ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις μετανάστες που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με βαριές ποινές ως «διακινητές» για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. ● Δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης το Εφετείο Χανίων, καθώς έκανε δεκτό το αίτημα αναρμοδιότητας των συνηγόρων υπεράσπισης. ● Συνεχίζεται η μάχη ενάντια στις άδικες καταδίκες, σημείωσαν οι Στ. Κούλογλου και Ι. Αποστολόπουλος.

Νικηφόρα ήταν η μάχη που δόθηκε για τους τρεις μετανάστες που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με βαριές ποινές, αφού κατηγορήθηκαν ως «διακινητές» μετά τη διάσωσή τους σε ναυάγιο τον Σεπτέμβριο του 2021 στα νότια της Κρήτης. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας Κούρδος πρόσφυγας ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 155 χρόνια φυλακή με μόνο στοιχείο ότι ήταν εκείνος που ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο και εντέλει βοήθησε στη διάσωση των συνολικά 149 μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος όταν αυτό άρχισε να βάζει νερά.

«Αντί να βραβευτεί για αυτή του την πράξη, τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος με εξοντωτική ποινή», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο ακτιβιστής και διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, που χτες βρέθηκε στο πλευρό των τριών κατηγορούμενων μεταναστών ως μάρτυρας υπεράσπισης, στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στα Χανιά. Στη δίκη παρέστη και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ως επικεφαλής ομάδας ευρωβουλευτών που δραστηριοποιούνται για την ανατροπή του καθεστώτος άδικων κατηγοριών σε μετανάστες που βαφτίζονται διακινητές όχι μόνο από τα ελληνικά αλλά και από τα ιταλικά δικαστήρια.

«Με τον τρόπο αυτό τα κράτη απεκδύονται τις δικές τους ευθύνες και δημιουργούν ενόχους», λέει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. «Αυτό λειτουργεί διπλά. Αφενός ως εκφοβισμός για να αποτραπούν επόμενα κύματα μετανάστευσης, αλλά αφετέρου και ως μέθοδος αθώωσης των λιμενικών αρχών, όπως γίνεται στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου», συνεχίζει ο ίδιος.

«Και για την υπόθεση της Πύλου θα επιχειρηθεί να αποδοθούν ευθύνες στους 9 κρατούμενους Αιγύπτιους που τελικά θα στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 600 ανθρώπους και θα φύγει η ευθύνη από το ελληνικό Λιμενικό που με βάση όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες έδεσαν και ρυμούλκησαν το σκάφος τους προς τα ιταλικά νερά, προκαλώντας τελικά τη βύθισή του και την απίστευτη τραγωδία», λέει ο Ι. Αποστολόπουλος.

Αναρμόδιο

Τελικά το Εφετείο Χανίων χθες δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς έκανε δεκτό το αίτημα αναρμοδιότητας που υπέβαλε η πλευρά των συνηγόρων των μεταναστών. Συγκεκριμένα, στην ένσταση τονίστηκε πως το δικαστήριο των Χανίων είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, καθώς το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα και είχε προορισμό την Ιταλία, πολύ μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αρχικά η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε η υπεράσπιση, ωστόσο το δικαστήριο έπειτα από σύσκεψη δέχτηκε την ένσταση και στην ουσία διεκόπη εκεί η διαδικασία δίωξης των μεταναστών. Κατόπιν, για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα το δικαστήριο έκρινε αθώους τους τρεις κατηγορούμενους.

Είναι μια νίκη, αλλά το κίνημα υπεράσπισης των προσφύγων δεν εφησυχάζει. Οι κρατούμενοι μετανάστες που έχουν φορτωθεί με άδικες κατηγορίες ως διακινητές είναι η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα στις ελληνικές φυλακές, όπως έχουν αναφέρει στην «Εφ.Συν.» τόσο ο Ιάσονας Αποστολόπουλος όσο και ο Στέλιος Κούλογλου.

Χθες, έξω από τα δικαστήρια Χανίων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από συλλογικότητες των Χανίων, με τους αλληλέγγυους να κρεμάνε πανό στην είσοδο του κτιρίου, ενώ σχετική εκδήλωση και κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Τετάρτης στην κατάληψη «Rosa Nera» από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.12.23