Γεια σας, φίλοι! Γλύκες συμβουλές, για καλλίγραμμα κορμιά και ευτυχισμένους ανθρώπους!!!!!
ΕΚΜΕΚ (ΑΧΑΪΚΟ)
(για ένα πυρέξ 23× 34 περίπου)
Υλικά:
1 πακέτο φρυγανιές σταρένιες
550gr ζάχαρη (300gr για το σιρόπι και 250gr για τη κρέμα)
1 στικ κανέλας ή1 ½ κ.γ κοφτό σκόνη, την προτιμώ γιατί πάει παντού
600ml νερό
1100 ml γάλα πλήρες (900 για τη κρέμα και 200 για το garni )
100gr αλεύρι
1 φάκελο Garni χτυπάω για 4΄ με γάλα
Για την κρέμα:
6 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
450ml γάλα
1 βανίλια
Λίγο αλάτι(1 πρέζα)
50gr αλεύρι
Διακόσμηση:
100gr καβουρδισμένο αμύγδαλο ή πράσινο φιστίκι
Κερασάκι γλασέ ή βύσσινο
Εκτέλεση:
Στρώνω τις φρυγανιές στο πυρέξ, στο τέλος είναι λίγο όρθιες μα μόλις πέσει το
σιρόπι θα κάτσουν τέλεια.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και από τη στιγμή που
βράζει αφήνω για 3 λεπτά.
Έτσι όπως είναι καυτό το ρίχνω επάνω στις φρυγανιές που το ρουφάνε.
Ζεσταίνω ελαφρά το γάλα χλιαρό προς κρύο.
Σε ένα μπολ χτυπαώ με σύρμα χειρός τους κρόκους με τα 250gr ζάχαρη, ρίχνω το
αλεύρι και σιγά σιγά ενσωματώνω το γάλα. Τέλος ρίχνω την βανίλια και το αλάτι, το
μεταφέρω σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά με το σύρμα, ανακατεύω συνέχεια
μέχρι να δω τον πρώτο χόχλο (φουσκάλα).
Την βγάζω από τη φωτιά, την αδειάζω πάνω από τις φρυγανιές και περιμένω να
κρυώσει.
Τέλος χτυπάω το γάλα(200ml) με το Garni και το βάζω πάνω στην ΚΡΥΑ κρέμα, ώστε
να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το πυρέξ.
Το στρώνω και με ένα πιρούνι, του κάνω γραμμές, πρώτα οριζόντια και έπειτα
κάθετες γραμμές, να σχηματίζουν, κουτάκια, στην μέση, το κερασάκι, με τον ξηρό
καρπό.
ΜΙΛΦΕΙΓ
Η βάση της κρέμας είναι:
6 κρόκοι, θερμοκρασία δωματίου
450ml γάλα, χλιαρό
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι, ένα τσίκ που λέμε
50gr αλεύρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα.με το σύρμα χειρός χτυπάω τους κρόκους με την ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και το αλεύρι και προσθέτω το χλιαρό γάλα, σιγά σιγά, το βράζω, μέχρι τον πρώτο χόχλο,(φουσκάλα), αφήνω να κρυώσει ΚΑΛΑ.
Χτυπάω ένα φάκελο garni, το ενσωματώνω, με την κρέμα
Σφολιάτα:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους160, αέρα
Την τοποθετώ σε ένα ταψί, πάνω σε μια λαδόκολλα, την τρυπάω με ένα πιρούνι παντού και την πασπαλίζω με ζάχαρη
Την ψήνω για 30΄την βγάζω και με μία λαδόκολλα και μια πετσέτα της ασκώ πίεση για να
ξεφουσκώσει, την πασπαλίζω με ζάχαρη και την ψήνω άλλη ½ ώρα
Χτυπάω ένα garni, για την επικάλυψη
Τις στρώσεις, τις καθορίζει το κέφι σας, σφολιάτα, κρέμα, σφολιάτα και τέλος σαντιγί, αρκετή δίνει στο γλυκό, η διακόσμηση, σπασμένα κομμάτια σφολιάτας και στο σερβίρισμα μια πασπάλα από ζάχαρη άχνη.
Η δοσολογία, είναι περίπου, 2 κουτιά garni, 3 φάκελα, 2 σφολιάτες, 650 κρέμα και 400 σαντιγί.
ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ
Αγοράζεις, έτοιμα σου, από ζαχαροπλαστείο, είναι δύσκολη η παρασκευή τους, έχω συνταγή, για όποιον θέλει.
Φτιάχνεις την κρέμα όπως στο μιλφέιγ
Γεμίζεις τα σου
Κρέμα σοκολάτας
700ml γάλα
300ml κρέμα γάλακτος
200gr ζάχαρη
150gr κακάο
400gr κουβερτούρα 65% bitter
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κρέμα την ζάχαρη το κακάο, και όταν έρθουν στο σημείο βρασμού ρίχνω την κουβερτούρα, ανακατεύω και είναι έτοιμο, εάν μείνει και 24 ώρες στο ψυγείο είναι ακόμη καλύτερη
Ρίχνεις την κρέμα επάνω στα σου, και διακοσμείς με τρίμα σοκολάτας και ροζέτες σαντιγύς.