+

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ

Ορθάνοιχτες πόρτες για την υποδοχή «επενδυτών» κάθε είδους στην Κρήτη άφησε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10 Νοεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού του νησιού. Βιομηχανικές ΑΠΕ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, λιμάνια και αεροδρόμια είναι μεταξύ άλλων στις ευπρόσδεκτες επενδύσεις για την Κρήτη, παρά τις σοβαρές και πολύχρονες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το συνολικό μέγεθος της παραγόμενης ενέργειας από αιολικά και υβριδικά πάρκα στο νησί με το τελικό νούμερο να φτάνει στο ιλιγγιώδες 3.717 ΜW, τη στιγμή που η Κρήτη χρειάζεται για τις ανάγκες της το πολύ μέχρι 750 MW. Από την πλευρά της η Περιφέρεια δεν αναφέρει συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων ή διαθέσιμων περιοχών. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής μίλησε μόνο για τις περιοχές που αποκλείονται και τους αυστηρούς όρους που τίθενται στο εξής (όχι σε περιοχές Natura, όχι σε περιοχές με μεγάλη κλίση). Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ παρουσίασαν χάρτη με ό,τι απομένει από τους αποκλεισμούς, που είναι μια τεράστια έκταση του νησιού με τη συνολική δυνητική ισχύ να υπολογίζεται σχεδόν στα 4.000 MW από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου χαρακτηρίζουν «Δούρειο Ίππο» το θέμα του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, λέγοντας πως αυτό θα ανοίξει προφανώς τις ορέξεις των εργολάβων της ενέργειας ενώ καταγγέλλουν την Περιφέρεια Κρήτης ότι αποδέχεται υπό όρους και την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, ανοίγοντας ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους για την ενεργειακή χρήση του νερού και μάλιστα από υπόγεια ύδατα.

Στο τραπέζι και οι… Σκουριές

Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση αλλά και πριν από αυτήν εξαιτίας της διατύπωσης στην εισήγηση της Περιφέρειας ως προς τις αντιδράσεις κατά των ΒΑΠΕ. Σύμφωνα με το κείμενο, «ο βασικότερος λόγος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι πως η κοινωνία δεν μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών». Το Παγκρήτιο Δίκτυο χαρακτήρισε τη φράση αυτή ιδιαίτερα προσβλητική για τον αγώνα των κατοίκων της Κρήτης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά λέγοντας πως η επένδυση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει αποδοχή από την τοπική κοινωνία επειδή δίνει δουλειές και άμεσα οικονομικά οφέλη.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι τροποποιήσεις που προτείνει η Περιφέρεια επί της πρότασης των μελετητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση από το καλοκαίρι. Ο περιφερερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα προσφύγει στο ΣτΕ αν δεν γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις αυτές, για να πάρει την απάντηση από την επικεφαλής της μελετητικής ομάδας κ. Κλουτσινιώτη ότι και το ίδιο το υπουργείο δεν έχει ακόμα διαμορφώσει πολιτική.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποδοχή από την πλευρά της Περιφέρειας, της εκτίμησης ότι το ήδη υπερκορεσμένο τουριστικά βόρειο μέτωπο της Κρήτης έχει κι άλλα περιθώρια ανάπτυξης τουριστικών μονάδων, αρκεί αυτές να είναι τριών αστέρων και πάνω και να απευθύνονται σε υψηλού εισοδήματος τουρίστες.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που κράτησε περισσότερο από 8 ώρες, παραβρέθηκαν μέλη τοπικών φορέων και κινήσεων από όλη την Κρήτη, κυρίως από τα ορεινά του νησιού ως προς το θέμα με τις βιομηχανικές ΑΠΕ. Τελικά το Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση αν και αναμένεται η καθαρογραφή του πρακτικού της απόφασης όπου δόθηκε η υπόσχεση πως θα περιληφθούν αρκετές από τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 17.11.2015