ΩΚΕΑΝΟΙ… ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κυβερνητικό θέατρο περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αυταρχισμός στην παγκόσμια διάσκεψη «Our Ocean»: Απαγόρευση διαδηλώσεων και προσαγωγές ακτιβιστών από την ΕΛ.ΑΣ. για να μην ακουστεί τίποτα για τις εξορύξεις ● Δράσεις ενάντια στις… μηχανότρατες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης.

Την τακτική της απαγόρευσης συναθροίσεων θυμήθηκε η Ελληνική Αστυνομία για να προστατέψει τους υψηλούς προσκεκλημένους της παγκόσμιας διάσκεψης «Our Ocean» από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που σκόπευαν να καταγγείλουν την τεράστια υποκρισία που συνεπάγεται η συγκεκριμένη διοργάνωση στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την 9η αντίστοιχη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, και αφορά τις δράσεις των κυβερνήσεων «για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών», ενώ οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

«Πιο ταιριαστό θα ήταν να το κάνετε… Πρωταπριλιά» σχολίασαν σε μια ανακοίνωση-καταγγελία τα μέλη της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, τονίζοντας πως «μόνο σαν φάρσα ακούγονται τα μεγάλα λόγια για μια Ελλάδα που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις θάλασσές της, την ίδια στιγμή που τις έχει χωρίσει σε οικόπεδα και τις έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες, για να τις μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη με τρυπάνια και πλατφόρμες εξόρυξης».

Για όλα αυτά είχαν σκοπό να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά τα μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων το απόγευμα της Τρίτης έξω από τον χώρο του συνεδρίου. Στην κινητοποίηση καλούσαν οι οργανώσεις Οικολογική Συμμαχία, Save Wild – Δίκτυο για την προστασία της άγριας ζωής, My Dolphin Club, Ελληνική Τάφρος SOS – Hellenic Trench SOS, Κόμμα για τα Ζώα, Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ, Animal Rescue and Defence Squad, Environmental Protection of Creta-EPOC και Πρωτοβουλία κατοίκων Σταυρού Χανίων.

Δεδομένου ότι η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί το απόγευμα της Τρίτης, 20 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού, η αστυνομία εξέδωσε απαγόρευση της συγκέντρωσης αργά το βράδυ της Δευτέρας γιατί, όπως έκρινε, «εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ως αιτιολογία προβλήθηκε το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν είχαν ειδοποιήσει νωρίτερα την αστυνομία, ενώ η απαγόρευση είχε ισχύ και όλη την επόμενη ημέρα, μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, ώστε να έχει τελειώσει το συνέδριο «Our Ocean».

Η στιγμή της σύλληψης των ακτιβιστών πίσω από την «οικογενειακή φωτογραφία»

Προσαγωγες

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως δεν συμμορφώθηκαν προς… τας υποδείξεις και αρκετά μέλη τους προσπάθησαν να διαδηλώσουν, φτάνοντας τελικά μέχρι το ύψος του Ωνάσειου, αρκετά πριν από το πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να εισέλθουν στο πάρκο και να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών.

Ο Αγησίλαος Κουλούρης πρόλαβε να φωνάξει τρεις-τέσσερις φορές «Free Palestine» και «Climate Justice» πριν οι άνδρες της Ασφάλειας τον ακινητοποιήσουν και τον προσαγάγουν μαζί με τον Μανώλη Σαββάκη, επίσης μέλος της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου.

Μανώλης Σαββάκης και Αγησίλαος Κουλούρης

«Φώναξα για την Παλαιστίνη γιατί προφανώς είναι συνδεδεμένες οι εξορύξεις με τον πόλεμο. Η κλιματική κατάρρευση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους πολέμους. Ειδικά στην Παλαιστίνη συντελείται και “οικοκτονία” από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ είναι ήδη γνωστή η σύνδεση της εταιρείας Energean, που ετοιμάζεται για εξορύξεις στην Ηπειρο, με τους παραγωγούς οπλικών συστημάτων του Ισραήλ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αγησίλαος Κουλούρης. «Θελήσαμε το αυτονόητο, να ακουστεί η φωνή μας ενάντια στην υποκρισία του συνεδρίου και έστω για λίγο τα καταφέραμε, πριν πέσουν πάνω μας 10 αστυνομικοί και μας ακινητοποιήσουν» λέει ο ίδιος.

«Ζητάμε να κηρυχτεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή η Ελληνική Τάφρος και να ακυρωθεί κάθε σχέδιο για εξορύξεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ηδη με τις ηχοβολιστικές έρευνες υπάρχουν τεράστιες συνέπειες στα θηλαστικά, ενώ θα μιλάμε για απόλυτη καταστροφή αν προχωρήσουν οι εξορύξεις» λέει ο έτερος προσαχθείς, ο Μανώλης Σαββάκης. «Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν προφανές ότι ήθελε να αντιστρέψει την εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ από την απαγόρευση των συναθροίσεων φάνηκε ξεκάθαρα πως ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν καν να ακουστεί οποιαδήποτε φωνή καταγγελίας» αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Ανακοίνωση καταδίκης του αυταρχισμού της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, χαρακτηρίζοντας πρόκληση το συγκεκριμένο συνέδριο και τονίζοντας πως «θέλουν να φιμώσουν τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τις φωνές της οικολογίας, που υπερασπίζονται τις θάλασσες, τα βουνά, τον πλούτο της φύσης και την άγρια ζωή ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφή των αιγιαλών και των παράκτιων μετώπων από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική και τουριστική δραστηριότητα».

«Προβλημα οι μηχανοτρατες»

Ακτιβιστική δράση καταγγελίας του συνεδρίου «Our Ocean»πραγματοποίησε την παραμονή της έναρξής του (Κυριακή) και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με προβολές φωτεινών μηνυμάτων στον Βράχο της Ακρόπολης, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και στο κεντρικό κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Μεταξύ άλλων τα μηνύματα έγραφαν «Οι θάλασσές μας δεν πωλούνται» και «Κύριε πρωθυπουργέ, αποδώστε δικαιοσύνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, εντόπισε τους κινδύνους για τις ελληνικές θάλασσες στην αλιεία με μηχανότρατες (η οποία είπε πως θα απαγορευτεί έως το 2030), ενώ τόνισε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει 21 δεσμεύσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση των θαλασσών, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία δύο επιπλέον μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο, χωρίς να προσδιορίσει τις ακριβείς περιοχές.

Για το Ιόνιο πάντως (όπως και για την Κρήτη) μέχρι τώρα είναι επακριβώς εντοπισμένα τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δοθεί για εξορύξεις…

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 18.04.24