ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για την ύπαρξη και δεύτερου πολιτικού προσώπου που ασκούσε πιέσεις ώστε να προστατεύεται η παρέα των «σκληρών» Κρητικών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων μίλησε στην κατάθεσή του ένας πρώην φοιτητής, ο Νίκος Δάβρης, ο οποίος γνώριζε όσα διαδραματίζονταν με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το πολιτικό πρόσωπο αυτό δεν κατονομάστηκε στο δικαστήριο κατά την πρώτη μέρα της δίκης, ωστόσο η αναφορά προκάλεσε εντύπωση για το… δίκτυο προστασίας που φαίνεται να είχε η εν λόγω ομάδα των φοιτητών με κρητική καταγωγή.

Η δίκη, στην οποία έχουν παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος τόσο ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής όσο και η πρώην διευθύντρια της Εστίας, συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Την πρώτη ημέρα της δίκης (Παρασκευή) κατέθεσαν, εκτός από τον συμφοιτητή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η μητέρα και ο πατέρας του, οι οποίοι σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τόνισαν πως δεν γνώριζαν όσα συνέβαιναν με το παιδί τους καθώς και ο ίδιος ο Βαγγέλης τούς είχε μιλήσει για «πλάκες μεταξύ φίλων».

Ωστόσο, όπως είπε η μητέρα του, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο σοβαρά όταν ειδοποιήθηκε από την υπεύθυνη της φοιτητικής εστίας ότι κάτι συνέβαινε με το παιδί της.

Απειλές Μαρκογιαννάκη

Για το θέμα των πολιτικών «παρεμβάσεων» στο εδώλιο κάθεται ο πρώην βουλευτής και υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος καθώς -όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί- μεσολάβησε τηλεφωνικά στον διευθυντή της Σχολής ώστε να μην τιμωρηθεί ένας φτωχός φοιτητής από την Κρήτη που είχε προκαλέσει φθορές στο κτίριο της εστίας.

Με γραπτή του δήλωση την Παρασκευή ο κ. Μαρκογιαννάκης απείλησε ξανά με μηνύσεις τους δημοσιογράφους που συσχετίζουν το όνομά του με την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Κώστας Τζούμας τόνισε πως η παρέμβαση του πρώην υπουργού αφορούσε τρεις (και όχι έναν) Κρητικούς σπουδαστές ζητώντας να αντιμετωπιστούν επιεικώς επειδή είχαν ζωγραφίσει την Κρήτη και τα χωριά τους στους τοίχους της Σχολής.

Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται πως οι  Κρητικοί φοιτητές για τους οποίους παρενέβη δεν έχουν σχέση με την ομάδα που βασάνιζε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά πρώην φοιτητή, ο οποίος σήμερα ζει στη Βραζιλία και ήρθε επί τούτου για να καταθέσει, στις προσπάθειες που έκανε ο πρώην διευθυντής της Σχολής για να τον πείσει να μη μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για όσα ήξερε.

Σύμφωνα με τον πρώην φοιτητή, ο διευθυντής τού ανέφερε ότι ενδέχεται να κινδυνέψει και ο ίδιος από την παρέα των Κρητικών αν αποκάλυπτε όσα ήξερε, ενώ παρέδωσε στο δικαστήριο και τυπωμένες τις συνομιλίες του με τον τότε διευθυντή στο facebook.

Σχετικά με την ομάδα των σκληρών Κρητικών ο πρώην φοιτητής, που ήταν ένα έτος μεγαλύτερος από τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, είπε πως αυτή αποτελούταν από 5 άτομα, με ένα εξ αυτών να είχε ηγετικό ρόλο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, η οποία είχε κάνει πρώτη λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις από την Κρήτη στη συγκεκριμένη υπόθεση και η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να παραστεί στη δίκη.

Η συγκεκριμένη δίκη δεν έχει να κάνει με τις αιτίες θανάτου του φοιτητή και με τους φυσικούς αυτουργούς των βασανιστηρίων, καθώς οι ανακρίσεις για το θέμα αυτό ολοκληρώνονται με πολύ αργό ρυθμό ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε η ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση, γεγονός που συνεπάγεται νέα καθυστέρηση.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Έλενα Ακρίτα προσέρχεται στο δικαστήριο με τον Γιώργο Κυρίτση. *ΕUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24.10.2016