ΧΩΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενας λιμενάρχης που… καρατομείται για το έγκλημα στο Blue Horizon, γίνεται αναπληρωτής διευθυντής ασφάλειας όλων των λιμανιών της χώρας.
Εκπρόσωποι της επιστήμης μιλούν για την περιοδικότητα των 16.000 χρόνων στα φυσικά φαινόμενα και οι υπουργοί που θρηνούν για τις καταστροφές δίνουν υποσχέσεις ότι τα αυθαίρετα στον αιγιαλό δεν θα κατεδαφιστούν ποτέ.

Η χώρα δουλεύει ρολόι…

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Ειρήνη Βρέντζου, επικεφαλής Αυτόνομων Μηχανικών ανατολικής Κρήτης
«Η ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»

Η Ειρήνη Βρέντζου, επικεφαλής των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, μιλά για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας τα οποία είχαν χαρακτηρίσει την Θεσσαλία ως το πλέον ευάλωτο υδατικό διαμέρισμα της χώρας και την γνώση που είχε το κράτος για αυτόν τον κίνδυνο.

Η ίδια αναφέρεται στην Κρήτη, τονίζοντας ότι τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι η στένωση στις κοίτες των ρεμάτων, η διάβρωση εδαφών σε συγκεκριμένες περιοχές, το μπάζωμα ρεμάτων και η αποσπασματική αντιπλημμυρική προστασία, σημειώνοντας ότι ορίζονται ξεκάθαρα οι πιο επικίνδυνες περιοχές.

Επίσης αναφέρεται στις αρνητικές παρεμβάσεις που γίνονται και επιδεινώνουν την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι αντί να γίνονται παρεμβάσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα, το κράτος αγνοεί εσκεμμένα τους κινδύνους.

Τέλος αναφέρεται στο παράδειγμα της Ιεράπετρας όπου έχουν ανασταλεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε σημεία που εκβάλουν ρέματα ενώ θεωρεί ότι οι συνεχείς παρανομίες δημιουργούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

—–

Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ
«ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΟΥ… ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ BLUE HORIZON»

Στην προαγωγή που δόθηκε στον λιμενάρχη Πειραιά ο οποίος ελέγχεται για την υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, αναφέρεται ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Ο ίδιος μιλά για τα ζητήματα ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν τη μοιραία βραδιά, τονίζοντας τις ευθύνες του συγκεκριμένου λιμενάρχη ο οποίος βρισκόταν σε αυτήν την θέση δύο χρόνια, χωρίς να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες κατά τις αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων.

Παράλληλα αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου να απομακρυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό από τις υπηρεσίες τους, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή διευθυντή του κλάδου ασφάλειας και αστυνόμευσης των λιμανιών, θέτοντας το ερώτημα καταλληλότητας του συγκεκριμένου αξιωματικού να βρεθεί σε καλύτερη θέση με αρμοδιότητες που ήδη απέτυχε να φέρει εις πέρας.