Τη νέα ανακαινισμένη πτέρυγα του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο εγκαινίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο η ανακαίνιση και επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου δίνουν ακόμη ένα επιχείρημα σε όσους εδώ και χρόνια φωνάζουν για τον λανθασμένο σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Η νέα αίθουσα αναχωρήσεων καλύπτει περίπου 3.000 τ.μ. ενώ ανακαινίστηκαν συνολικά οι χώροι του αεροδρομίου, εντός του οποίου δημιουργήθηκαν νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.
Ετσι δίνεται τέλος στις εικόνες ντροπής που παρουσίαζε συχνά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με τον συνωστισμό των επιβατών, γεγονός που παραδέχτηκαν τόσο ο υπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, επισημαίνοντας παράλληλα πως εφόσον ο ιδιωτικός τομέας ωφελείται από τις δημόσιες υποδομές είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει ένα μέρος του οφέλους αυτού.
Εξω από το αεροδρόμιο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν με πανό και μαύρες σημαίες.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Πεδιάδας», Μαρίνα Μουράτη, τόνισε πως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου συνεπάγεται την εκρίζωση 200.000 ελαιόδεντρων και την ευρύτερη καταστροφή τεράστιας έκτασης γης υψηλής παραγωγικότητας: «Πρόκειται για ένα έργο ατεκμηρίωτο και χωρίς μελέτες, για το οποίο η τοπική κοινωνία αντιδρά σθεναρά» ανέφερε.
Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε παρωχημένες και χωρίς ουσία αυτές τις ενστάσεις, αφού το έργο, όπως είπε, έχει συζητηθεί διεξοδικά και υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες.
«Σεβόμαστε όλες τις φωνές διαμαρτυρίας. Ομως η τοπική κοινωνία εκφράζεται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και ο περιφερειάρχης Κρήτης συμφωνούν με το έργο στο Καστέλλι, ενώ πρόκειται να δοθούν και σημαντικά αντισταθμιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε πως στα μέσα Μαΐου πρόκειται να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον Βόρειο Οδικό Αξονα, λέγοντας πως θα υπάρχουν διόδια ή «βινιέτα» (κάρτα διοδίων) την οποία θα πληρώνουν μόνο οι επισκέπτες και όχι οι κάτοικοι του νησιού, ενώ επισκέφτηκε και τον νέο σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, που ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή του λιμανιού στο Ηράκλειο.