ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απογοήτευση και οργή επικρατούν στα Ανώγεια λόγω της κυριολεκτικής εγκατάλειψης των σχολείων του χωριού.

Υπό κατάληψη επ’ αόριστον βρίσκονται το Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής εξαιτίας της τραγικής έλλειψης εκπαιδευτικών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι καθηγητές του Γυμνασίου Ανωγείων για τις διδακτικές ώρες που χάνονται στο σχολείο, ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα, στην Α΄ Γυμνασίου δεν διδάσκονται οι 23 από τις 35 προβλεπόμενες ώρες του προγράμματος, στη Β΄ Γυμνασίου οι μαθητές χάνουν τις 17 από τις 35 ώρες και στη Γ΄ Γυμνασίου τις 25 από τις 35 διδακτικές ώρες.

Οι βασικές ελλείψεις παρουσιάζονται σε φιλολόγους και μαθηματικούς, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Λύκειο των Ανωγείων.

«Οι καθηγητές έπρεπε ήδη να βρίσκονται εδώ και να έχουν προχωρήσει αρκετά την ύλη των μαθημάτων τους, πολλά από τα οποία είναι και στα εξεταζόμενα των πανελλαδικών εξετάσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του Λυκείου, Δέσποινα Πρίμπου, ενώ μειονεκτική χαρακτηρίζει τη θέση του ίδιου και των συμμαθητών του ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου Μανώλης Βρέντζος.

Η διευθύντρια του Λυκείου, Δέσποινα Πρίμπου. *EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Εχουμε χάσει ήδη ένα μήνα μαθημάτων και μάλιστα σε μαθήματα κατεύθυνσης. Ηδη βρισκόμαστε πολύ πίσω στην ύλη και σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα παιδιά των σχολείων που έχουν ήδη αρχίσει κανονικά τα μαθήματα», λέει ο μαθητής στην «Εφ.Συν.».

Ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου Μανώλης Βρέντζος. *EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Εσβησαν τα φώτα των εκλογών

Αν και βρίσκονται σε δυσπρόσιτη περιοχή, τα σχολεία των Ανωγείων σφύζουν από ζωή καθώς στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο φοιτούν περίπου 200 παιδιά και άλλα τόσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Παρ’ όλα αυτά οι ντόπιοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι.

«Ολοι μιλούν για την ιστορία του χωριού μας, από εδώ ξεκινούν τις προεκλογικές τους εκστρατείες αρχηγοί κομμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι διάλεξαν τα Ανώγεια για να ανακοινώσουν την ίδρυση των κομμάτων τους. Εδώ έκανε και τη μία από τις δύο προεκλογικές του συγκεντρώσεις στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά μόλις έσβησαν τα φώτα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική» λένε στην «Εφ.Συν.» οι κάτοικοι που από το πρωί συγκεντρώνονται μαζί με τα παιδιά τους έξω από το σχολικό συγκρότημα του χωριού.

Για το σοβαρό θέμα της σχολικής διαρροής στις ορεινές περιοχές της Κρήτης μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Κατερίνα Καπάτου. «Αν το σχολείο εγκαταλείψει τους μαθητές, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν και οι μαθητές το σχολείο, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην τοπική κοινωνική ζωή και στην πρόοδο των ανθρώπων των ορεινών περιοχών» λέει η ίδια.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Κατερίνα Καπάτου. *EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στο πλευρό των μαθητών και των γονέων βρίσκεται και ο τοπικός δήμος, στηρίζοντας τα αιτήματά τους και τις καταλήψεις, ενώ ο αντιδήμαρχος Βασίλης Σμπώκος ζητά από τους τοπικούς βουλευτές να κάνουν πρόταση νόμου για την επιπλέον μοριοδότηση των ορεινών περιοχών της χώρας, ώστε από του χρόνου να καλύπτονται γρηγορότερα τα κενά στις περιοχές αυτές.

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων Ρεθύμνου μπροστά στα σχολεία των Ανωγείων σε ένδειξη συμπαράστασης στις δυσπρόσιτες περιοχές του νομού.

Και μαγκούρες…

Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου και χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για το απαράδεκτο περιστατικό της επίθεσης εναντίον του διευθυντή του Γυμνασίου Σιβρύτου, στο Αμάρι.

Ο διευθυντής δέχτηκε επίθεση με μαγκούρα εντός του σχολείου από έναν 22χρονο εξαιτίας της αποβολής που είχε δοθεί στον αδελφό του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο διευθυντής Βαγγέλης Ανυφαντάκης καταγγέλλει πως την τελευταία στιγμή προέταξε το χέρι του (το οποίο υπέστη κάταγμα) και γλίτωσε από σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι στο οποίο στόχευε με τη μαγκούρα ο δράστης της επίθεσης.

Μετά το συμβάν ο 22χρονος εξαφανίστηκε και καταζητείται από τις αρχές.

Ο διευθυντής Βαγγέλης Ανυφαντάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Τα Ανώγεια βιώνουν μια σοβαρή κρίση, καθώς δεκάδες κενά στους εκπαιδευτικούς έχουν παραλύσει τα σχολεία της περιοχής. *EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 15.10.2015