ΙΔΟΥ Η… «ΔΡΑΣΗ» ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ, Κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μεθόδους υποκόσμου και τακτικές παρακράτους βασάνισαν αστυνομικοί έναν πολίτη που είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια τους. Τη σοβαρότατη καταγγελία, που συνοδεύεται από μήνυση εις βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών της ομάδας «Δράση» και του Α.Τ. Ομονοίας, καταθέτει ο 54χρονος μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Αντώνης Ζήβας, από την Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (12/8) γύριζε περπατώντας στο σπίτι του από τα Εξάρχεια όταν στο ύψος της πλατείας Βάθη, στην αρχή της Λιοσίων, διασταυρώθηκε με αστυνομικούς της ομάδας «Δράση».

Οπως αναφέρει ο ίδιος, στρίβοντας στην πλατεία και χωρίς να έχει οπτική επαφή με τους αστυνομικούς, που ήταν στημένοι ακριβώς πίσω από τις κολόνες του ξενώνα αστέγων, έκανε το λάθος να ακουμπήσει τον έναν από αυτούς. Αυτό ήταν αρκετό για να βρεθεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πεσμένος στο έδαφος, με χειροπέδες, ενώ όλη η ομάδα των αστυνομικών τού επιτέθηκε, τον έβριζε και τον χτυπούσε, παρουσία μάλιστα περαστικών από το ίδιο σημείο. Ωστόσο, η περιπέτειά του μόλις άρχιζε…

Οπως αναφέρει ο ίδιος, τον οδήγησαν περπατώντας στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και τον ανέβασαν στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας. Αντί όμως να τον πάνε σε αυτόν, τον έβαλαν στην τουαλέτα και ενώ του είχαν ήδη φορέσει χειροπέδες άρχισαν να τον χτυπούν διαδοχικά, αμέτρητες φορές, με μπουνιές στο σώμα και στο κεφάλι. Ενας από αυτούς, ο ψηλότερος της ομάδας, τον χτύπησε στο μέτωπο φορώντας γάντια που είχαν κοκάλινη επένδυση, σπάζοντάς του το κεφάλι, το οποίο άρχισε να αιμορραγεί.

Το γεγονός ότι το πρόσωπό του γέμισε αίματα ήταν αυτό που τους έκανε να σταματήσουν, ενώ η εικόνα του ήταν τέτοια που έκανε τους αστυνομικούς του Τμήματος Ομονοίας να καλέσουν ασθενοφόρο προσπαθώντας όμως στη συνέχεια να τον αποτρέψουν από το να καταθέσει μήνυση ή να ζητήσει εξέταση από ιατροδικαστή.

Μάλιστα, όσο βρισκόταν στο Τμήμα εμφανίστηκε ο αξιωματικός υπεύθυνος όλων των ομάδων «Δράση» ο οποίος τον ρώτησε τι είχε συμβεί και του υποσχέθηκε πως θα γίνουν «εσωτερικές διαδικασίες έρευνας», προφανώς σε μια προσπάθεια να τον αποτρέψει από νομικές ενέργειες εναντίον των αστυνομικών. Οι ίδιοι οι βασανιστές του, της ομάδας «Δράση», έδωσαν κατάθεση αποδίδοντάς του κατηγορίες όπως αντίσταση, εξύβριση και απείθεια με τις οποίες το μεσημέρι της Παρασκευής, όντας τραυματισμένος, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο απ’ όπου και πήρε αναβολή για να δικαστεί την Πέμπτη 18/8.

Βασανιστήριο

«Σε κάθε περίπτωση, συνιστά βασανιστήριο ο ξυλοδαρμός ενός ανθρώπου από τους αστυνομικούς. Πολύ περισσότερο όταν αυτός έχει ήδη συλληφθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν δεμένος με χειροπέδες και τέσσερις οπλισμένοι αστυνομικοί τον ξυλοκοπούσαν άνανδρα για ώρα μέσα στο σκοτάδι, στην τουαλέτα ενός αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει πως οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και ο πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος όταν βρεθεί στα χέρια τους», λέει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος του θύματος Χρύσα Πετσιμέρη, η οποία μάλιστα δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Αντώνης Ζήβας, που επί χρόνια δραστηριοποιείται σε αναρχικές και κινηματικές συλλογικότητες, να είχε ήδη στοχοποιηθεί από τους αστυνομικούς που την τελευταία περίοδο κάνουν επιδρομές στην πλατεία Εξαρχείων.

«Πρόκειται πια για μεθόδους παρακράτους, για τις οποίες πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί ένας εισαγγελέας και να τους μαζέψει, αφού ο πολιτικός προϊστάμενος των βασανιστών, ο κύριος Θεοδωρικάκος, τους καλύπτει και στην ουσία τούς επιβραβεύει για τη συμπεριφορά τους αυτή», λέει η κ. Πετσιμέρη ενώ προσθέτει: «Το θύμα έχει αναγνωρίσει τους ανθρώπους που τον βασάνισαν και καταθέτουμε μήνυση τόσο εις βάρος τους όσο και εις βάρος του αξιωματικού υπηρεσίας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει τι έγινε σε έναν χώρο που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από το γραφείο του. Εντούτοις, στη συνέχεια του απέδωσε κατηγορίες για αντίσταση και απείθεια παρ’ όλο που είχε μπροστά του έναν άνθρωπο βαριά χτυπημένο, τον οποίο κανονικά το ΕΚΑΒ όφειλε να έχει μεταφέρει στο νοσοκομείο αντί να τον αφήσει στα χέρια των βασανιστών του», αναφέρει η κ. Πετσιμέρη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.08.2022