως άλλωστε το υπαγορεύει ο νομικός μας πολιτισμός».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 06.12.23