ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ… ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στις δικαστικές αίθουσες φαίνεται πως θα κριθεί το… μπάχαλο με την προκήρυξη 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ για τις 404 προσλήψεις σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Το θέμα που ανέδειξε και την προηγούμενη εβδομάδα (11/10) η «Εφ.Συν.» εξελίσσεται με χιονοστιβάδα αντιδράσεων από επιτυχόντες, που αρχικά προσλήφθηκαν, αλλά απολύονται, καθώς η ενδιάμεση αλλαγή στα κριτήρια του ΑΣΕΠ έφερε τα πάνω κάτω στην κατάταξή τους.

Η αλλαγή αφορά τη «συνάφεια» των μεταπτυχιακών τίτλων που κατέχουν, καθώς τα κριτήρια φαίνεται να άλλαξαν στο διάστημα των 12 μηνών (!) που μεσολάβησαν από την έκδοση των προσωρινών έως την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Περίπου 140 από τους 400 επιτυχόντες είδαν να τους ξεπερνούν άλλοι υποψήφιοι, επειδή εκείνων οι τίτλοι σπουδών κρίθηκαν «πιο συναφείς».

Μία παθούσα

Για το θέμα μιλά στην «Εφ.Συν.» η Θωμαΐς Θανασάκη, μία εκ των επιτυχόντων που απολύεται, αν και είχε προσληφθεί στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, ενώ πριν από τέσσερις μήνες μετακόμισε από την Αθήνα στην Κρήτη για να πιάσει δουλειά.

«Στην αναμόρφωση των κριτηρίων φαίνεται να συνέβησαν αρκετά “περίεργα” πράγματα» λέει η κ. Θανασάκη, καθώς με βάση τις κατευθύνσεις του ΑΣΕΠ, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι με συνάφεια μοριοδοτούνταν με 200 μόρια, ενώ οι μη συναφείς με 100. «Ωστόσο, δεν εξήγησαν ποτέ απολύτως τα κριτήρια της συνάφειας με το αντικείμενο της θέσης για την οποία διαγωνιστήκαμε» λέει η ίδια που, όπως και πολλοί άλλοι, είδε να χάνει τα 100 μόρια και να τα κερδίζουν υποψήφιοι με άλλου είδους σπουδές.

Η ίδια αναζήτησε στους τελικούς πίνακες τα ονόματα και τα προσόντα των τριών υποψηφίων που την ξεπέρασαν ώστε να διαπιστώσει τι είδους τίτλοι σπουδών θεωρήθηκαν πιο συναφείς για τη δουλειά της (γραμματεία στα δικαστήρια).

Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως από τους τρεις ο ένας διέθετε μεταπτυχιακό τίτλο στη «Χρονοφασματική ανάλυση συνεχούς και προκλητού εγκεφαλογραφήματος», ο δεύτερος διδακτορικό με θέμα «Διακυβέρνηση, Διοίκηση Οργανισμών και Επιχειρήσεων και Δημόσιες Πολιτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» και ο τρίτος διδακτορικό στην «Εκχώρηση και Χρέωση Τηλεπικοινωνιακών Πόρων μέσω Δημοπρασιών».

«Το δικό μου μεταπτυχιακό ήταν πάνω στην Ιταλική Φιλολογία. Με ποιο σκεπτικό τα εγκεφαλογραφήματα είναι περισσότερο συναφή για τη δουλειά της γραμματείας στα δικαστήρια;» αναρωτιέται η κ. Θανασάκη, τονίζοντας με νόημα πως και οι τρεις που μοριοδοτήθηκαν παραπάνω σπούδασαν στην Κρήτη και οι δύο εξ αυτών είναι κρητικής καταγωγής.

Η ίδια καλείται σήμερα Δευτέρα να εγκαταλείψει τη θέση της, ενώ πρόκειται να καταθέσει αίτηση αναστολής και ακύρωσης αμέσως μόλις λάβει την επιστολή αιτιολόγησης του αποκλεισμού της.

Ασφαλιστικά μέτρα

Αντίστοιχες προσφυγές κατατίθενται στα δικαστήρια όλης της χώρας. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας επίκειται η έκδοση πράξεων διορισμού των τελικώς επιλεγέντων και πολλοί «αποκλεισμένοι» κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να ανακοπεί η σχετική διαδικασία (Εδεσσα, Λαύριο, Πειραιάς).

Γεγονός είναι, πάντως, πως πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ των επιτυχόντων των προσωρινών και των οριστικών πινάκων (35%-40%), ενώ το σχετικό ποσοστό συνήθως δεν ξεπερνά το 5% με 7%.

Ενδεικτική, επίσης, είναι η απαξίωση και η ταλαιπωρία που βιώνουν νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και ικανότητες, αναζητώντας μια θέση εργασίας, ακόμα και στην άλλη άκρη της χώρας σε σχέση με τον τόπο κατοικίας τους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 15.10.2018