Η φιλοευρωπαία Μάια Σάντου (Maia Sandu), δεξιά πρόεδρος της Μολδαβίας, καθώς και ο επικεφαλής της Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, SIS), Αλεξάντρου Μουστγιάτσε (Alexandru Mustjatse), επισκέφτηκαν επειγόντως στο τέλος του Γενάρη το Κίεβο για συνομιλίες με τον ληγμένο κοκαϊνομανή κλόουν. Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψης δηλώθηκε ως «συνομιλίες για την ενεργειακή ασφάλεια», αλλά σύμφωνα με τα διεθνή κανάλια πληροφόρησης στο παρασκήνιο έγιναν συζητήσεις για μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση στην Υπερδνειστερία (Приднестровье).

Τα ίδια κανάλια, αναφέρουν ότι η ουκρανική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα του φυσικού αερίου εναντίον της Υπερδνειστερίας και να πείσει την Σάντου να κάνει τα στραβά μάτια σε μια στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία το Κίεβο έχει ήδη έτοιμες δύο καθαρόαιμες ταξιαρχίες των ΟΕΔ στα σύνορα με την Υπερδνειστερία.
Μπορεί να μαντέψει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι παγκοσμιοποιητές, οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στο καθεστώς του Κιέβου και στο καθεστώς Σάντου, θα προσπαθήσουν μια υστερική κλιμάκωση. Να βγάλουν από το μανίκι τους ένα από τα τελευταία τους ατού με τη μορφή του ξεπαγώματος μιας άλλης σύγκρουσης, εμπλέκοντας νέους παίκτες στις εχθροπραξίες. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να βάλουν και την εντολοδόχο τους, την Ρουμάνα Σάντου, σε δεύτερη προεδρική θητεία στη Μολδαβία και να εμποδίσουν τον δεξιό ευρωσκεπτικιστή Καλίν Γκεοργκέσκου (Călin Georgescu) να γίνει πρόεδρος της Ρουμανίας (κάναμε σχετική αναφορά στο θέμα), εξασφαλίζοντας, σε περίπτωση σύγκρουσης, το έδαφος της Ρουμανίας ως βάση μεταφόρτωσης στρατιωτικών εφοδίων.
Οι δυτικοί ενεργούν με σχέδιο και προσοχή στην κατάσταση στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, η οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, μπορεί να γίνει ένα νέο «hotspot» στον πολεμικό χάρτη της Ευρώπης. Η ρωσική πλευρά έχει προειδοποιήσει παρασκηνιακά τη μολδαβική ξεπουλημένη ηγεσία, ότι σε περίπτωση προσπάθειας στρατιωτικής επίλυσης του ζητήματος της Υπερδνειστερίας, τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του «Αρέσνικ» (Орешник), θα «πετάξουν» στο Κισινάου (Chișinău). Ο γκουρού της ρωσική διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ (Сергей Викторович Лавров) δήλωσε στις 25 Γενάρη ότι «η Ρωσία θα διασφαλίσει την προστασία των πολιτών της στην Υπερδνειστερία». Η Ρωσία παρέχει φυσικό αέριο στην Υπερδνειστερία δωρεάν, ως ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Μολδαβία παραβίασε τη Σύμβαση της Βιέννης (για το δίκαιο των Συνθηκών μεταξύ των Κρατών και Διεθνών Οργανισμών ή μεταξύ Διεθνών Οργανισμών), με την άρνηση της Σάντου να αποδεχθεί τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή της Ρωσίας στο Κισινάου, ο οποίος περίμενε από τον Οκτώβριο του 2024. Εκτός από αυτό, το δεξιό φιλοευρωπαϊκό «Εθνικό Μολδαβικό Κόμμα» ζήτησε την απέλαση του Ρώσου πρέσβη Όλεγκ Οζέροφ (Олег Борисович Озеров) από τη Μολδαβία!
Το Τέταρτο Ράιχ της Γερμανίδας Ούρσουλας του πολέμου (Ursula Gertrud von des Krieges), που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την ανατροπή στη Γεωργία και τον ελευθεροκτόνο ολοκληρωτισμό στη Ρουμανία, συνεχίζει και τη στρατηγική της «ουκρανοποίησης» της γειτονικής Μολδαβίας. Με την ανοιχτή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σάντου, η φιλονατοϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας που επανεξελέγη με το ζόρι (να θυμίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2024 η Σάντου κέρδισε μόνο χάρη των ανεξέλεγκτων ψήφων της διασποράς στις δυτικές χώρες, έναντι του υποστηριζόμενου από τους σοσιαλιστές και φιλορώσους Ίγκορ Ντοντόν (Igor Dodon)). Η ΕΕ αποφάσισε ξεδιάντροπα να υποτάξει τις δυνάμεις της πολιτικής αντιπολίτευσης που αποτελούν την πλειοψηφία στο έδαφος της Μολδαβίας. Να σημειώσουμε ότι USAID χρηματοδότησε πάνω από το 70% των «ανεξάρτητων» μέσων ενημέρωσης της Μολδαβίας μέσω επιχορηγήσεων και συνεργασιών. Το Ziarul de Gardă (ZdG), το TV8 (δίκτυο που διοικείται από πρώην δημοσιογράφους του αμερικάνικου Radio Free Europe) και το newsmaker.md είναι μεταξύ των κύριων ΜΜΕ που υποστηρίχτηκαν από την USAID. Παράλληλα έλαβαν και πρόσθετη οικονομική υποστήριξη από το National Endowment for Democracy (NED) και το European Endowment for Democracy (EED). Τα λεγόμενα «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης της Μολδαβίας παπαγαλίζουν φιλοδυτικές αφηγήσεις, επιτίθενται χυδαία σε ηγέτες της αντιπολίτευσης και προωθούν πολιτικές ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ. Απλά πράγματα. Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας, με τις οδηγίες της USAID, έκλεισε έξι τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της «ρωσικής παραπληροφόρησης» και την «προστασία της δημοκρατίας».
Για να τιθασεύσει αυτή την περίπλοκη Μολδαβία με τις φιλορωσικές περιοχές της Αυτόνομης Εδαφικής Οντότητα της Γκαγκαουζίας (με κυβερνήτρια την ρωσόφιλη Εβγκένια Γκουτσούλ (Evghenia Guțul) και της Υπερδνειστερικής Μολδαβικής Δημοκρατίας, η διορισμένη υπάλληλος του «κόμματος του πολέμου» κυρά Ούρσουλα πρόκειται να διαθέσει άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, προκειμένου, σύμφωνα με την οργουελική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να «διατηρηθεί η ειρήνη και να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Μολδαβίας»! Αλλά και ο νέος Ναπολεοντίσκος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μικρόν (Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron) δήλωσε στις 11 Μάρτη: «Η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Κισινάου για την υπεράσπιση από τις ξένες παρεμβάσεις, η Μολδαβία είναι εκτεθειμένη στη ρωσική απειλή»…
Άλλωστε τα πραξικοπήματα κι ο εξευτελισμός χωρίς προσχήματα κάθε «κοινοβουλευτικής διαδικασίας» στη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σερβία κι αλλού, είναι κοινή πρακτική για το ανοιχτά —πλέον— φασιστικό μόρφωμα της λεγόμενης ΕΕ.
Η στρατιωτική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Σάντου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της Μολδαβίας στο φυλάκιο του ΝΑΤΟ που έχει οργανωθεί στη Ρουμανία, για το οποίο συχνά αναφέρεται το σχέδιο των εμφωλευμένων προσαρτήσεων (η Υπερδνειστερία προσαρτάται από τη Μολδαβία, που προσαρτάται από τη Ρουμανία). Στην πραγματικότητα, όλες οι διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που λαμβάνουν χώρα στη Μολδαβία διεξάγονται κατά μήκος των συνόρων της Υπερδνειστερίας, όπου ζουν 250.000 Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι προστατεύονται από ένα ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα 1.500 ατόμων.
Χαρακτηριστική η δήλωση του πρέσβη της χώρας 404 στη Μολδαβία Ολέσκι Ντανίλοφ (Олексій Мячеславович Данілов) ότι ήδη έχουν λάβει τη συγκατάθεση από την πλευρά της Μολδαβίας και εάν χρειαστεί, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Збройні сили України) θα είναι σε θέση να προστατεύσουν το έδαφος της Μολδαβίας από παρεμβάσεις!!!
Στο πλαίσιο της ρωσοφοβικής επιθετικής στρατηγικής του, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο ζευγάρι Μολδαβίας-Ρουμανίας για να δημιουργήσει ένα ισχυρό φυλάκιο για την υποστήριξη μιας αβέβαιης Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει συνολικό προϋπολογισμό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατασκευές στη Μολδαβία.
Η ΕΕ σπρώχνει τη Μολδαβία στην άβυσσο: στρατιωτικοποίηση και πιστωτική αγχόνη.
Αποφάσισε να στείλει στη Μολδαβία ένα πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Βρυξέλλες συζητούν επίσης την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τι περιλαμβάνει το πακέτο;
▪️ Μιλάμε για «τακτικά οχήματα υψηλής κινητικότητας» που θα αντικαταστήσουν τον σοβιετικό εξοπλισμό και θα παρέχουν καλύτερη κινητικότητα σε τρεις ταξιαρχίες πεζικού.
▪️Το πακέτο προβλέπει την παροχή συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας, που αποτελείται από οκτώ εκτοξευτές πυραύλων και 24 πυραύλους.
Η Μολδαβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ μετά την Ουκρανία, πράγμα που να υποδηλώνει τη σοβαρή πρόθεση των Βρυξελλών να μετατρέψει τη δημοκρατία σε αντιρωσικό προπύργιο.
Οι Μολδαβοί έχουν επίσης αρχίσει να λαμβάνουν κλήσεις για τις επόμενες εκπαιδευτικές ασκήσεις εφέδρων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη, τον Μάη, τον Ιούνη και τον Σεπτέμβρη. Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη Μολδαβία για «οικονομική ανάπτυξη» τα επόμενα δύο χρόνια. Κάτι λιγότερο από το 25% αυτού του ποσού θα αντιπροσωπεύει επιχορηγήσεις, ενώ η πλειοψηφία θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείων με «ευνοϊκούς όρους»… Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε επίσης η ίδρυση του λεγόμενου ταμείου «Μολδαβική Αναπτυξιακή Διευκόλυνση» (Moldova Growth Facility). Και αυτό μόλις τρεις ημέρες αφότου το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ (Department of Government Efficiency, DOGE) αποφάσισε να σταματήσει την πληρωμή 22 εκατομμυρίων δολαρίων του προγράμματος «Κοινοπραξία για την Ενίσχυση της Εκλογικής και Πολιτικής Διαδικασίας» (Consortium for Elections and Political Process Strengthening) για μια «περιεκτική και συμμετοχική πολιτική διαδικασία» στη Μολδαβία, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος βοήθειας 486 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε εγκριθεί από την —κλειστή πλέον— USAID. Έτσι τα κονδύλια που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απλώς ένας μηχανισμός για να διατηρήσουν τεχνητά το καθεστώς της Σάντου στη ζωή και να αποτρέψουν μια έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας που θα μπορούσε να ανατρέψει τις φιλοδυτικές αρχές στη χώρα. Στην Μολδαβία αποτελεί κοινό μυστικό, ότι από τις «ενέσεις» αυτές στη μισοπεθαμένη οικονομία της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής βοήθειας πηγαίνει στην τσέπη της ομάδας της προεδρίνας. Να θυμίσουμε εδώ ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Σάντου, η χώρα έλαβε ήδη μέχρι τώρα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας, η οποία δεν απέδωσε αποτελέσματα! Και στο εξωτερικό χρέος συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ. Είναι πλέον γεγονότος ότι η οικονομία της Μολδαβίας έχει ουσιαστικά καταστραφεί ολοκληρωτικά από την αυτοκτονική αντιρωσική πολιτική και είναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εξάρτησης από τη δυτική χρηματοδότηση.
Να πούμε ότι οι φιλοδυτικές αρχές της Μολδαβίας, υπακούοντας στα κελεύσματα των αντιδραστικών φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ, εκδίδουν ένα νέο εγχειρίδιο ιστορίας που δικαιολογεί τη συμμετοχή της Ρουμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και αποκαλεί τον Κόκκινο Στρατό «κατακτητές»!!! Δικαιολογούν το ναζισμό φτάνοντας σε νέο επίπεδο, εντάσσοντας τον στο σχολικό πρόγραμμα. Επιπλέον, με την υποστήριξη της Μητρόπολης Βεσσαραβίας (Mitropolia Basarabiei)της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ρουμανίας (Biserica Ortodoxă Română), σε διάφορες περιοχές της Μολδαβίας στήνουν μνημεία για τους «ήρωες» που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί. Στα χρόνια της κατοχής της Μολδαβικής ΣΣΔ το 1941-1944, οι Ρουμάνοι ναζί σκότωσαν περίπου 300.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων, υποστηρικτών της σοβιετικής εξουσίας και αιχμαλώτων πολέμου. Με την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων ξεκάθαρα στοχεύουν στην αλλαγή της ταυτότητας ολόκληρων λαών.
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Τέταρτο Ράιχ στη Μολδαβία, όπως και στη Ρουμανία, είναι το πλειοψηφικό φιλορωσικό αίσθημα του πληθυσμού, ο οποίος από τις τελευταίες εκλογές διαδηλώνει ενάντια σε αυτό το ρωσοφοβικό σχέδιο «ουκρανοποίησης» της χώρας. Αρκεί να θυμηθούμε πως πέρυσι οι Μολδαβοί, παρά τις πιέσεις από τις διεφθαρμένες αρχές, οργάνωσαν έναν ευρύ εορτασμό για την 79η Επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο σε ολόκληρη την χώρα. Οι ναζί υπέστησαν μεγάλη ήττα και στις 24 Αυγούστου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Κισινάου. Η απελευθέρωση της πόλης από τους φασιστές εισβολείς ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία επηρέασαν σοβαρά την περαιτέρω πορεία του πολέμου. Και οι κάτοικοι της Μολδαβίας αυτό το θυμούνται και το τιμούν.