+

Ο PABLO ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ “ΕΛΛΑΔΑ”

Να με συγχωρήσετε αλλά δεν βρίσκω την παραμικρή γοητεία στο ενδεχόμενο νίκης του Podemos στην Ισπανία. Ειδικά μετά τη συνέντευξη του Πάμπλο Ιγκλέσιας και τα περί «προτεκτοράτου» για την Ελλάδα.

Ασφαλώς την αλήθεια είπε ο άνθρωπος. Μόνο που την είπε κάπως αργά. Πέρασε πολύς καιρός από εκείνη την ομιλία στην Ομόνοια. Τότε που έλεγε σε σπασμένα ελληνικά «Στη Ελλάδα η ελπίδα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπάνα Podemos». Τώρα το τροπάριο άλλαξε και στα λόγια του διαβάζεις πως «αυτοί (οι Έλληνες) είναι προτεκτοράτο. Ευτυχώς εμείς οι Ισπανοί δεν είμαστε».

Ο λόγος του Ιγκλέσιας είναι ο λόγος ενός ανθρώπου που έχει συνειδητοποιήσει από τώρα πόσο μεγάλη κωλοτούμπα θα κάνει. Ναι, όντως λέει ότι για το καθεστώς προτεκτοράτου δεν φταίει ο Τσίπρας, αλλά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και όταν ο ίδιος θα υπογράφει μνημόνια δεν θα φταίει αυτός, ο Ραχόι και ο Θαπατέρο θα φταίνε από πριν.

Δεν θα χρειαστεί να κάνει καμιά διαπραγμάτευση ο Ιγκλέσιας, ούτε άφθες να βγάλει. Το έχει πάρει από τώρα απόφαση βλέποντας την άνευ όρων συνθηκολόγηση του Τσίπρα. Με αυτή την έννοια, ο Τσίπρας πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στους ευρωπαίους καπιταλιστές.

Την ταχεία κατάρρευση κάθε ελπίδας, με τόσο πάταγο που ούτε οι δεξιές κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά δεν περίμεναν. Well done.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 26.06.2016