ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υπό έλεγχο για πιθανή τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος βρίσκεται πλέον ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος οδήγησε στην εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων για την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίηση του 11μηνου βρέφους από τη Συρία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας διέταξε τηδιενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του ιατροδικαστήμε αφορμή το λανθασμένο πόρισμά του για τον θάνατο του βρέφους, ενώ εναντίον του θα προσφύγει και ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, για τον κ. Μπουζιάνη, που είναι ιδιαίτερα δεκτικός στις προσκλήσεις για συνεντεύξεις από τα μέσα ενημέρωσης, προσφέροντας συνήθως σοκαριστικές λεπτομέρειες στο φιλοθέαμον κοινό, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για πράξεις ή παραλείψεις του.

Πριν από ακριβώς έναν μήνα, στις 20 Ιανουαρίου, η «Εφ.Συν.» σε ρεπορτάζ με τίτλο:«Σε δίκη ιατροδικαστές για την υπόθεση Κατσούλη»κατέγραφε τις αγωνιώδεις προσπάθειες της οικογένειας του δολοφονημένου φιλάθλου για να βρει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού τους, το 2014, έπειτα από επίθεση χούλιγκαν σε γήπεδο στοΗράκλειο.

Στο ρεπορτάζ γινόταν λόγος για λάθη και παραλείψεις των συνολικά πέντε ιατροδικαστών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, τόσο στο Βενιζέλειο ΝοσοκομείοΗρακλείουόσο και στο 401 ΓΣΝ στην Αθήνα, όπου είχε μεταφερθεί και τελικά πέθανε 15 μέρες αργότερα. Οι τρεις από αυτούς έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης και της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον των δικαστηρίων.

Για τους άλλους δύο, οι οποίοι τέλεσαν και τη νεκροψία στον Κώστα Κατσούλη (ένας εξ αυτών είναι ο Σ. Μπουζιάνης), η οικογένεια Κατσούλη έχει υποβάλει επίσης μηνυτήρια αναφορά, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν άσκησε διώξεις εναντίον τους. Η οικογένεια πάντως επιμένει και έχει ασκήσει προσφυγή και στο Εφετείο Αθηνών, θεωρώντας πως ειδικά η έκθεση νεκροψίας του κ. Μπουζιάνη και του συναδέλφου του έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, στο πόρισμα του κ. Μπουζιάνη είχε στηριχτεί όλη η θεωρία των παθολογικών αιτίων για τον θάνατο του παιδιού του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της βασικής κατηγορίας για τους δράστες και συντέλεσε στην επιβολή ελαφρύτερων ποινών. «Στην έκθεσή τους ανέφεραν πως η εξέταση της σορού δεν κατέδειξε παρουσία κακώσεων κεφαλής, τη στιγμή που αυτές οι κακώσεις είναι εμφανέστατες με βάση τις 22 φωτογραφίες που οι ίδιοι τράβηξαν από τη σορό του Κώστα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης και προσθέτει πως «η έκθεση αυτή άφησε περιθώριο για να διατυπώσει αργότερα ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Εμμ. Αγαπητός τη γνωστή θεωρία περί αμυλοειδικής εγκεφαλοπάθειας, την οποία κατόπιν ο ίδιος ανέτρεψε στο απολογητικό του υπόμνημα ως κατηγορούμενος».

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Βασ. Κατσούλης (φωτ.), στο πόρισμα του κ. Μπουζιάνη είχε στηριχτεί όλη η θεωρία των παθολογικών αιτίων για τον θάνατο του παιδιού του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της βασικής κατηγορίας για τους δράστες και συντέλεσε στην επιβολή ελαφρύτερων ποινών

Τελικά, με βάση τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, η κατηγορία για τους δράστες του ξυλοδαρμού του Κώστα Κατσούλη μετατράπηκε από «ανθρωποκτονία από πρόθεση» σε «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη». Συνολικά τέσσερις δράστες έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης από 4 έως 13 χρόνια. Για δυο από αυτούς έχει ασκηθεί αναίρεση και η δίκη αναμένεται να επαναληφθεί για όλους τον προσεχή Απρίλιο.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.02.2020