ΔΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βγήκε… «παγανιά» για Τούρκους αντικαθεστωτικούς η ΕΛΑΣ. Στα κρατητήρια της Κρήτης 44χρονη αγωνίστρια που ζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα. 

Σε δικαστικό θρίλερ με πολλές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση της 44χρονης Κούρδης αγωνίστριας Κοζαν Νιχαγιέτ (Ρόζντα), η οποία συνελήφθη το Σάββατο στο σπίτι της στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου διαμένει τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο σύζυγός της, πολιτικός πρόσφυγας και ο ίδιος στην Ελλάδα, το μεσημέρι του Σαββάτου δύο άνδρες με πολιτικά εμφανίστηκαν στο σπίτι τους, στο κέντρο του Ηρακλείου και ζήτησαν από την γυναίκα του να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Κατόπιν της ανακοινώθηκε η σύλληψή της βάσει εντάλματος των τουρκικών αρχών για «τρομοκρατικές» ενέργειες κατά το διάστημα των ετών 1996-1997, δηλαδή πριν από περίπου 18 χρόνια. Το ένταλμα έχει πάρει διεθνή χαρακτήρα και για τη σύλληψή της υπήρξε συνεργασία με την Ιντερπόλ. 

Χθες στα Δικαστήρια Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες ζητώντας την απελευθέρωση της 44χρονης γυναίκας, τονίζοντας πως πρόκειται για μία κοινωνική αγωνίστρια, μέλος κόμματος που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία ήδη από την εποχή της δικτατορίας του Εβρέν καθώς αγωνιζόταν ενάντια στη Χούντα και στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί διώκονται και σήμερα ως τρομοκράτες όχι για εγκληματικές πράξεις αλλά για τα πιστεύω τους, ανέφεραν μέλη πολιτικών κινήσεων αλλά και δικηγόροι, εκπρόσωποι της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που βρέθηκαν χθες στα δικαστήρια. Για έωλο ένταλμα, που δε στηρίζεται ούτε σε μία καταδικαστική απόφαση εις βάρος της 44χρονης κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Σφακιανάκης δικηγόρος και μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων του ΔΣΗ, ενώ εκτιμά πως το Συμβούλιο Εφετών δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να αποφασίσει την έκδοσή της στην Τουρκία. 

Με απόφαση της εισαγγελέως η Κοζάν Νιχαγιέτ μεταφέρθηκε στις φυλακές Νεαπόλεως όπου και θα κρατηθεί μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την έκδοσή της η μη στην Τουρκία. Ο δικηγόρος της 44χρονης Χριστόφορος Λυδάκης ζήτησε την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με περιοριστικούς όρους, εφόσον είναι γνωστή η κατοικία της, ενώ  τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για την απελευθέρωσή της. 

Αντάλλαγμα για τον Φιλιππίδη; 

Για «περίεργη» ενεργοποίηση του εντάλματος λίγες μέρες μετά την παράδοση του Άγγελου Φιλιππίδη από τις τουρκικές αρχές στην Ελλάδα κάνει λόγο μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. «Μαθαίνουμε πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μετά την παράδοση Φιλιππίδη ενεργοποιήθηκαν οι ελληνικές αρχές για να παραδώσουν στην Τουρκία αρκετούς αντικαθεστωτικούς που αναζητά το εκεί καθεστώς. Δεν έχουμε στοιχεία φυσικά για κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε κάθε δικαίωμα να υποψιαζόμαστε πως πρόκειται για ανταλλάγματα που υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση στους Τούρκους» αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.  

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ 

Για «ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση ενάντια σε ανθρώπους που διώκονται στην Τουρκία για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την κινηματική τους δράση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της ενώ τονίζει πως «τυχόν έκδοση της θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της και θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών». 

Παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ 

Βολές κατά των καθεστωτικών, αλλά και πολλών τοπικών μέσων ενημέρωσης, που βιάστηκαν να βαφτίσουν «τρομοκράτισσα» την Κοζάν Νιχαγιέτ εξαπέλυσαν με ανακοίνωσή που μοίρασαν στα δικαστήρια οι αλληλέγγυοι πολίτες που βρέθηκαν εκεί προς υπεράσπισή της. Όπως αναφέρουν, αρκετά ΜΜΕ παρουσίασαν τη Ρόζντα ως “μια φοβερή και τρομερή τρομοκράτισσα που κρυβόταν και παραπλανούσε τις διωκτικές αρχές τους τελευταίους μήνες”. Τόσο οι εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων όσο και ο ίδιος ο σύζυγός της επισημαίνουν πως η Ρόζντα έχει εδώ και χρόνια γνωστή διεύθυνση, έχει τελέσει πολιτικό γάμο στο Δήμο Ηρακλείου το 2001, εργάζεται για χρόνια νόμιμα σε τουριστική περιοχή, κάνει φορολογική δήλωση ενώ έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου στο παρελθόν και πρόσφατα αιτήθηκε την απόκτηση ιθαγένειας. «Πριν από ένα χρόνο ταξιδέψαμε νόμιμα στη Γερμανία και την Ολλανδία προς αναζήτηση εργασίας και επιστρέψαμε στην Ελλάδα μετά από μερικούς μήνες» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο σύζυγός της Χουσεϊν Μπαγκίς. «Όσα γράφτηκαν ήταν ψέματα, ποτέ δεν κρυφτήκαμε από κανέναν και με κανένα τρόπο» αναφέρει ο ίδιος. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.02.2014