ΔΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρότατες καταγγελίες για τον ρόλο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών προκύπτουν από τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του 32χρονου γιατρού Δημήτρη Μακρέα στα Χανιά. Χθες αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η δίκη των τριών συλληφθέντων, ενώ οι δικηγόροι του θύματος καταγγέλλουν πως η αστυνομία αποθάρρυνε αυτόπτες μάρτυρες από το να καταθέσουν όσα είδαν και ταυτόχρονα επισημαίνουν πως υπάρχουν τεράστια κενά στη δικογραφία.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της 25ης Μαρτίου σε κεντρικό δρόμο των Χανίων, όταν ο γιατρός δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα ρατσιστών που προηγουμένως είχαν προπηλακίσει μετανάστες στο κέντρο της πόλης. Ο γιατρός έπεσε πάνω στους ρατσιστές ενώ έβγαινε από το Στέκι Μεταναστών και για λίγα λεπτά βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τους μετανάστες που είχαν δεχτεί νωρίτερα την επίθεση.

Ενώ προχωρούσε στον δρόμο, δέχτηκε από πίσω δολοφονικό χτύπημα με καδρόνι στο κεφάλι, ενώ ακόμα και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος μια ομάδα τεσσάρων ατόμων συνέχισε να τον χτυπά με μανία. Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν μέχρι χθες το μεσημέρι.

Χθες επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης όπως καταγράφηκε από κάμερα καταστήματος της περιοχής, το οποίο όμως, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του θύματος, Δημήτρης Φουράκης, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στη δικογραφία αν και είχε παραδοθεί εδώ και μέρες στα χέρια των αρχών.

«Ισως να ήρθε στα χέρια τους μετά την αποστολή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, όμως έστω και έτσι είναι αδιανόητο να μη στείλουν συμπληρωματικό υλικό που έχει τόσο βαρύνουσα σημασία», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι στον φάκελο δεν υπάρχει καν κατάθεση αστυνομικού υπαλλήλου για το περιστατικό ή για τη σύλληψη των δραστών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα δήλωσε ο Δημήτρης Μακρέας στην «Εφ.Συν.»: «Είπαμε στην αστυνομία για τουλάχιστον δέκα άτομα που κράταγαν τσίλιες κατά την ώρα της επίθεσης. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δει τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα να κινούνται στην ίδια περιοχή και να βρίζουν τους μετανάστες στο περιστατικό που προηγήθηκε. Για κάποιο λόγο όλα αυτά λείπουν από την επίμαχη δικογραφία και είναι απορίας άξιο πώς η αστυνομία δεν θέλει να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία τα οποία της δώσαμε και εγώ αλλά και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα βίντεο, καθώς η πλατεία της Σπλάντζιας, όπου έγινε η επίθεση, είναι χώρος με πολλά καταστήματα και κάμερες, το υλικό των οποίων όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο από την αστυνομία.

Εκτός όμως από τα βίντεο, υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες που πήγαν οικειοθελώς στην αστυνομία για να δώσουν κατάθεση και οι αστυνομικοί τούς απέτρεψαν, ενώ στοιχειοθέτησαν την όλη υπόθεση με ψευδομαρτυρίες ατόμων που προσήλθαν προς υπεράσπιση των δραστών, όπως κατήγγειλε η δεύτερη δικηγόρος του θύματος, Βούλα Γιαννακοπούλου.

Ερωτήματα

Παρέμβαση για το θέμα κάνει με ανακοίνωσή του το Στέκι Μεταναστών Χανίων, θέτοντας σημαντικότατα ερωτήματα προς τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές και αφήνοντας να εννοηθεί πως γίνεται προσπάθεια οι δράστες «να πέσουν στα μαλακά». Τα μέλη της συλλογικότητας θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τη διαδικασία «σύλληψης» των δραστών, για την αποτροπή κατάθεσης μαρτύρων και για τις σχέσεις των συλληφθέντων με τη Χρυσή Αυγή.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας, η υπόθεση εκδικάζεται ως απλή σωματική βλάβη από το Πλημμελειοδικείο, κάτι που σημαίνει ότι στην ουσία δεν θα υποστούν κυρώσεις οι δράστες της επίθεσης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την προσεχή Πέμπτη 2 Απριλίου, καθώς οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τόνισαν πως επιθυμεί να παραστεί και ο ίδιος ο γιατρός, ο οποίος μέχρι την ώρα της χθεσινής εκδίκασης δεν είχε πάρει εξιτήριο.

Στα δικαστήρια των Χανίων χθες βρέθηκαν δεκάδες πολίτες που ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, ενώ στάση εργασίας κήρυξαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ΕΛΜΕ Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας στο νοσοκομείο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 31.03.2015