Η δήθεν αμερικάνικη βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καθώς η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και αποκλεισμού από το ισραήλ, όλο και περισσότερες επικρίσεις διατυπώνονται για τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες των ΗΠΑ δήθεν να μεταφέρουν βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα. Παρά τις υψηλού προφίλ ανακοινώσεις και τις δαπανηρές υλικοτεχνικές πρωτοβουλίες, η Ουάσινγκτον έχει κάνει ελάχιστα για να ανακουφίσει τον πόνο των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ έχουν συνεχώς αποτύχει να διασφαλίσουν ότι τα κατάλληλα επίπεδα βοήθειας θα φτάσουν στους Παλαιστίνιους από την αρχή και ακόμη και πριν από τις 7 Οκτώβρη, όταν η Γάζα βρισκόταν υπό αποκλεισμό. Το γεγονός και μόνο ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να καταφύγουν σε ρίψεις από αέρος και σε αυτή τη γελοία προβλήτα είναι μια ένδειξη των ακραίων μέτρων που θα έκαναν για να αποφύγουν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψουν τη βοήθεια. Το ισραήλ έχει κρατήσει τα περάσματα της Γάζας κλειστά για τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια από τις 2 Μάρτη, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση.

Στις 27 Μάη, το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος εγκαινίασε έναν αμφιλεγόμενο μηχανισμό διανομής βοήθειας στη Γάζα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, μέσω μιας αμερικανικής ομάδας που ονομάζεται «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας» (Gaza Humanitarian Foundation -GHF). Το σχέδιο, ως προσπάθεια παράκαμψης των ανθρωπιστικών καναλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η επιχείρηση έχει έκτοτε αποβεί θανατηφόρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της, τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά σε σημεία διανομής βοήθειας από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

Η απάνθρωπη αυτή διαδικασία διανομής έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις, με ορισμένους να παρομοιάζουν τις σκηνές με στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιγράφοντας πεινασμένους πολίτες που περιμένουν επί ώρες πίσω από μεταλλικούς φράχτες σε φυλασσόμενες εγκαταστάσεις. Προκαλεί ανησυχίες ότι η απαίτηση από τους Παλαιστίνιους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι τα σημεία διανομής στη νότια Γάζα θα μπορούσε να συμβάλει σε αναγκαστικό εκτοπισμό και να θέσει σε κίνδυνο ζωές.

Μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του GHF, ο εκτελεστικός διευθυντής του, ο Jake Wood, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούσε να συμβιβάσει τις πρακτικές της οργάνωσης με τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας». Το GHF αντιμετώπισε επίσης την καταδίκη των τοπικών αρχών. Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας δήλωσε ότι το σχέδιο διανομής βοήθειας στη λεγόμενη νεκρή ζώνη απέτυχε παταγωδώς.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι το GHF παρέδωσε 462.000 γεύματα στους Παλαιστίνιους μέσω 8.000 κιβωτίων με τρόφιμα. Η δήλωση, ωστόσο, προκάλεσε περαιτέρω σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία της πρωτοβουλίας.

Το «Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων» του ΟΗΕ (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) προειδοποίησε ότι οι αφηγήσεις που επικεντρώνονται στις δραστηριότητες του GHF κινδυνεύουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής πρόσβασης σε βοήθεια, των ασφαλών συνθηκών παράδοσης και της ταχείας έγκρισης προμηθειών έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ και το ισραήλ παραβιάζει τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές και αποτυγχάνει να παράσχει βοήθεια στην απαραίτητη κλίμακα. Έτσι, αντί να διανέμεται η βοήθεια με βάση τις ανάγκες, γίνεται σύμφωνα με τις πολιτικές φιλοδοξίες και τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι διεθνείς οργανώσεις βοήθειας έχουν πάρει αποστάσεις από το GHF.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – IFRC), δεν συμμετέχει στον αμερικανο-ισραηλινό μηχανισμό βοήθειας, γιατί δεν ευθυγραμμίζεται με τις θεμελιώδεις αρχές της IFRC για ανθρωπιά, αμεροληψία, ουδετερότητα και ανεξαρτησία. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να διέπεται από ανθρωπιστικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται ότι όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λαμβάνουν βοήθεια.

Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί σχετικά με τη συμμετοχή αμερικανικών ιδιωτικών εργολάβων ασφαλείας στη διαδικασία παροχής βοήθειας. Ένοπλο προσωπικό από δύο εταιρείες —Safe Reach Solutions (SRS) και UG Solutions— υποτίθεται ότι διασφαλίζει τις τοποθεσίες του GHF. Υπάρχουν διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων και τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούνται για τους αμάχους στη Γάζα.

Η εισαγωγή ιδιωτών εργολάβων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ενέχει τον κίνδυνο πολιτικοποίησης της ανταπόκρισης και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αντίληψη των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επί τόπου.

Μια άλλη αμερικανική πρωτοβουλία —μια πλωτή προβλήτα αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκε στα ανοικτά των ακτών της Γάζας τον Μάη— κατέρρευσε επίσης ως πλήρης αποτυχία. Η προβλήτα, η οποία ιδρύθηκε από τον αμερικανικό στρατό και υποστηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, λειτούργησε για μόλις 20 ημέρες πριν η φουρτουνιασμένη θάλασσα καταστρέψει τη δομή, σταματώντας τις παραδόσεις βοήθειας. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον Ιούλη ότι τερμάτισε την προσωρινή αποστολή για την εγκατάσταση και λειτουργία της προβλήτας λόγω των προκλήσεων υλικοτεχνικής υποδομής και ασφάλειας.

Ο Salama Marouf, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, δήλωσε πέρυσι ότι η αμερικανική προβλήτα «είναι άχρηστη» και «δεν είχε καταφέρει να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο». Μόνο το ισοδύναμο 120 φορτηγών με βοήθεια πέρασε από την προβλήτα σε μια περιοχή με περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που μαραζώνουν υπό τον αποκλεισμό του σιωνιστικού μορφώματος εδώ και σχεδόν 20 μήνες. Οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα υπεύθυνες για τις συνέπειες της σημερινής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Η αμφιλεγόμενη «αναπτυξιακή» ρητορική των ΗΠΑ. Τον Φλεβάρη, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», προκαλώντας καταδίκη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε και εμείς δουλειά με αυτήν. Θα μας ανήκει», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον αιματοβαμένο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «“Όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει λατρεύουν την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν αυτό το κομμάτι γης, θα το αναπτύξουν και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας με κάτι που θα είναι υπέροχο», πρόσθεσε ο Τραμπ…

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονες διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, και προκάλεσαν προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ ότι «οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση ανθρώπων θα ισοδυναμούσε με εθνοκάθαρση».