Η τελευταία απόπειρα αλλαγής καθεστώτος στο Σαχέλ απέτυχε παταγωδώς, παρά τις προσπάθειες των δυτικών Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης να σπείρουν τον πανικό και τη σύγχυση. Αδυνατώντας να ξεκινήσουν μια άμεση εισβολή, οι ιμπεριαλιστές βασίζονται όλο και περισσότερο σε ένα συνδυασμό οικονομικής δολιοφθοράς, τρομοκρατικών συμμοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων των ΜΜ«Ε», προσπαθώντας να καταστρέψουν τα κυρίαρχα κράτη της Δυτικής Αφρικής. Όμως, όσοι αγωνίζονται να επιτύχουν και να διατηρήσουν την απελευθέρωση και την κυριαρχία τους, έχουν καταλάβει αυτήν τη στρατηγική και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν.
Οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές, απελπισμένοι προσπαθώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ (Alliance des États du Sahel – AES), έχουν ξεκινήσει μια σειρά ψευδών προπαγάνδας μέσω των λεγόμενων «μέσων ενημέρωσης», αλλά και στρατιωτική επίθεση, μέσω τρίτων, εναντίον ενός από τα μέλη της συμμαχίας, του Μάλι. [Για την Ομοσπονδία των Κρατών του Σαχέλ είχαμε γράψει την 9/1/2025]
Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του δημοφιλούς προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί τώρα να επιτεθεί το γειτονικό Μάλι.
Αφού εκδιώχθηκε από τη χώρα το 2022 μετά από μια στρατιωτική κατοχή σχεδόν δέκα ετών, που μόνο επιδείνωσε τα προβλήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας της χώρας, η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσει τον έλεγχο των πλούσιων πόρων της χώρας μέσω των παραστρατιωτικών τρομοκρατικών ομάδων που δημιούργησε και εκπαίδευσε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής κατοχής στη χώρα.
Στις αρχές Οκτώβρη, η τοπική τρομοκρατική οργάνωση της Γαλλίας (και παρακλάδι της Αλ Κάιντα, al-Qaeda) Jama’at Nasr al-Islam wal-Muslimin (Jnim) ενέτεινε τις επιθέσεις της εναντίον των κονβόι καυσίμων από την Ακτή του Ελεφαντοστού (Côte d’Ivoire) και τη Σενεγάλη (Senegal). Αυτή η τακτική προκάλεσε σοβαρή έλλειψη καυσίμων στην πρωτεύουσα Μπαμάκο (Bamako) και σε άλλες ορισμένες περιοχές, παραλύοντας τις μεταφορές, τις δημόσιες υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα. Ατελείωτες ουρές οχημάτων μπλόκαραν τα πρατήρια βενζίνης, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς μεταφορικό μέσο ή εισόδημα.
Η κυβέρνηση του Μάλι, η οποία απολαμβάνει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, αντέδρασε γρήγορα σε αυτές τις επιθέσεις, ζητώντας από άλλα μέλη της AES προμήθειες καυσίμων και ασφάλεια. Βυτιοφόρα φορτηγά φορτωμένα με καύσιμα από την Λαμπιγκάνγκα (Labizanga) του Νίγηρα (Niger) ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι υψηλού κινδύνου προς το Μάλι, συνοδευόμενα από την ενιαία δύναμη της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ. Η επιχείρηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ασφάλεια και τη συνεργασία σε θέματα εφοδιαστικής μεταξύ της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες επιχειρήσεις αυτού του είδους, που καταδεικνύουν την ενίσχυση των κοινών δράσεων στο πλαίσιο της AES.
Η ενοποιημένη στρατιωτική δύναμη της AES συνόδεψε ένα κονβόι περίπου είκοσι βυτιοφόρων, που ξεκίνησε από το Νιαμέι (Niamey) με προορισμό την Ασκία (Askia), διέσχισε χωρίς περιστατικά τις πύλες της πόλης Γκάο (Gao) στο Μάλι τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη 2025. Η επιχείρηση αυτή, που συνοδεύτηκε από την Ενωμένη Δύναμη της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και εμπορικών μεταφορών μεταξύ του Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα. «Όλα πήγαν καλά. Οι στρατιώτες ήταν σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν την ασφάλειά μας», μαρτυρά ο Μαχαμάντου Τραορέ (Mahamadou Traoré), ένας από τους υπεύθυνους των οδηγών του κονβόι. «Ακόμη και όταν ένα από τα φορτηγά μας έπαθε λάστιχο, ορισμένοι στρατιώτες απλώθηκαν στο δάσος, ενώ άλλοι μας βοήθησαν να το επισκευάσουμε. Η αλληλεγγύη τους μας εντυπωσίασε. Ευχαριστούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι (Forces armées maliennes, FAMa) και τη συνενωμένη δύναμη της AES για αυτή την αλληλεγγύη που μας επέτρεψε να φτάσουμε στην Ασκία σώοι και αβλαβείς», πρόσθεσε.
Στο αρχηγείο της Ασκία, ο συνταγματάρχης Ιμπραχίμ Σαμασά (Ibrahim Samassa), διοικητής της στρατιωτικής περιφέρειας αριθ. 1, χαιρέτισε την επιτυχία της επιχείρησης. «Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση να συνοδεύσουμε τις δεξαμενές μέχρι το Γκάο με πειθαρχία και συντονισμό. Όλη η στρατιωτική ιεραρχία συγχαίρει τις ομάδες που συμμετείχαν», δήλωσε. Ο συνταγματάρχης αποτίμησε επίσης φόρο τιμής στην συνοριακή αστυνομία, η οποία κινητοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής AES, καλώντας παράλληλα σε επαγρύπνηση ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων, ιδίως όσον αφορά την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχία και αυτού του κονβόι, μετά από εκείνο που συνοδεύτηκε υπό την άγρυπνη εποπτεία των FAMa, μεταξύ 29 και 30 Οκτώβρη 2025 μέχρι το Μπαμάκο (Bamako), καταδεικνύει την ενίσχυση των κοινών δράσεων στο πλαίσιο της AES. Ο Νίγηρας έστειλε 82 βυτιοφόρα με καύσιμα για να βοηθήσει το Μάλι στην επίλυση της κρίσης καυσίμων. Τα φορτηγά διένυσαν περίπου 1400 χιλιόμετρα και έφτασαν στο Μπαμάκο. Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Μάλι, Μούσα Αλασάν Ντιαλό (Mussa Alassane Diallo) υποδέχτηκε προσωπικά τη φάλαγγα στο Μπαμάκο και ευχαρίστησε τους οδηγούς των βυτιοφόρων που έφτασαν για «την αφοσίωσή τους, την αποφασιστικότητά τους και, πάνω απ’ όλα, για τη συμβολή τους στην επίλυση της κρίσης».
Με τη βοήθεια των συμμάχων της, την AES και την Ρωσία, το Μάλι διεξάγει με αντοχή και θάρρος έναν συνεχή αγώνα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων για την προστασία της κυριαρχίας και του εδάφους του.
Στις αρχές Νοέμβρη, μια ιμπεριαλιστική προπαγανδιστική επίθεση ανακοίνωσε μέσω των εταιρικών και κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης την επικείμενη πτώση της κυβέρνησης του Μάλι και την κατάληψη του Μπαμάκο από τρομοκράτες της Jnim. Για να δημιουργήσουν μέγιστο πανικό και να προσδώσουν αξιοπιστία στα ψέματά τους, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Γερμανίας κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα!
Ο στόχος αυτής της ψυχολογικής επιχείρησης ήταν σαφώς να σπείρει σύγχυση και να προκαλέσει αναταραχή στον πληθυσμό, αλλά απέτυχε πλήρως. Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει τους επιχειρησιακούς περιορισμούς των αποικιοκρατών και των συμμοριών που υποστηρίζουν στην περιοχή. Μια άμεση επίθεση στο Μπαμάκο θα απαιτούσε πολύπλοκο στρατιωτικό συντονισμό, βαριά υλικοτεχνική υποστήριξη και ικανότητα διατήρησης του εδάφους, κάτι που η τρομοκρατική συμμορία Jnim δεν διαθέτει. Αντ’ αυτού, η ομάδα επιδιώκει να ασκήσει οικονομική και κοινωνική πίεση στοχεύοντας σε ζωτικές ροές, προκειμένου να προκαλέσει εσωτερική κατάρρευση ή λαϊκή εξέγερση κατά των αρχών. Δηλαδή τη συνήθη ιμπεριαλιστική προσπάθεια να λιμοκτονήσει τον λαό, ώστε να απαιτήσει αλλαγή καθεστώτος.
Ο αποκλεισμός των καυσίμων αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες του κράτους του Μάλι, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάρρευσή του είναι επικείμενη. Η Jnim δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε το στρατηγικό συμφέρον να κυβερνήσει το Μπαμάκο. Στόχος της είναι να ασκεί συνεχή πίεση, να εξαντλήσει το κράτος, να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς, χωρίς ποτέ να επιδιώξει να το αντικαταστήσει.
Αυτές οι απόπειρες αποσταθεροποίησης έχουν καταδικαστεί έντονα από τη Ρωσία, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Αφρική και ιδιαίτερα για τις χώρες της Συμμαχίας του Σαχέλ με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις συνεργασίας. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 14/11/2025, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα (Мария Владимировна Захарова) προειδοποίησε για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων στα κράτη του Σαχέλ. Καταδίκασε επίσης αυτό που περιέγραψε ως «συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης από το εξωτερικό με στόχο την αποσταθεροποίηση των χωρών του Σαχέλ» που έχουν υιοθετήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι τέτοιες δραστηριότητες, που υποκινούνται από «γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, βλάπτουν σκόπιμα τον άμαχο πληθυσμό».
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ρωσία έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επίσημα τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Αλγερία και τη Μαυριτανία για υποστήριξη της τρομοκρατίας στο Μάλι και συντάχθηκε με το Μάλι ζητώντας διεθνή έρευνα για τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γαλλική και ουκρανική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες μέσω της Μαυριτανίας και της Αλγερίας.
Η κρίση καυσίμων που αντιμετωπίζει η χώρα από τα μέσα Σεπτέμβρη δεν είναι απλή σύμπτωση. Είναι το αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων με στόχο να διαταράξουν τον πληθυσμό και να δυσφημίσουν τις μεταβατικές αρχές. Χάρη στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των FAMa των Ενωμένων Στρατιωτικών Δυνάμεων της AES και του Αφρικανικού Σώματος (L’Africa Corps, Африканский корпус) της Ρωσίας (που ζητήθηκε από τις αρχές του Μάλι και υποστηρίχθηκε στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο των δύο χωρών), η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται.
Το Αφρικανικό Σώμα διεξάγει επί του παρόντος συνοδεία από ξηρά και αέρος, επιχειρήσεις αναζήτησης, ενισχυμένους ελέγχους κατά μήκος των διαδρόμων. Αποτέλεσμα η κρίση καυσίμων να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες. Οι FAMa, που παραμένουν στο μέτωπο, συνεχίζουν να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των στρατηγικών αξόνων και να προστατεύουν τον πληθυσμό μας από τις τρομοκρατικές απειλές. Η Ρωσία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει το Μάλι και τις χώρες της AES στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, σταθερού και βιώσιμου μέλλοντος.
Η πρόσφατη κρίση εφοδιασμού αποκάλυψε μια σκληρή αλήθεια: η χώρα παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από ξένους διαδρόμους. Μέσα σε λίγες ημέρες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μεταφορείς ένιωσαν τον αντίκτυπο αυτής της δομικής ευπάθειας.
Ωστόσο, η λύση υπάρχει εδώ και καιρό και προετοιμάζεται από τις χώρες της AES το διεθνές ποτάμιο λιμάνι του Αμπιντέντι (Ambidédi), στην περιοχή Καγιές (Kayes). Ένα στρατηγικό έργο ικανό να μεταμορφώσει το μέλλον του Μάλι και ολόκληρης της AES (Μάλι – Μπουρκίνα Φάσο – Νίγηρας). Γιατί το Αμπιντέντι αποτελεί αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα μέσω του ποταμού Σενεγάλη, τέλος στις δαπανηρές διακοπές φόρτωσης στο Ντακάρ (Dakar), μείωση των κόστους κατά 30 έως 40%. Αποτελεί έναν ασφαλή διάδρομο για το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. Μια μεγάλη πύλη εισόδου για υδρογονάνθρακες, λιπάσματα, μηχανήματα, τρόφιμα, αλλά και εξαγωγές. Ένα σημαντικό γεωπολιτικό εργαλείο για τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό. Μια κινητήρια δύναμη για τη μαζική ανάπτυξη του Καγιές και ολόκληρης της κοιλάδας του ποταμού. Το Αμπιντέντι δεν είναι απλώς ένα λιμάνι: είναι η εφοδιαστική κυριαρχία του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα. Μια υποδομή που θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση της χώρας με τις μεταφορές, την οικονομία και την περιφερειακή ισχύ.
Εντωμεταξύ την προηγούμενη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, ο Σαμπρί Μπουκαντούμ (Sabri Boukadoum), πρέσβης της Αλγερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι «το βόρειο Μάλι είναι μια φυσική επέκταση της Αλγερίας: ίδιες φυλές, ίδιοι λαοί, ίδια όραση». Μια δήλωση που αναζωπυρώνει τις εντάσεις με το Μπαμάκο και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την παρέμβαση που επιχειρούν οι ιμπεριαλιστικές αποικιοκρατικές δυνάμεις με τους ντόπιους συμμάχους τους και την περιφερειακή κυριαρχία.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης του Σαχέλ, ενόσω οι FAMa ενισχύονται και νέες στρατηγικές συνεργασίες εδραιώνονται με τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Αυτές οι δηλώσεις αντανακλούν μια βούληση για επιρροή και αποσταθεροποίηση που ενδέχεται να απειλήσει την πολιτιστική και εδαφική συνοχή της περιοχής. Η Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (AES) καλείται πλέον να υπερασπιστεί την κυριαρχία των εθνών της. Ήρθε η ώρα της στρατηγικής διαύγειας και συνεργασίας.
Χωρίς να αφήσει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις να την αποθαρρύνουν, το Μάλι προχώρησε στη διοργάνωση της Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας του Μπαμάκο (Bamex 2025) στις 11 Νοέμβρη, ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην αφρικανική ήπειρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, Αφρικανοί εκπρόσωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους εχθρούς της, ότι η περιοχή ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Απορρίπτοντας τις υστερικές επικεφαλίδες των δυτικών μέσων «ενημέρωσης» ως «σενάριο επινοημένο στα γραφεία των ξένων μυστικών υπηρεσιών», ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάι Ντιόπ (Abdoulaye Diop) επέμεινε ότι «η τύχη του Μάλι και το πεπρωμένο των λαών της Δυτικής Αφρικής δεν θα αποφασιστούν» από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».
Έκανε αυτές τις δηλώσεις στις 12 Νοέμβρη, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Bamex 25, της πρώτης διεθνούς έκθεσης άμυνας του Μάλι, με στόχο την οικοδόμηση «μιας αυτόνομης αρχιτεκτονικής ασφάλειας» για την Αφρική ενόψει «άνευ προηγουμένου προκλήσεων ασφάλειας και γεωπολιτικής».
«Αυτή η έκθεση», είπε ο Ντιόπ, «είναι μια ακόμη ένδειξη της προτεραιότητας της κυβέρνησης του Μάλι να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλειά της για να καταπολεμήσει την απειλή των τρομοκρατικών ομάδων που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρο το Σαχέλ από την καταστροφή της Λιβύης από το ΝΑΤΟ το 2011 …Υπήρξαν διαταραχές στο σύστημα εφοδιασμού, αλλά το κράτος του Μάλι οργανώθηκε, έθεσε σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο για την επανέναρξη των εφοδιασμών, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των κονβόι… Και σταδιακά εκατοντάδες φορτηγά φτάνουν κάθε μέρα για να επαναλάβουν τους εφοδιασμούς στο Μπαμάκο και σε άλλες περιοχές. Το Μάλι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του πληθυσμού του με υδρογονάνθρακες και προϊόντα πετρελαίου και πάλι.»
Η πρώτη εθνική έκθεση ηλεκτρονικών πληρωμών του Μάλι διοργανώθηκε επίσης στην πρωτεύουσα από τον Επαγγελματικό Σύλλογο Τραπεζών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Μάλι (L’Association Professionnelle des Banques et Etablissements Financiers du Mali, APBEF-Mali) και την ομάδα διατραπεζικών ηλεκτρονικών πληρωμών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής (Union économique et monétaire ouest-africaine, UEMOA) όπου συμμετέχουν οι χώρες Μπενίν (Benin), Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή του Ελεφαντοστού (Côte D’Ivoire), Γουινέα Μπισάου (Guinea-Bissau), Μάλι, Νίγηρας, Σενεγάλη, and Τόγκο (Togo).
Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10 Νοέμβρη. Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Μεταβατικής Κυβέρνησης της χώρας Ασίμι Γκοϊτά (Assimi Goïta) εγκαινίασε το έργο του «Προεδρικού Νοσοκομείου Έκτακτης Ανάγκης» για την αναβάθμιση έξι υφιστάμενων κέντρων υγείας στο Μπαμάκο και σε περιφερειακά νοσοκομεία έως το τέλος του 2026, για το οποίο έχει διατεθεί προϋπολογισμό 349,2 εκατομμυρίων δολαρίων για την υγεία. Η έναρξη σηματοδότησε επίσης την έναρξη της κατασκευής εννέα νέων νοσοκομείων, μεταξύ άλλων στο Μπουγκούνι (Bougouni), το Μπαντιαγκάρα (Bandiagara) και το Νιορό (Nioro), όπου είχαν αναφερθεί επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Το Μάλι υπερασπίζεται την κυριαρχία του ενάντια σε έναν «έμμεσο πόλεμο» από τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Δύση.
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση για την άμυνα έδωσε την ευκαιρία στον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον ομόλογό του του Μάλι, υποστράτηγο Σάντιο Καμαμά (Sadio Camara). Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Μάλι και της Ρωσίας, καθώς και στις ευρύτερες διμερείς σχέσεις.
Ενώ ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί όλα τα δίκτυά του και βρώμικα κόλπα για να προσπαθήσει να τους ανατρέψει, το Μάλι και οι άλλες χώρες της συμμαχίας του Σαχέλ προχωρούν και αναπτύσσονται με απίστευτο ρυθμό, αφήνοντας του ιμπεριαλιστές και τους πικρόχολους «ανεξάρτητους δημοσιογράφους» των δυτικών πρακτορείων ειδήσεων και των ντόπιων παπαγάλων τους να τρώνε τη σκόνη τους…
ΥΓ.1: Δύο στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον, πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο. Και οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Φανταστείτε για μια στιγμή αν ένα τέτοιο περιστατικό είχε συμβεί στο Μάλι… Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν ήδη φωνάξει για «πλήρη ανασφάλεια» και θα είχαν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για να καταστρέψουν το Μπαμάκο με τους τίτλους των ΜΜ«Ε» που ελέγχουν στον Δυτικό κόσμο.
ΥΓ.2: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε επιτέλους την πραγματικότητα, ότι η οικονομία του Μάλι θα ανακάμψει από το 2026, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,4%. Μια ανάπτυξη που θα υποστηριχθεί από την αύξηση του πλούτου της χώρας που μέχρι πρόσφατα λυμαίνονταν οι αποικιοκράτες: τον χρυσό, τον λίθιο και, κυρίως, τη σταδιακή αποκατάσταση της ασφάλειας χάρη στις κυρίαρχες επιλογές της χώρας. Όταν μια αφρικανική χώρα αποφασίζει να σηκωθεί και να ανακτήσει τον έλεγχο, ακόμη και οι δυτικές θεσμικές αρχές – εργαλεία της εξάρτησης – αναγκάζονται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. Η εξεγερμένη Αφρική προχωράει. Το Μάλι δείχνει τον δρόμο.
