ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ: VIVERE PERICOLOSAMENTE…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια συνέντευξη με τη Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγο του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή, η οποία τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το όνομα του Σπύρου Μουστακλή πρόκειται να δοθεί στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου που βρίσκεται και στην οδό που φέρει το όνομα του βασανισθέντος στρατιωτικού. Με πρωτοβουλία των δασκάλων η επέτειος του Πολυτεχνείου το 2019 συνδυάστηκε με σχετικές εκδηλώσεις μνήμης. Η Χριστίνα Μουστακλή μίλησε με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου για την ιστορία και τα κάλεσε να ερευνούν όλες τις πτυχές της ώστε να διαμορφώνουν άποψη ως αυριανοί πολίτες.

Η ίδια δέχτηκε να μιλήσει και στην κάμερα για όσα έζησε πλάι στον σύζυγό της, για τη συγνώμη που δεν ζήτησε ποτέ κανείς από την οικογένειά της αλλά και για το πως έζησε ο Σπύρος Μουστακλής τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όντας ημιπληγικός και χωρίς να μπορεί να μιλήσει εξαιτίας των βασανιστηρίων.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

Ο δημοκράτης ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, με μακρά αντιστασιακή δράση, συμμετείχε το 1973 στο κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας. Το κίνημα προδόθηκε πριν εκδηλωθεί και ο ίδιος μαζί με άλλους αξιωματικούς συνελήφθη στις 22 Μαΐου 1973.

Βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και υπέστη εγκεφαλικό που του προκάλεσε παράλυση των δεξιών άνω και κάτω άκρων καθώς και απώλεια της ομιλίας του. Επί 47 ημέρες η σύζυγός τους και διεθνείς οργανισμοί αναζητούσαν την τύχη του ενώ οι βασανιστές του τον είχαν μεταφέρει στο νοσοκομείο με άλλο όνομα για να μην αναγνωριστεί.

Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου βρισκόταν νοσηλευόμενος στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια και η σύζυγός του περιγράφει στην κάμερα πώς βίωσε εκείνες τις στιγμές και τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για να μιλήσει εκείνες τις μέρες. Ο Σπύρος Μουστακλής πέθανε τον Απρίλιο του 1986.

Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (απ’ όπου και καταγόταν). Προτομή του έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα.