ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται περιοχές της Κρήτης εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα το νησί. Στο Οροπέδιο Λασιθίου και στον Ομαλό Χανίων αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν καταφέρνουν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους πρόσβασης.

Στο οροπέδιο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα 70 εκατοστά, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών. Για ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα τα Ανώγεια, οι Γούβες και οι Αρχάνες αλλά και τα Σφακιά, ενώ περιοδικές διακοπές σημειώνονται σε όλο το νησί, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το βράδυ της Δευτέρας στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 ατόμων που εγκλωβίστηκαν σε δύο οχήματα στην περιοχή του Ομαλού, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση οργανώθηκε για τη μεταφορά 70χρονου ηλικιωμένου που έχρηζε ιατρικής φροντίδας από χωριό του Δήμου Πλατανιά Χανίων. Δεκάδες αυτοκίνητα και νταλίκες εγκλωβίστηκαν στο χιόνι στα ορεινά του νομού Ηρακλείου, στην Αγία Βαρβάρα και στη Βιάννο.

Σε πολλές περιοχές του οδικού δικτύου σημειώθηκαν κατολισθήσεις με τις σοβαρότερες στην περιοχή της Κνωσού αλλά και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, στη λεωφόρο Καζαντζίδη, όπου βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο οδόστρωμα.

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η Κρήτη σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως στην παραλία του Τσούτσουρα στα νότια του Ηρακλείου (φωτ.), που το χιόνι έφτασε μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η Περιφέρεια Κρήτης κάνει έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται χωρίς λόγο και κυρίως προς τις χιονισμένες περιοχές για… διασκέδαση.

Χθες, ανήμερα των Φώτων παρατηρήθηκαν και ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους που οδηγούν προς τους πρόποδες του Ψηλορείτη. Τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε 24ωρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ενώ οι δήμοι έχουν διαθέσει κλιματιζόμενες αίθουσες για τους ανθρώπους που δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα για τις ημέρες της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, σταδιακή ύφεση αναμένεται από σήμερα το απόγευμα.

(Κεντρική φωτογραφία: Χιονισμένη η παραλία Τσούτσουρας στο Ηράκλειο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.01.2015