«ΠΕΡΑΣΕ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΤΟ «ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καμία παραβίαση του Συντάγματος δεν διέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με την ιερή επένδυση στο Κάβο Σίδερο και στην έκταση των 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού.

Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή 17 φορέων και 123 πολιτών της Σητείας κατά της επιχειρούμενης εγκατάστασης 5 ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, καθώς και βοηθητικών εγκαταστάσεων, αλλά και ενός γηπέδου γκολφ σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Οι προσφεύγοντες είχαν ζητήσει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μαρτίου 2016 που ενέκρινε την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) υπό τον τίτλο «Ιτανος Γαία».

Στην προσφυγή γινόταν λόγος για την προνομιακή αρμοδιότητα ιδιωτικής χωροταξίας που δίνεται στους επενδυτές με τον συγκεκριμένο νόμο, κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλά και την ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης των περιοχών Natura, ζήτημα για το οποίο η χώρα μας είναι υπόλογη έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τέλος, στην προσφυγή γινόταν ειδική αναφορά στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, ζήτημα για το οποίο έχει υπάρξει διεθνής κινητοποίηση αρχαιολόγων και ιστορικών με επιστολές του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρ’ όλα αυτά, το ΣτΕ έκρινε πως δεν τίθεται λόγος ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος και στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» στους επενδυτές για την υλοποίηση του έργου, κλείνοντας μάλλον οριστικά τη μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια της συγκεκριμένης επένδυσης.

Υπενθυμίζεται πως τα ιερά σχέδια του ηγουμένου της Μονής Τοπλού και της βρετανικής εταιρείας LoyalWord Ltd έχουν ακυρωθεί μία φορά στο ΣτΕ, μετά από αγώνα κατοίκων αλλά και των οικολογικών κινημάτων, ενώ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε την επένδυση «Βατοπέδι της Κρήτης».

Πλέον το έργο επανήλθε με μικρότερη δυναμικότητα αλλά δεσμεύοντας την ίδια έκταση των 26.000 στρεμμάτων και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα φέρει τις υπογραφές αριστερών και οικολόγων υπουργών (Σκουρλέτης, Μπαλτάς, Σταθάκης και Τσιρώνης).

Παραδοξότητα πάντως αποτελεί το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες (10 Μαρτίου) το ΣτΕ είχε ακυρώσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού που είχε ψηφιστεί το 2009 και πάνω σ’ αυτό «πατούσαν» οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και τα ΕΣΧΑΣΕ. Στην ουσία δηλαδή εγκρίθηκαν οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ενώ έχει ακυρωθεί το μητρικό νομοθέτημα του οποίου τα ΕΣΧΑΣΕ αποτελούν «μνημονιακές» εξειδικεύσεις.

Λεφτά υπάρχουν;

Η βρετανική εταιρεία Minoan Group (διάδοχη της LoyalWord) μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει πως διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.

Τον Μάρτιο του 2016 ο πρόεδρός της, Christopher Egleton, είχε ζητήσει την είσοδο άλλων επενδυτών στο σχέδιο αναζητώντας δυνητικούς εταίρους («other potential partners»), ενώ κάθε θετική για την επένδυση εξέλιξη μεταφράζεται ως άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της συγκεκριμένης «ιερής» έκτασης των 26.000 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί από το Ιδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, παρά ως μήνυμα έναρξης των εργασιών για την κατασκευή των ξενοδοχείων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 267 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελευταία της πρόσκληση η εταιρεία διέθετε μετοχές της, συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων.

Για τα υπόλοιπα αναζητούνται χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς το πακέτο Γιούνκερ, όπως έγινε και με την υπόθεση της Fraport, ή και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

(Κεντρική φωτογραφία: Η παραλία Κάβο Σίδερο, την οποία 17 φορείς και 123 πολίτες της Σητείας προσπάθησαν να διασώσουν. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε άλλη γνώμη… *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 27.03.2017