ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ GRUP YORUM – ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε ακόμα μια επίδειξη αυταρχισμού προχώρησαν οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνοντας δύο μέλη του συγκροτήματος “Grup Yorum” που έφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά για την προγραμματισμένη συναυλία τους στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων. 

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη του αντιρατσιστικού φεστιβάλ τα δύο μέλη του συγκροτήματος, η Sena Erkoc και ο Umut Gultekin, είναι τουρκικής καταγωγής αλλά διαθέτουν γερμανική και αυστριακή (αντίστοιχα) υπηκοότητα. Και οι δύο έφτασαν στα Χανιά με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο και συνελήφθησαν μόλις αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο των Χανίων χωρίς κανέναν λόγο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα μέλη του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, η κράτησή τους αποφασίστηκε αποκλειστικά από τις ελληνικές αρχές καθώς δεν βρίσκονται στη λίστα Σέγκεν και δεν υπάρχει καμία κατηγορία εις βάρος τους.    

Ωστόσο, όπως έγινε κατόπιν γνωστό, και οι δύο βρίσκονται στην κοινή λίστα «ανεπιθύμητων προσώπων» που έχουν καταρτίσει η Ελλάδα και η Τουρκία. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρο στο πλαίσιο της συνθήκης Σέγκεν που τους απαγορεύει την είσοδο.

«Δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση, οι συναυλίες μας δεν μπορούν να αποτραπούν από απαγορεύσεις εισόδου!» αναφέρεται σε ανάρτηση που ανέβηκε στην σελίδα facebook του συγκροτήματος.

Πάντως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι ελληνικές αρχές είναι ανένδοτες ως προς την απαγόρευση εισόδου και διατάχθηκε η απέλασή τους με προορισμό πιθανότατα τη Γερμανία.

Σημειώνεται πως ακόμα δύο μέλη της μπάντας είχαν φτάσει νωρίτερα με άλλη πτήση στα Χανιά, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα ενώ η συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου.

Το συγκρότημα“Grup Yorum” έχει δημιουργηθεί το 1985 και έχει υποστεί πολιτικές διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία καθώς για χρόνια βρισκόταν στις λίστες των «τρομοκρατών», ενώ το 2020 τρία μέλη του, οİbrahim Gökçek, οMustafa Koçakκαι ηΗelin Βölek πέθαναν μετά από πολυήμερη απεργία πείνας.

Η ανάρτηση στη σελίδα των Grup Yorum για τη σύλληψη των δύο μελών του:

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.10.24