+

«FAKE NEWS» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Η Ν.Δ.

Μεγάλη αναστάτωση φαίνεται πως προκάλεσαν τα σχόλια (και της «Εφ.Συν.») σχετικά με τα «Fake News» στα Χανιά για τα ακίνητα της πόλης που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.

Στο εν λόγω δικό μας δημοσίευμα (στις 14/9) καταγράφονταν κυρίως οι απαντήσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στην παραπληροφόρηση που επιχείρησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης (την οποία ενστερνίστηκαν τα περισσότερα ΜΜΕ της Κρήτης) σχετικά με την υπόθεση των… 196 ακινήτων στα Χανιά που «ξεπουλιούνται» μέσω του Υπερταμείου κτλ. Στη λίστα του κ. Φραγκάκη μπήκαν «το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα πολλά…!!»

Τέσσερις μέρες μετά, στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Χανίων (HaniaNews) δημοσιεύθηκε άρθρο του σεβαστού συναδέλφου Γιώργου Γεωργακάκη με τίτλο «Ακίνητα, “fake news” και «παπαγαλάκια», εν Χανίοις και όχι μόνο…»

Το κείμενο αποτελεί κατά βάση αναδημοσίευση άρθρου του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, με το οποίο (υποτίθεται πως) αποδομεί τις απαντήσεις του κ. Σταθάκη για το θέμα. Στους μεσότιτλους του δημοσιεύματος κατατίθεται μάλιστα (από τον συντάκτη, όχι από τον κ. Διγαλάκη) και το ερώτημα: «Τί ξέχασε ο κ. Σταθάκης;».  Αν και όντως ο κ. Σταθάκης ξέχασε να πει πολλά, εντούτοις στο αναδημοσιευμένο κείμενο του κυρίου Διγαλάκη, υπάρχει επίσης μια υπερμεγέθης… αβλεψία (βλέπε παρακάτω).

Πριν όμως, για όσους δεν ξέρουν, πρέπει να σημειωθεί πως ο κύριος Διγαλάκης και ο κύριος Φραγκάκης, που ανακίνησε αρχικά το θέμα, έχουν μία κοινή ιδιότητα. Προαλείφονται και οι δύο για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. (Οι πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως και για τους δύο,  χωρίς ποτέ να διαψευστούν).

Το δημοσίευμα στο HaniaNews εκτός από την αναπαραγωγή του άρθρου του κ. Διγαλάκη, διανθίζεται και με κρίσεις του συντάκτη, ο οποίος αναφέρεται επί λέξει σε «κάποιους που λένε μισές αλήθειες, είτε μιλούν για «παπαγαλάκια»… «παπαγαλίζοντας» αυτές τις μισές αλήθειες, είτε κάνουν λόγο για «fake news» εθισμένοι στην κομματική και μικροπολιτική προπαγάνδα». Δύο μέρες πριν το δικό μας δημοσίευμα, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση στο facebook χαρακτήρισε και εκείνος ως «Fake News» τη συγκεκριμένη ανακοίνωση Φραγκάκη.

Εμείς, με βάση τις κατηγορίες και τους χαρακτηρισμούς που προσάπτει το δημοσίευμα του HaniaNews, ερχόμενοι δεύτεροι, έχουμε να διαλέξουμε: Ή κάναμε αναπαραγωγή της φράσης Πολάκη ως «παπαγαλάκια που παπαγαλίζουν» ή είμαστε εκ των προτέρων «εθισμένοι στην κομματική προπαγάνδα». (Διαλέγουμε και παίρνουμε…) Η μομφή για τον τίτλο του κειμένου της «Εφ.Συν.» και για άλλους συναδέλφους που σχολίασαν με αντίστοιχο τρόπο το συγκεκριμένο θέμα είναι προφανής. Και εξ’ αυτής της μομφής απολύτως σαφή είναι και τα εξής τρία ερωτήματα που τίθενται στην αρχή εκείνου του κειμένου από τον συνάδελφο Γ. Γεωργακάκη:

Αναρωτιέται, επομένως, κανείς για όλους αυτούς, που έσπευσαν να διαψεύσουν ή να «ασπαστούν» τις διαψεύσεις:

• Δεν ξέρουν, στ’ αλήθεια, τι ψήφισαν;
• Είναι, κάποιοι εξ αυτών, όντως τόσο ιδεοληπτικά «μωρόπιστοι» που αποδέχονται άκριτα ό,τι πει ο Υπουργός ή το κόμμα;
• Ή πιστεύουν ότι μπορούν να μας… δουλεύουν όλους ψιλό γαζί; Η έμφαση, παρακαλώ, στη λέξη «όλους».

Απαντήσεις λοιπόν:

Καταρχάς γενικά για το Υπερταμείο.

Δεν χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για έναν επαίσχυντο νόμο, αποτέλεσμα οικτρού συμβιβασμού τον οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά. Επί της ουσίας μεταβιβάστηκε (ήδη από τα έτη 2015 και 2016) όλη τη δημόσια περιουσία (δημόσιες εταιρίες,  ΔΕΚΟ, ακίνητα, εκτάσεις κτλ) σε μια ιδιωτική εταιρία στην οποία είναι μεν μοναδικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο αλλά στην ουσία διοικείται από τους δανειστές. Από την περιουσία αυτή μπορούν να διαλέξουν όποιο κομμάτι επιθυμούν και να το εκποιήσουν με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς αυτούς.  Ο γράφων δεν είναι οπαδός της θεωρίας «ΤΙΝΑ», περί μη ύπαρξης εναλλακτικής αλλά δεν είναι της ώρας το αν υπήρχε και ποια θα ήταν αυτή η εναλλακτική. Σήμερα ωστόσο, πορευόμαστε με αυτά που ψήφισε η Βουλή και επί αυτών συζητά και ασκούμε κριτική.

Μαζί τα… ψηφίσαμε

Αλήθεια όμως, ποιος το ψήφισε το Υπερταμείο και πότε ακριβώς μπήκε στη ζωή μας; Στο άρθρο του πρώην πρύτανη γίνεται εκτενής αναφορά στον νόμο 4389/2016 με παράθεση μεγάλων αποσπασμάτων που δείχνουν (αληθώς) πως στο Υπερταμείο πραγματικό κουμάντο κάνουν οι δανειστές (που ξέχασε να πει ο κ. Σταθάκης). Ωστόσο οι ξεχασιάρηδες σε αυτή την ιστορία είναι περισσότεροι…

Εκείνο που επιμελώς ξεχνά ο πρώην πρύτανης είναι να αναφέρει ότι η αρχική δημιουργία του Υπερταμείου συντελέστηκε ένα χρόνο πριν, με τον νόμο 4336/2015, το γνωστό «Τρίτο Μνημόνιο», που όλοι αγαπήσαμε.

Ξεχνά ο κ. Διγαλάκης να αναφέρει ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από 222 βουλευτές, ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου του 2015.  Δηλαδή από ΣΥΡΙΖΑ (πλην των μελών που αποσχίστηκαν), Νέα Δημοκρατία (βεβαίως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απλός βουλευτής τότε), ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. Δηλαδή μεταξύ αυτών που υπερψήφισαν τη δημιουργία του Ταμείου ήταν και το κόμμα που θα υποδεχτεί στα ψηφοδέλτιά του τους ανησυχούντες για τη δημόσια περιουσία των Χανίων κ.κ. Διγαλάκη και Φραγκάκη.

Και αν δεν έχει ακριβώς μπροστά τους το επίμαχο εδάφιο για το Υπερταμείο (εκείνη την εποχή λεγόταν απλώς «Ταμείο») βρίσκεται στο άρθρο 3, στην Παράγραφο Γ (Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων) και στην υποπαράγραφο 4 (υπό τον τίτλο «Ιδιωτικοποίηση»). Εκεί λοιπόν (για όσους επιλέγουν να ξεχάσουν) γράφει μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών.  [..]ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να καταβληθεί για την αποκόμιση αξίας από ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων εκείνων στην κατοχή της ΕΤΑΔ. (σ.σ. Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, πρώην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», στην οποία ανήκουν και σημαντικά ακίνητα στα Χανιά).

Η παρουσίαση από τον κ. Διγαλάκη του νόμου της επόμενης χρονιάς, ο οποίος τελικά συνέστηκε και καθόρισε τους όρους λειτουργίας της «Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (όπως μετονομάστηκε το «Ταμείο», αυτό δηλαδή που λέμε όλοι πια «Υπερταμείο») είναι αρκετά διεξοδική. Σίγουρα μόνο από ανθρώπινο λάθος ή από τυχαία περιστατικά δεν θα παρατήρησε και ο ίδιος πως, στον ίδιο νόμο που επικαλείται, ήδη από το άρθρο 185, εκεί που περιγράφεται ο γενικός σκοπός της Εταιρίας, αναφέρεται ρητά πως αυτή «συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ν. 4336/2015. (σ.σ. Σύμφωνα δηλαδή με τον νόμο που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία).

Και ακόμα και αν δεν το παρατήρησε ο επίδοξος βουλευτής, ο «παλιός» γραμματέας της ΝΔ, επίσης κρητικός βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, μάλλον το ξέχασε και εκείνος; Χθες εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την «εν κρυπτώ παράδοση της δημόσιας περιουσίας», που και ο ίδιος ψήφισε το 2015.

Συνεπώς, το πρώτο ερώτημα που τίθεται (προσθετικά στα όσα λέει ο κ. Διγαλάκης) στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι απολύτως ορθό και βάσιμο. Εξ ου και παραμένει αυτούσιο ως έχει:

• Δεν ξέρουν, στ’ αλήθεια τι ψήφισαν;

Πάμε και πιο κάτω…

Αν κάποιος αναμεταδίδει… Πολάκη είναι «παπαγαλάκι». Αν αναμεταδίδει Διγαλάκη (προσθέτοντας και επαυξάνοντας) τί είναι;

Και το δεύτερο ερώτημα παραμένει καίριο και αυτούσιο:

• Είναι, κάποιοι εξ αυτών, όντως τόσο ιδεοληπτικά «μωρόπιστοι» που αποδέχονται άκριτα ό,τι πει ο Υπουργός (ή ο υποψήφιος βουλευτής, θα συμπλήρωνα…) ή το κόμμα;

Και τώρα τα σημαντικότερα…

Ο κύριος Βασίλης Διγαλάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην ιδιοκτήτης ξενοδοχείων (έχει αποχωρήσει από τη μετοχική τους σύνθεση όπου όμως παραμένουν η σύζυγος και η μητέρα του), μέχρι πρότινος περιέφερε με καμάρι στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου τη σύμβαση με την «θολή» ξενοδοχειακή εταιρία BELVEDERE ΕΠΕ, διοικούμενη από περίεργες off shore εταιρίες, στην οποία είχε παραχωρήσει τα ιστορικά κτίρια της Μεραρχίας, των Στρατώνων και των Φυλακών στον Λόφο Καστέλλι για να γίνουν, μαντέψτε τι: Ξενοδοχεία.

Παρά την ιστορική τους αξία, παρά τον ρητά εκπαιδευτικό σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Και ήταν μόνο η Αρχαιολογία και η απόφαση του ΚΑΣ που τον σταμάτησε αν και ο ίδιος έχει βάλει στόχο ζωής να προχωρήσει  με κάθε τρόπο την ξενοδοχοποίηση των μνημείων, από άλλο πόστο στο μέλλον, ενδεχομένως όταν με το καλό εκλεγεί βουλευτής Χανίων.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό όσοι τότε καταφέρονταν εναντίον των αρχαιολόγων, πρύτανης και φιλικά του ΜΜΕ, η ΝΟΔΕ Χανίων, ο κύριος Φορτσάκης (που κατέβηκε επί τούτου στα Χανιά για Συνέντευξη Τύπου), ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρθρογραφία του στην Καθημερινή, σήμερα να επικαλούνται την (σωστή) ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που εναντιώνονται στην την εκχώρηση μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κτλ. στο Υπερταμείο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν δίκιο. Οι όψιμα ανησυχούντες για τα ιστορικά κτίρια της πόλης, με πρώτο τον κ. Φραγκάκη που ανακάλυψε (μέσω του Πρώτου θέματος) λίστες μνημείων στα Χανιά που βγαίνουν στο σφυρί, δρουν υποκριτικά και με άλλες σκοπιμότητες.

Και εν τέλει, θα αναρωτηθεί κανείς, πόσα ακίνητα της δημόσιας περιουσίας στα Χανιά, και πόσα μνημεία έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2015 μέχρι σήμερα;

Αυτά που έχω καταγράψει εγώ είναι: (αν μου ξεφεύγει κάτι διορθώστε οι συνάδελφοι από τα Χανιά που σίγουρα ξέρετε καλύτερα το ρεπορτάζ της περιοχής)

Α. Το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης (με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε στις 14/12/15 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και επικύρωσε μαζί με όλα τα προαπαιτούμενα στις 26/9/2016 η κυβέρνηση Τσίπρα). Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα αντίστοιχη φλογερή αρθρογραφία του κ. Διγαλάκη ή άλλου στελέχους της ΝΔ στα Χανιά για το ξεπούλημα των αεροδρομίων στη Fraport, παρόλο που, όπως λένε, ανησυχούν ιδιαίτερα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Β. Εκείνα επίσης που ιδιωτικοποιήθηκαν στα Χανιά τα τελευταία χρόνια, με προσωπική φροντίδα του κ. Διγαλάκη,  είναι τα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου (που ασφαλώς εντάσσονται στην ευρύτερη έννοια της δημόσιας περιουσίας). Ο ίδιος ο πρώην πρύτανης επαίρετο πως η σύμβαση με την “BELVEDERE Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” είχε ήδη υπογραφεί (έστω και αν δεν τη δημοσιοποίησε ποτέ) και όλα ήταν στην τελική ευθεία για την… «αξιοποίηση» των κτιρίων. Που ευτυχώς ανακόπηκε με το χαρακτηρισμό της Μεραρχίας ως διατηρητέου κτιρίου. Και ποια ήταν η στάση τότε έναντι των αρχαιολόγων; Τότε ήταν το «κακό» ΚΑΣ, οι «κακοί» αρχαιολόγοι, «που τους έβαλε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Ακουσε πολλά τότε το Υπουργείο Πολιτισμού και η Χανιώτισσα γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, από τον κ. Διγαλάκη, από τη ΝΔ και από τα φίλια ΜΜΕ του πρύτανη. Θα είχε ενδιαφέρον να τα βάλουμε δίπλα δίπλα στα σημερινά ρεπορτάζ για τις (σωστές επαναλαμβάνω) επισημάνσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε σχέση με το Υπερταμείο.

Επομένως και το τρίτο ερώτημα του επιθετικού δημοσιεύματος παραμένει αυτούσιο και καίριο:

• Ή πιστεύουν ότι μπορούν να μας… δουλεύουν όλους ψιλό γαζί; Η έμφαση, παρακαλώ, στη λέξη «όλους».

Γιατί Fake News

Από τα 196 κτίρια των Χανίων που μπήκαν στο Υπερταμείο μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει βρεθεί σε χέρια ιδιωτών. Ούτε το ΤΕΙ, ούτε η Εφορία, ούτε, ούτε το Παλιό Ψυγείο, ούτε το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, ούτε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Τίποτα φυσικά δεν αποκλείει το να εκποιηθούν εν καιρώ, αν και μάλλον θα έχουν προτεραιότητα πολύ καλύτερα «φιλέτα» όπως τα ΕΛΤΑ (ταχυδρομεία), ο ΟΑΣΑ (λεωφορεία),η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ (νερό), το στάδιο ΟΑΚΑ, η  ΔΕΘ-HELEXPO, η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μέχρι και η διώρυγα της Κορίνθου… που επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ήδη από το προηγούμενο κείμενο της «Εφ.Συν.» περί των «Fake News» επισημάνθηκε σαφώς ότι, παρά τις διαψεύσεις (Σταθάκη και ΣΥΡΙΖΑ), ακόμα δεν έχει δοθεί  στη δημοσιότητα η τελική λίστα με τα ακίνητα των Χανίων (και όλης της χώρας)  τα οποία μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.  Και επισημαίνω και από εδώ ξανά πως αυτή η λίστα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν για να δουν οι πολίτες, να μάθουν και να κρίνουν (εκλογές έρχονται…)

Ωστόσο το όψιμο ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους της ΝΔ είναι κυριολεκτικά «Fake News».

«Fake» για τους λόγους που εξηγήσαμε (Δεν γίνεται όσοι ψηφίζουν την εκχώρηση μετά να κλαίνε πάνω στο χυμένο γάλα) – Πειστικοί γίνονται μόνο όσοι δεν ψήφισαν τότε το Τρίτο Μνημόνιο και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και τα προαπαιτούμενα. Οι άλλοι απλά τσακώνονται για το ποιος πουλάει καλύτερα.

Ούτε καν «news»  δεν είναι εφόσον η εκχώρηση ΟΛΗΣ της δημόσιας περιουσίας είναι ήδη γνωστή από το 2015 (είδηση τριών χρόνων δηλαδή συνάδελφοι) και τώρα απλά εκδόθηκαν τα ΦΕΚ που προσδιορίζουν τα προς πώληση «τιμαλφή».

Ωστόσο, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, είναι βέβαιο πως θα δούμε μπόλικες ακόμα τέτοιες «ευαισθησίες». Δυστυχώς τα «Fake News» θα παραμείνουν fake news και τα «παπαγαλάκια» θα παραμείνουν παπαγαλάκια.

Όρεξη να έχουμε να τσακωνόμαστε.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 19.09.2018