ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι ψυχολόγοι της Κλίμακας μιλούν για τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Κρήτη και καλούν τους Κρητικούς να ξανασφίξουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να ιεραρχήσουν ξανά τις προτεραιότητες της ζωής τους. Μιλούν επίσης για τον τρόπο που καλύπτεται η αυτοκτονία από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το «πολίτεςTV» βρέθηκε στην έδρα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» στον Κεραμεικό, όπου στεγάζεται και η γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία 1018. Ο πρόεδρο της οργάνωσης Κυριάκος Κατσαδώρος και οι κλινικοί ψυχολόγοι Άρης Βιόλατζης και Ελένη Μπεκιάρη μιλούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης στο ζήτημα της αυτοκτονίας. Αναφέρουν πως το νησί έρχεται δεύτερο σε συχνότητα κλήσεων για βοήθεια στη γραμμή μετά την Αττική, γεγονός δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό των δύο Περιφερειών.

Μιλούν για την περίφημη «κρητική λεβεντιά» που όμως κάποιες φορές μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ και για το ρόλο μιας κοινωνίας που οφείλει πλέον να αλλάξει και να σταματήσει να επικρίνει την αποτυχία και την απώλεια της «ανδρικής πυρηνικής ταυτότητας» όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Τονίζουν ότι οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν καθώς τα σημάδια των ανθρώπων που φτάνουν προς τα εκεί είναι ξεκάθαρα και επισημαίνουν την ανάγκη παρέμβασης του κοινωνικού ιστού για να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους.

Αναφέρονται ειδικά στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για την αυτοκτονία τα μέσα ενημέρωσης προτείνοντας ένα μοντέλο με λιγότερο εντυπωσιασμό και περισσότερη περίσκεψη για το ρόλο της δημόσιας σφαίρας στη διαμόρφωση συνθηκών βοήθειας προς όσους την έχουν ανάγκη.

Τέλος, θέτουν σε νέους όρους τον υλικό πολιτισμό και την ανάγκη μας για οικονομική επιφάνεια, καλώντας τους κρητικούς να θυμηθούν τις «ταπεινές» αλλά σπουδαίες εποχές του Σκορδαλού και του Μουντάκη.

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης