ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αθώοι όλοι για τα παράτυπα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ανεκπλήρωτη έμεινε για μία ακόμα φορά η επιθυμία του αδικοχαμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέλιου Αλεξανδρόπουλου να χυθεί φως στην υπόθεση των παράτυπων μεταπτυχιακών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Ρεθύμνου. Μετά από μια πολύμηνη δίκη, το δικαστήριο αθώωσε τους τρεις καθηγητές που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη. 

Ενοχή είχε ζητήσει η εισαγγελέας

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Μαρίας Δημητριάδου ήταν επιβαρυντική για τους καθηγητές Κωνσταντίνο Λάβδα, Δημήτρη Κοτρόγιαννο και Μαρία Μενδρινού, ζητώντας την ενοχή τους για παράβαση καθήκοντος τόσο για το σκέλος που αφορά τον τρόπο αξιολόγησης και επιλογής των φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα όσο και για το σκέλος που αφορά την μη παράδοση της λίστας μοριοδότησης των φοιτητών στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, την οποία είχε ζητήσει ως μέλος ΔΕΠ. Στο σκεπτικό της πρότασής της η εισαγγελέας έκρινε πως από τους καθηγητές ευνοήθηκαν 3 φοιτητές, (αντί 5 που ανέφερε το κατηγορητήριο) και αδικήθηκε ένας φοιτητής (αντί 3 που ανέφερε το κατηγορητήριο). 

Για τον πρώην πρύτανη η εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως προς την παραπομπή του Αλεξανδρόπουλου στο πειθαρχικό, η οποία τότε είχε γίνει χωρίς καν την προηγούμενη ακρόασή του. 

Γεωργίου: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη»

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε έκπληξη, καθώς ήταν κατά βάση αντίθετη με την πρόταση της εισαγγελέως. Το δικαστήριο έκρινε αθώους τόσο τον πρύτανη όσο και τους τρεις καθηγητές, χωρίς προς το παρόν να ανακοινωθεί το σκεπτικό της απόφασης. Για δικαίωση έκανε λόγο στην Εφ. Συν. ο  συνήγορος υπεράσπισης των καθηγητών Λάβδα και Κοτρόγιαννου, Σταύρος Γεωργίου: «Οι δικαστές στάθηκαν όρθιοι, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πέρασαν και αποδόθηκε δικαιοσύνη» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Δεν τον άκουσαν ποτέ

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες που είχε κάνει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος το 2006 για παρατυπίες στην επιλογή φοιτητών για μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τότε αντί να ελεγχθούν οι καταγγελίες του δεν κλήθηκε ποτέ για να δώσει εξηγήσεις, δεν του παραδόθηκε η επίσημη λίστα  της μοριοδότησης των φοιτητών και ο τότε πρύτανης Γ. Παλλήκαρης τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο για προσβολή του πανεπιστημίου. Ο Αλεξανδρόπουλος, ιδιαίτερα φορτισμένος, ενημέρωσε τη συνέλευση του τμήματος για την παραπομπή του και λίγη ώρα μετά πέθανε στο γραφείο του προδομένος από την καρδιά του.

Η θέση της οικογένειας Αλεξανδρόπουλου

Για δίκη – παρωδία είχαν κάνει λόγο πριν από περίπου ένα μήνα, με γραπτή δήλωση τους  η χήρα και η κόρη του Αλεξανδρόπουλου καταγγέλλοντας μεροληπτική στάση της προέδρου του δικαστηρίου, με προκλητικές εξαιρέσεις μαρτύρων, με κλίμα αστυνομοκρατίας στην αίθουσα ακόμα και απώλεια ολόκληρου κιβωτίου της δικογραφίας.  Στην δήλωσή τους στις 19/12/2012 οι δύο γυναίκες κατέληγαν: «Ο Αλεξανδρόπουλος έχει δικαιωθεί στη συλλογική μνήμη και συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φίλων, των φοιτητών του και της οικογένειάς του. Ο αγώνας και η αυτοθυσία του για διαφάνεια και αξιοκρατία, όμως, κηλιδώνεται από ένα δικαστήριο που επιμένει να στραγγαλίσει την αλήθεια και να καταπνίξει τη φωνή και τη μαρτυρία εκείνων που γνωρίζουν την υπόθεση και προσέρχονται να καταθέσουν».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.02.2013