ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ-ΜΑΜΟΥΘ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μαζική συλλογή υπογραφών από πολίτες και φορείς για την προσφυγή εναντίον της επένδυσης της εταιρείας EDF.

Αύριο Παρασκευή, κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των πολιτών και των φορέων της Κρήτης εναντίον της τερατώδους ενεργειακής επένδυσης της εταιρείας EDF. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες μόνο στον Νομό Ρεθύμνου συνυπέγραψαν το σχετικό κείμενο, καθώς και τοπικοί σύλλογοι, αλλά και οι Δήμοι Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου, καθώς η περιοχή τους πλήττεται άμεσα από τους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία προβλέπει να τοποθετηθούν στις βουνοκορφές του Ρεθύμνου συνολικά 58 ανεμογεννήτριες που θα λειτουργούν συνδυαστικά με το τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο που προτείνεται να δημιουργηθεί στα όρια των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Εκεί προβλέπεται η καταστροφή του Αζιλακόδασους, ενός από τα σπάνια μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη, αφού θα φτιαχτούν δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές αντλησιοταμίευσης, χωρητικότητας η καθεμιά 1,2 εκατ. κυβικών νερού, και τέσσερις υδροστρόβιλοι παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 Μεγαβάτ. Και σε αυτές τις περιοχές συγκεντρώθηκε πλήθος υπογραφών κατά της επένδυσης, ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους οι δύο τοπικοί δήμοι (Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου), που προτίμησαν να εξετάσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση. Πάντως από το Λασίθι την προσφυγή προσυπέγραψαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου, το Εργατικό Κέντρο και η ΕΛΜΕ Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο «ΤΑΛΩΣ», η Πολιτιστική Ενωση Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Σύλλογος Νέων Νεάπολης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου.

Μαζική ήταν η διαδικασία συλλογής υπογραφών για την προσφυγή και στα Χανιά, όπου επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών. Στο ΣτΕ εκτός από τους κατοίκους του Αποπηγαδίου (στα ορεινά του Νομού Χανίων) προσφεύγουν οι Δήμοι Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, ενώ ξεχωριστή προσφυγή θα καταθέσει ο Δήμος Πλατανιά, που πλήττεται ευθέως από την επένδυση. Μέχρι αργά χθες βράδυ συλλέγονταν υπογραφές και στο Ηράκλειο, σε κεντρικό συμβολαιογραφείο της πόλης ενώ αναμένονταν και σχετικές αποφάσεις από τις συνεδριάσεις των Δήμων Ρεθύμνου και Ανωγείων.

Όπως έχει αποκαλύψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» για τον ανερμάτιστο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει ήδη πάρει θέση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυστηρή επιστολή προς τις ελληνικές αρχές. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ειδικά η Κρήτη, όπου το 80% των σχεδιαζόμενων ανεμογεννητριών χωροθετείται σε προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις: 13.11.2014