ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο «ξήλωμα» ενός πολυμελούς κυκλώματος παράνομης εμπορίας όπλων και πυρομαχικών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές μετά τη συντονισμένη επιχείρηση που στήθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κυρίως στη δυτική Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά συνελήφθησαν 18 άτομα ηλικίας 27 έως 59 ετών σε διάφορες περιοχές των Χανίων, στην Αττική, αλλά και στην… Κομοτηνή.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον περασμένο Απρίλιο μετά τη σύλληψη δύο ειδικών φρουρών στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι μετέφεραν από την Κρήτη όπλα τα οποία προόριζαν για μέλη εγκληματικών οργανώσεων στην Αθήνα. Από εκεί ξεκίνησε να σχηματίζεται μια ογκώδης δικογραφία που οδήγησε στις νέες συλλήψεις του Σαββάτου.

Μεταξύ άλλων, στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 φυσίγγια.

Ο τρόπος λειτουργίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οργάνωση δρούσε από το 2007 και προμηθευόταν από το εξωτερικό μη λειτουργικά όπλα, τα οποία μετέτρεπε σε λειτουργικά, με τη βοήθεια ενός οπλοπώλη και ενός οπλουργού οι οποίοι ήταν μέλη της οργάνωσης.

Στόχος ήταν να μοιάζουν με αντίστοιχα εργοστασιακά όπλα και να τα πωλούν παράνομα σε χαμηλότερες τιμές στους ενδιαφερόμενους αγοραστές εντός και εκτός Κρήτης.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η εμπλοκή του προέδρου ενός επίσημου τοπικού σκοπευτικού συλλόγου της Κρήτης, ο οποίος με την ιδιότητά του προμηθευόταν χιλιάδες φυσίγγια τα οποία αντί να καταναλώνονται σε σκοπευτικές ασκήσεις προωθούνταν προς πώληση από άλλα μέλη του κυκλώματος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η παραγγελία των όπλων (ή τμημάτων των όπλων) γινόταν μέσω διαδικτύου από εταιρείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αυστρίας και η παράδοση στα μέλη της οργάνωσης γινόταν με courier.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος μάλιστα υπήρξε και συνεργασία με άλλες αστυνομικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μία εκ των επίμαχων εταιρειών έχει και στο παρελθόν διαπιστωθεί πως διακινούσε παράνομα μη λειτουργικά όπλα σε ιδιώτες και όχι σε επαγγελματίες εμπόρους.

Η μετατροπή των μη λειτουργικών όπλων σε λειτουργικά απέφερε μεγάλο οικονομικό όφελος στα μέλη της οργάνωσης, γεγονός που επέτρεπε την ένταξη και νέων μελών στο κύκλωμα της παράνομης εμπορίας.

Στον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης φέρεται να συμμετείχαν οι δύο ειδικοί φρουροί που είχαν συλληφθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο και οι οποίοι συνελήφθησαν εκ νέου το Σάββατο. Ενας εξ αυτών υπηρετεί σε υπηρεσία της Κρήτης και ο δεύτερος σε υπηρεσία της Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τον συλληφθέντα αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί στα Χανιά, φέρεται να εμπλέκεται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες, ενώ τον ίδιο ρόλο φέρονται να έχουν ακόμα δύο ειδικοί φρουροί της αστυνομίας που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης.

Οι συγκεκριμένοι δεν συνελήφθησαν αλλά τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στην ίδια δικογραφία μαζί με ακόμα 26 άτομα που κατηγορούνται για παράπλευρα πλημμελήματα και βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των Αρχών.

Οι συλλήψεις και οι έρευνες στα σπίτια των κατηγορούμενων έγιναν παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν σήμερα στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

Για έναν από τους συλληφθέντες εκκρεμούν και παλαιότερες κατηγορίες που αφορούν τη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και απόπειρα εκβίασης σε βάρος επιχειρηματιών στον νομό Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Μέρος των παράνομων όπλων και πυρομαχικών που διακινούσε το πολυμελές κύκλωμα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.06.2016