Πόλεμος του ισραήλ στο νερό: επιθέσεις στοχεύουν παλαιστινιακές πηγές νερού στα τελευταία πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και οι έποικοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 250 επιθέσεις σε παλαιστινιακές πηγές νερού στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2020, σε ένα σύνολο περισσότερων από 400 περιστατικών, χρησιμοποιώντας βόμβες, δηλητήριο και βαριά μηχανήματα για να καταστρέψουν πηγάδια, αγωγούς και χώρους υγιεινής.

Το Ινστιτούτο του Ειρηνικού (https://pacinst.org/) αναφέρει ότι το 90% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας έχουν πλέον καταστραφεί ή είναι απρόσιτες, επιδεινώνοντας την πείνα και τις ασθένειες. Εκτεταμένες ισραηλινές επιθέσεις που κατέστρεψαν υποδομές ύδρευσης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη αναφέρθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών υγείας. Για παράδειγμα, μεταξύ 18 και 27 Ιούλη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν περισσότερα από 30 πηγάδια νερού στις νότιες πόλεις της Γάζας, Ράφα και Χαν Γιούνις.

.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν το ισραήλ για «χρήση δίψας ως όπλο», αποκαλώντας τέτοιες ενέργειες εγκλήματα πολέμου και μέρος μιας γενοκτονικής στρατηγικής για την εκτόπιση των Παλαιστινίων.

Σε μια περίπτωση, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν οκτώ Παλαιστίνιους που μάζευαν νερό κοντά στο Νοσοκομείο «Νάσερ», ενώ αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία κατέστρεψαν μονάδες αφαλάτωσης που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.

Οι ειδικοί λένε ότι η σκόπιμη στόχευση των μη στρατιωτικών υποδομών ύδρευσης από το ισραήλ αντικατοπτρίζει μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης της επιβίωσης και της κυριαρχίας των Παλαιστινίων. #