ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τη νομική οδό παίρνει η τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στον Γεροπόταμο Μεσαράς, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο εισαγγελέας ζήτησε αυτεπαγγέλτως κατ’ αρχάς να γίνει αυτοψία και πραγματογνωμοσύνη στον τόπο του συμβάντος αλλά και να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ ταυτόχρονα θα κινηθεί και η διαδικασία αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Την πρώτη φάση της έρευνας ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών.

Μετά το τραγικό συμβάν έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης για την περιοχή ευθύνης καθενός από τους φορείς, τη στιγμή που το επίμαχο σημείο παραμένει ακόμα και σήμερα αφύλαχτο, με δεκάδες αυτοκίνητα να διασχίζουν τον δρόμο πάνω από τα νερά του ποταμού.

Στο ίδιο σημείο, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι τέσσερις άνθρωποι ηλικίας 20, 29, 30 και 58 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο επιστρέφοντας από γαμήλιο γλέντι συγγενικού τους προσώπου όταν παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού που διέσχιζε τον δρόμο. Τα πτώματα ανασύρθηκαν από τους δύτες της ΕΜΑΚ ύστερα από 35 ώρες αγωνιώδους αναζήτησης.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, η ευθύνη για την επιτήρηση και αστυνόμευση των ρεμάτων αλλά και των περιοχών αναδασμού, όπως είναι ο συγκεκριμένος δρόμος, βαραίνει την Περιφέρεια Κρήτης, όχι μόνο με βάση τον τελευταίο νόμο του 2018 αλλά και με αντίστοιχη νομοθεσία από το 2011 και κατόπιν της μετατροπής των νομαρχιών σε περιφερειακές ενότητες.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τονίζει πως ο δρόμος όπου έγινε η παράσυρση είναι αγροτικός και πως την πλήρη ευθύνη για τη συντήρησή του έχει ο τοπικός δήμος, ενώ τονίζει πως στο πρόσφατο παρελθόν η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλια ύψους 260.000 ευρώ για την κατασκευή γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και 400.000 ευρώ γενικά για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου του Δήμου Φαιστού.

Δήλωση για το θέμα έκανε και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, αποδίδοντας στον Δήμο Φαιστού την κύρια ευθύνη για τη σήμανση και τονίζοντας πως το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει κατάλληλα και για τα 15 περάσματα του Γεροπόταμου που συνδέονται με τις κεντρικές αρτηρίες.

Η ίδια, πάντως, επισήμανε πως και οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, όπου γινόταν ο γάμος, στον οποίο είχαν παρευρεθεί τα θύματα, θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τους θαμώνες για την ύπαρξη του επικίνδυνου, παρακείμενου περάσματος.

Το επίμαχο σημείο παραμένει ακόμα και σήμερα αφύλαχτο, με δεκάδες αυτοκίνητα να διασχίζουν τον δρόμο πάνω από τα νερά του ποταμού

Δήλωση της οικογένειας

Σε δημόσια δήλωση προχώρησε και η οικογένεια των 4 θυμάτων της τραγωδίας, κάνοντας λόγο για εγκληματικές παραβλέψεις των αρμοδίων.

Μεταξύ άλλων στη δήλωση αναφέρεται: «Μήπως οι τοπικές αρχές έπρεπε να έχουν αποκλείσει εκείνο το βράδυ τον συγκεκριμένο δρόμο λόγω της βροχής και του κινδύνου που υπήρχε ΕΣΤΩ με μια απλή ταινία σήμανσης; Μήπως ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, αφού υπήρξαν παρόμοια περιστατικά, έπρεπε να είχε μεριμνήσει για να φτιαχτεί μια γέφυρα στο σημείο ή να απαγορευτεί το πέρασμα κατά τον χειμώνα;»

Καταλήγοντας η οικογένεια των θανόντων τονίζει: «Εκείνο το σημείο δεν είναι “Κίνδυνος – Θάνατος”, είναι κυριολεκτικά “Το Στόμα του Χάρου”. Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιες αρχές τι έφταιξε μπας και γίνει κάτι επιτέλους και σταματήσει το κακό. Δυστυχώς, τέσσερις δικοί μας άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα. Ας δώσει ο Θεός να είναι οι τελευταίοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε νομικές ενέργειες, ενδεχομένως με την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η οικογένεια των θυμάτων.

(Κεντρική φωτογραφία: Τα τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από τους δύτες της ΕΜΑΚ ύστερα από 35 ώρες αγωνιώδους αναζήτησης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.02.2019