Σε απολογία καλούνται φοιτητές που καταγγέλλουν προβοκάτσια από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενώ την ΕΔΕ διενεργεί καθηγητής που έχει στοχοποιήσει και στο παρελθόν τους φοιτητές του
Για άλλη μια φορά το Πολυτεχνείο Κρήτης έρχεται στην επικαιρότητα λόγω της αυταρχικής συμπεριφοράς των καθηγητών του εναντίον των φοιτητών αλλά και του εδραιωμένου κλίματος διώξεων εις βάρος των εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές είναι καθηγητές αλλά και ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), που καλούν σε απολογία σήμερα Δευτέρα φοιτητές τους ύστερα από αίτημα και κατάθεση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχετικά με περιστατικό βιαιοπραγιών που εκτυλίχθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Πολυτεχνείο (βλ. «Ξύλο και συλλήψεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης», «Εφ.Συν.», 13.3.25). Τότε, μέλη της ΔΑΠ κατέληξαν στο νοσοκομείο όταν εμπόδισαν με χρήση βίας την ενημέρωση των φοιτητών για την υπόθεση των Τεμπών, με τους φοιτητές των αριστερών οργανώσεων αλλά και τον Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο του Πολυτεχνείου να μιλούν για στημένη προβοκάτσια.
Ωστόσο, σήμερα οι φοιτητές καλούνται σε απολογία με την απειλή πειθαρχικών διώξεων με βάση ακριβώς τις καταθέσεις των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το ακόμα πιο προκλητικό είναι πως η διενέργεια της ΕΔΕ ανατέθηκε από τον κοσμήτορα της Σχολής Γ. Καρυστινό στον καθηγητή Κ. Γυφτάκη, ο οποίος έχει στο πρόσφατο παρελθόν πρωτοστατήσει και σε άλλες προσπάθειες διώξεων εναντίον φοιτητών του. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει πρόσφατα ζητήσει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και πάλι σε εκλεγμένους συνδικαλιστές για τη συνδικαλιστική τους δράση.
Οπως τονίζεται, τότε το… «έγκλημα» των φοιτητών ήταν η ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε σε διάλειμμα μαθήματος του συγκεκριμένου καθηγητή για τις εξελίξεις για τις διαγραφές στα ν+2 χρόνια, αλλά και για ενεργοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το έγκλημα των Τεμπών. Τότε ο κ. Γυφτάκης είχε απειλήσει πως θα χαθεί η εξεταστική περίοδος για το μάθημά του, αν δεν προχωρήσει η πειθαρχική δίωξη, με τον πρύτανη του ιδρύματος Μ. Ζερβάκη να συναινεί στους εκβιασμούς και να δίνει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότηση Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα οι φοιτητές μοιάζει να πηγαίνουν ως «πρόβατα επί σφαγήν» ενώπιον του κ. Γυφτάκη για τη διενέργεια της ΕΔΕ. «Οχι μόνο δεν τηρούνται τα προσχήματα για αμεροληψία και ανεξαρτησία, αλλά πολύ περισσότερο αναδεικνύεται ότι συγκροτείται ένα δίκτυο ΔΑΠ και μέρους των καθηγητών με ευρύτερα κέντρα με στόχο την καταστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στο Πολυτεχνείο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 το πρωί στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.
Οπως τονίζεται, οι φοιτητές θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους την ώρα που το Πολυτεχνείο Κρήτης «μετατρέπεται σε φοιτητοδικείο και ανασύρει χουντικές πρακτικές για να καταστείλει τους αγώνες που έχουν δώσει οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του μέσα από τον Φοιτητικό τους Σύλλογο εδώ και χρόνια».