«ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα τηςΚρήτηςέλαβαν από το Ηράκλειο τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος των Πρασίνων, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιούν στηνΚρήτη. Ταυτόχρονα μίλησαν για αυτόνομη παρουσία της πολιτικής οικολογίας, κάνοντας λόγο για φανερή έλλειψη ενός μεγάλου πράσινου κόμματος στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτίριο της ΠεριφέρειαςΚρήτης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με προστασία των οικοσυστημάτων, η καταστροφή των οποίων ευθύνεται και για τις πανδημίες όπως αυτή του κορονοϊού. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, τόσο στηνΚρήτηόσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας πως αποτελούν απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ειρήνη.

Οι εκπρόσωποι των Πράσινων αντιτάχθηκαν στην καύση απορριμμάτων, τονίζοντας πως είναι μέθοδος ευθέως ανταγωνιστική στην ανακύκλωση και την επανάχρηση. Ο συντονιστής Κρήτης των Πρασίνων, Αριστείδης Παπαδάκης, τόνισε πως το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης είχε απορρίψει ως ξεπερασμένη και επικίνδυνη την καύση αλλά επέλεξε την απραξία και έτσι, σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλει και στην Κρήτη τη συγκεκριμένη λύση, που προωθείται από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, τονίζοντας πως πρόκειται για μια επιλογή άχρηστη αλλά και επιζήμια, περιβαλλοντικά, οικονομικά και παραγωγικά, ενώ την προηγούμενη μέρα η αντιπροσωπεία των Πρασίνων είχε επισκεφθεί την περιοχή της Πεδιάδας και συναντήθηκε με την Πρωτοβουλία των κατοίκων που αγωνίζονται επί χρόνια ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους.

Για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι εκπρόσωποι των Πρασίνων τόνισαν πως τις αντιμετωπίζουν θετικά, θέτοντας όμως ως πρώτο στόχο την εξοικονόμηση, ενώ σε σχέση με τη χωροθέτησή τους ζήτησαν το πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και μεταφορά τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτόνομη παρουσία

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο, η Αλία Παπαγεωργίου, συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τόνισε πως το νέο κόμμα στοχεύει στην αυτόνομη ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και ήδη συσπειρώνει το κόμμα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» και το «Κόμμα Πειρατών», αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πράσινο κόμμα, που λείπει από την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για πιθανές συνεργασίες στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε πως «η μέχρι τώρα συμπόρευση των οικολογικών σχηματισμών με κυβερνητικές δυνάμεις δεν ήταν αυτή που ανταποκρινόταν στα οράματα και τις θέσεις μας», στρέφοντας εμμέσως τα βέλη του προς τους «Οικολόγους-Πράσινους» και τα στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προφανώς εντασσόμαστε στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα», τόνισε η Μόνικα Ακερμανς, πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας πως ο νέος σχηματισμός δρα όχι μόνο στο περιβαλλοντικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, με βάση τις αρχές του Green New Deal εναντίον τόσο της κλιματικής αλλαγής όσοι και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.08.2020