ΔΗΜΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αρνητική στάση σχετικά με τον προτεινόμενο σχεδιασμό για τους νέους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων κράτησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο Παρασκευή, οι νέοι Διαχειριστές Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ) στο νησί θα είναι μόλις τρεις, έναντι ενός περιφερειακού και τεσσάρων τοπικών που λειτουργούν σήμερα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί γκρίνιες κυρίως μεταξύ των δήμων που έχουν κεντρικό ρόλο στους σημερινούς φορείς, καθώς επιβάλλει ανακατατάξεις στις τοπικές πολιτικές ισορροπίες.

Για το θέμα έχει υπάρξει έντονο παρασκήνιο στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά μετά την απόφαση της ΠΕΔ για συγχώνευση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο οποίος έχει καταγγελθεί για φωτογραφικούς διαγωνισμούς και για εμπλοκή με μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, σε έναν περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε χθες να στείλει υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών εμμένοντας στην απόφασή της για πέντε φορείς διαχείρισης, καθώς και να ζητήσει παράταση στην προθεσμία διαβούλευσης.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στην ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι), αφού οι δύο από τους τρεις φορείς που προβλέπονται είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καλύπτουν τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Αντίθετα, στον τρίτο φορέα θα πρέπει να συγχωνευτεί ο πολυπληθέστερος νομός Ηρακλείου (όπου λειτουργούν ήδη τρεις διαφορετικοί φορείς διαχείρισης) και όπου δικαιωματικά τον πρώτο λόγο ως προς τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα θα έχει ο Δήμος Ηρακλείου.

Στον ίδιο αυτό φορέα μάλιστα θα πρέπει να ενταχθεί και ολόκληρος ο νομός Λασιθίου, που δεν πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο των 80.000 κατοίκων (σ.σ. έχει περίπου 76.000) το οποίο είναι προϋπόθεση για τη σύσταση αυτόνομου φορέα.

Διαβούλευση-παρωδία

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης ακούστηκαν αρκετές φωνές περί «φωτογραφικών διατάξεων» του σχεδίου νόμου, ειδικά ως προς τα πληθυσμιακά κριτήρια, αφού μόλις για λίγες χιλιάδες κατοίκους δεν δίνεται η δυνατότητα στην Κρήτη να συστήσει τουλάχιστον ακόμα ένα φορέα – για περιφέρειες μέχρι 700.000 κατοίκους προβλέπονται έως τρεις φορείς (η Κρήτη έχει de facto πληθυσμό 683.000).

Πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις των δημάρχων Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Αρχανών Αστερουσίων, που τόνισαν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της Κρήτης η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί και μίλησαν για διαβούλευση-παρωδία.

Επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, Ηλίας Λυγερός (δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δ. Ηρακλείου), ο οποίος είπε πως το σχέδιο νόμου ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της καθαριότητας στους ιδιώτες.

Υπήρξαν πάντως και θετικές απόψεις για τον προτεινόμενο νόμο, όπως του δημοτικού συμβούλου Χερσονήσου και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολου Λουλουδάκη, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια ευκαιρία να μπει τάξη στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη θέσπισης και τέταρτου φορέα ειδικά για τον νομό Λασιθίου.

Εν τέλει τα μέλη της ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισαν να εμμείνουν στην παλαιότερη απόφασή τους για πέντε φορείς διαχείρισης, ενώ αρνήθηκαν να καταρτίσουν εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση επιμονής από την πλευρά του υπουργείου, γεγονός που, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε de facto εφαρμογή του επίμαχου σχεδίου νόμου.

(Κεντρική φωτογραφία: Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε χθες να στείλει υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.05.2016