Σοβαρά εμπόδια συναντά το έργο κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που διακινούνται από το υπουργείο Υποδομών και κύκλους της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-GMR, η οποία έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου.
Τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση των κατοίκων με την πολιτεία είναι οι οργισμένες αντιδράσεις του τοπικού δήμου και των ιδιοκτητών των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων, μετά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για τον καθορισμό προσωρινών τιμών για τη γη, τις καλλιέργειες και τις υποδομές που πρόκειται να δεσμευθούν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.
Τεράστιες είναι οι διαφορές της απόφασης του δικαστηρίου σε σχέση με τις τιμές που είχε προτείνει ορκωτός εκτιμητής, στον οποίο είχαν προσφύγει οι συνήγοροι των κατοίκων.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι ελιές (σ.σ. κύρια καλλιέργεια της Πεδιάδας, από την οποία θα ξεριζωθούν 200.000 ελαιόδεντρα για να φτιαχτεί το αεροδρόμιο).
Ο ορκωτός εκτιμητής είχε προτείνει 360 ευρώ αποζημίωση για τις μεγάλες ελιές και το δικαστήριο όρισε τιμή μόλις 190 ευρώ, δηλαδή περίπου τα έσοδα από τα λάδι που θα έβγαζε η ίδια ελιά σε δυο – τρία χρόνια.
Για την εύφορη γη της Πεδιάδας, ο ορκωτός εκτιμητής είχε προτείνει 4,5 έως 5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει τιμή αποζημίωσης από 1,6 έως 2,6 ευρώ.
«Οι τιμές αυτές φαίνεται να είναι το ταβάνι που είναι διαθέσιμο να πληρώσει το Δημόσιο και η συγκεκριμένη απόφαση, που αφορά δύο περιοχές στο χωριό Λιλιανό, φαίνεται να αποτελεί οδηγό και για τις αντίστοιχες αποφάσεις που αναμένονται για τα συνολικά 6.000 στρέμματα του αεροδρομίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Μιχάλης Σαρχιανάκης, που εκπροσωπεί μερίδα ιδιοκτητών των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων.
«Πάνω από τα σώματά μας»
Η ομάδα των κατοίκων της Πεδιάδας που εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ του αεροδρομίου, αναμένοντας πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, πλέον φαίνεται να αλλάζει θέση, τασσόμενη κατά του αεροδρομίου «με οποιαδήποτε τιμή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ δεν τους συγκινεί και η… θολή υπόσχεση Σπίρτζη περί μελλοντικής αποζημίωσης και της χρήσης των χωραφιών ειδικά για όσους στερούνται κάθε άλλου εισοδήματος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Ευαγγελισμός, Μηνάς Ανδρεαδάκης, κάνει λόγο για «κατά παραγγελία, επαίσχυντη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία στην ουσία δημεύει τις περιουσίες που δημιούργησαν με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους οι πρόγονοί μας και έδωσαν ζωή σε πολλές γενιές».
Σε σχετική του ανακοίνωση καταλήγει: «Οσοι επιχειρήσουν, όποιοι και να είναι αυτοί, να μας πάρουν τις περιουσίες μας, θα περάσουν πάνω από τα σώματά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν να κάνει αεροδρόμιο στην Πεδιάδα».
Αντίδραση καταγράφηκε και από τον τοπικό Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Ο δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης (που έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του αεροδρομίου), σε δήλωσή του, τονίζει πως η απόφαση του δικαστηρίου «είναι άδικη και απαράδεκτη, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην περιοχή».
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές στην Κρήτη που ζητούν τη ματαίωση του σχεδίου για αεροδρόμιο στο Καστέλλι, προκρίνοντας την ανακατασκευή και επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στη Νέα Αλικαρνασσό, όπου πλέον έχουν απελευθερωθεί γειτονικές εκτάσεις, μετά την αποχώρηση στρατιωτικών μονάδων της περιοχής.
«Για τις εκτάσεις αυτές δεν χρειάζεται καμία απαλλοτρίωση, αφού ανήκουν στο Δημόσιο και το αεροδρόμιο μπορεί να επεκταθεί με το 1/4 του κόστους ενός καινούργιου αεροδρομίου», αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., Γρηγόρης Πασπάτης. Ο ίδιος ανέφερε πως η ακύρωση του έργου του λοξού διαδρόμου στο υπάρχον αεροδρόμιο έγινε χωρίς τεκμηρίωση και επαναφέρει τη σχετική πρόταση, καθώς θα έλυνε οριστικά το υπαρκτό πρόβλημα των κατοίκων της Αλικαρνασσού, λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, για ένα έργο χωρίς τις σχετικές μελέτες (ΣΜΠΕ, Μελέτη Σκοπιμότητας, Τεχνικοοικονομική κτλ.) και γενικότερα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση έκανε λόγο, αναφερόμενη στο σχέδιο για το Καστέλλι, η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), Ειρήνη Βρέντζου.
Ηδη, στο πλαίσιο της κατάθεσης απόψεων για το έργο στο Καστέλλι έχει τοποθετηθεί αρνητικά και ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας τις ανησυχίες και των ξένων tour operators, ότι θα είναι ένα πανάκριβο έργο, που θα επιβαρύνει τις τιμές των εισιτηρίων και, συνεπώς, μπορεί να αποφέρει ζημία αντί για το προσδοκώμενο όφελος στον τουρισμό της Κρήτης.
(Κεντρική φωτογραφία: Συγκέντρωση στα δικαστήρια Ηρακλείου για τις τιμές των απαλλοτριώσεων για το αεροδρόμιο Καστελίου).