ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κλειστά τα φαράγγια και οι περιπατητικές διαδρομές στη δυτική Κρήτη.

Εξαιρετικά άτυχος στάθηκε ένας 45χρονος Ισπανός τουρίστας ο οποίος χθες βρισκόταν μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους στο Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά. Στις 10.49 σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ ο οποίος προκάλεσε αποκόλληση βράχων, ένας εκ των οποίων χτύπησε τον περιπατητή στο πόδι ακινητοποιώντάς τον.

Για τη διάσωσή του κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Χανίων όπου εισήχθη στο χειρουργείο και ακρωτηριάστηκε το δεξί πόδι του στο ύψος του μηρού. Εγινε προσπάθεια σταθεροποίησης του οργανισμού του καθώς έχει χάσει πολύ αίμα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Αμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης του Φαραγγιού της Σαμαριάς, όπου σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα του ατυχήματος υπήρχαν 660 περιπατητές. Παράλληλα δύο περιπολικά Λιμενικού και της ακτοφυλακής απέπλευσαν προς τη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ρούμελης στην έξοδο του φαραγγιού για την παροχή συνδρομής σε περιπατητές που εκκένωναν προς τη νότια έξοδο.

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε από το 112 προειδοποίηση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να μην πλησιάζουν σε βραχώδεις περιοχές. Εως το βράδυ της 15ης Αυγούστου στα Χανιά και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία πεζών στα φαράγγια και σε πεζοπορικές διαδρομές με έντονο ανάγλυφο λόγω του φόβου κατολισθήσεων από ενδεχόμενο μετασεισμό.

Ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη δυτική Κρήτη αλλά και σε όλο το νησί, σημειώθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Σούγια και το επίκεντρο βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή πολύ κοντά και στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως ακόμα δεν έχει καταγραφεί ένας μεγάλος μετασεισμός, που μπορεί να φτάσει ώς και τα 4 Ρίχτερ, και επέστησε την προσοχή ιδιαίτερα σε βραχώδεις περιοχές όπου και με μικρότερους σεισμούς μπορούν να προκληθούν ατυχήματα τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.08.2023