Σε ρόλο ρεπόρτερ επιδόθηκαν οι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν πιο αξιοπρεπή και ήσυχη ζωή.
Αφορμή είναι η συνεχής όχληση από την εκκωφαντική μουσική των νυχτερινών καταστημάτων που εδώ και χρόνια έχουν κάνει αβίωτη τη ζωή τους.
Οι ίδιοι δραστηριοποιήθηκαν μέσω της ομάδας «Πολίτες κατά της ηχορύπανσης» για να αποκαλύψουν το καθεστώς παρανομίας ως προς τη σχετικά νέα μόδα που χτύπησε τις γειτονιές τους, τα street parties, που διοργανώνονται από τα καταστήματα και μάλιστα όχι μόνο τα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής κτλ.
Στις 2 Νοεμβρίου, 18 κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου έκαναν ενυπόγραφη καταγγελία στον δήμο.
«Θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια μικρή γιορτή σε λογικές εντάσεις με διάρκεια δύο τρεις ώρες, όχι όμως μια εκδήλωση διάρκειας εφτά και οχτώ ωρών με εντάσεις που παραπέμπουν σε νυχτερινό κέντρο μπροστά στα σπίτια μας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Παύλος Ποτουρίδης, κάτοικος του κέντρου και μέλος των «Πολιτών κατά της ηχορύπανσης».
Με δική τους έρευνα στις υπηρεσίες του δήμου, οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως οι εκδηλώσεις αυτού του είδους γίνονται στην ουσία με τον Δήμο Ηρακλείου να κάνει τα στραβά μάτια ή εν προκειμένω τα… αυτιά.
Με βάση τον νόμο, ο εκάστοτε επιχειρηματίας πρέπει να καταθέσει στον δήμο αίτηση για λήψη άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αναφέροντας τον λόγο χρήσης (π.χ. εγκαίνια), αλλά και το χρονικό διάστημα με την ώρα έναρξης και λήξης.
Οταν εκδοθεί η άδεια, ο επιχειρηματίας πληρώνει το αντίστοιχο τέλος χρήσης, ενώ από τον δήμο καθορίζεται και το ωράριο της εκδήλωσης ώστε να μην εμπίπτει στις ώρες κοινής ησυχίας.
Με την αίτηση
Αντί αυτής της διαδικασίας, όμως, οι υπαίθριες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μόνο με το χαρτί της αίτησης για την άδεια και όχι με την ίδια την άδεια.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ποτουρίδης, «διαπιστώσαμε πως οι άδειες δεν εκδίδονται ποτέ. Ο καταστηματάρχης θεωρεί ότι με την αίτηση και μόνο αυτομάτως του χορηγείται και η άδεια και μάλιστα με τους όρους που αυτός ζητάει. Εάν η εκδήλωση ξεπεράσει τα όρια και γίνει καταγγελία από τους κατοίκους, τότε και ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη, αφού η άδεια δεν έχει κανενός την υπογραφή».
Σε νεότερη ανακοίνωσή τους οι «Πολίτες κατά της ηχορύπανσης» αναφέρουν πως έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τις εκδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα χωρίς να έχει δοθεί η σχετική άδεια από τον δήμο.
«Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη “μαγκιά” και τον “τσαμπουκά” κάποιων επιχειρηματιών που προφανώς αδιαφόρησαν για όλα πλην της τσέπης τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η «Εφ.Συν.», για την επιβεβαίωση της έρευνας των κατοίκων, απευθύνθηκε στον Δήμο Ηρακλείου και το ρεπορτάζ προέκυψε τουλάχιστον… δαιδαλώδες.
Ο αντιδήμαρχος πολεοδομικού σχεδιασμού (αρμόδιος και για την έκδοση αδειών των καταστημάτων) Γιάννης Αναστασάκης μας παρέπεμψε στον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Χαιρέτη, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικά τον έλεγχο των νυχτερινών καταστημάτων.
Εκείνος μάς παρέπεμψε στην επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία, αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό.
Ο κ. Καραντινός μάς είπε πως οι αιτήσεις για τις εκδηλώσεις αυτού του είδους κατατίθενται στην αντιδημαρχία Πολιτισμού και πως ο ίδιος είναι αρμόδιος μόνο για την επιβολή του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.
(Κεντρική φωτογραφία: Η «Εφ.Συν.», για την επιβεβαίωση της έρευνας των κατοίκων, απευθύνθηκε στον Δήμο Ηρακλείου και το ρεπορτάζ προέκυψε τουλάχιστον… δαιδαλώδες).