Το χειρουργείο αφορά περιστατικό καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μια επικερδή μπίζνα εις βάρος των πολιτών, που μπροστά στη μεγάλη ανάγκη τους δέχονται να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης με βάση το νέο καθεστώς των επί πληρωμή χειρουργείων. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη για επείγον ορθοπεδικό χειρουργείο, που οδηγήθηκε σε επί πληρωμή χειρουργείο στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στο φως ακόμα μία περίπτωση, ακόμα βαρύτερου περιστατικού, ογκολογικού ασθενούς που, παρά τη βαρύτητα της κατάστασής του, επίσης χρειάστηκε να πληρώσει για να σώσει τη ζωή του.
Το περιστατικό αφορά και πάλι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο χειρουργείο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου και αφορά περιστατικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιτίας της βαρύτητας του περιστατικού χρειάστηκε να οδηγηθεί ο ασθενής σε κολεκτομή, δηλαδή σε βαριά επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου, η οποία, παρά τον διαπιστωμένο καρκίνο και τη βαρύτητα του περιστατικού, πραγματοποιήθηκε σε απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο και προφανώς με το υψηλότερο τίμημα που έχει καθοριστεί από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Η «Εφ.Συν.» έθεσε το συγκεκριμένο περιστατικό υπόψη του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργου Χαλκιαδάκη, ο οποίος παραδέχτηκε μεν την ύπαρξή του, ωστόσο διαψεύδει τον επείγοντα χαρακτήρα της επέμβασης: «Επείγον θα χαρακτηριζόταν αν ο ασθενής κινδύνευε, αν παρουσίαζε ειλεό ή άλλο επικίνδυνο σύμπτωμα. Τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και στο ορθοπεδικό περιστατικό με το κάταγμα 15 ημερών για το οποίο έγινε πολύς λόγος, ήταν καθαρή επιλογή των ασθενών να οδηγηθούν σε επί πληρωμή χειρουργεία», τονίζει ο ίδιος.
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί λοιπόν είναι πώς ακριβώς θα ορίζεται στο εξής το «επείγον» και επ’ αυτού φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο κενό, που αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης. Πόσο μπορεί να περιμένει ένας ασθενής με σπασμένο αγκώνα και πόσο μπορεί να περιμένει κάποιος άλλος με διαπιστωμένο καρκίνο στο παχύ έντερο; Για τη δεύτερη περίπτωση, πάντως, τον ορισμό τον έχει δώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ήδη από την προηγούμενη θητεία του, το 2014, με εκείνη τη συνέντευξη στην Washington Post, όταν έλεγε πως «ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός αν ο ασθενής βρίσκεται στα τελικά στάδια».
«Εχει χαθεί πλέον η μπάλα και είμαστε μόνο στον πρώτο μήνα της εφαρμογής των απογευματινών χειρουργείων», λέει επ’ αυτών στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. «Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ξεκάθαρα πια ως “πελάτες” και κάθε ιατρική πράξη είναι μια εν δυνάμει “εμπορική συναλλαγή” που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας», τονίζει ο ίδιος.
Αντιπαράθεση
Η αποκάλυψη της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου για το ορθοπεδικό επί πληρωμή χειρουργείο προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου να καταγγέλλει πως «ύστερα από σχεδόν έναν μήνα λειτουργίας των πολυδιαφημιζόμενων απογευματινών χειρουργείων, που υποτίθεται θα ελάφρυναν τις τεράστιες λίστες στα δημόσια νοσοκομεία, αποδεικνύεται καθημερινά ότι η στόχευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν και είναι άλλη: η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας», ενώ προσωπικά στον υπουργό Υγείας επιτέθηκε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Πολάκης, χαρακτηρίζοντας τον Αδωνι Γεωργιάδη «ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο ανθρωπάκι σε διατεταγμένη υπηρεσία να ξεπουλήσει τα πάντα».
Το χειρουργείο που προκάλεσε την αρχική αντιπαράθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου, σε ασθενή με κάταγμα ωλέκρανου (δηλαδή της περιοχής του αγκώνα) ύστερα από πτώση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασθενής απευθύνθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο, με τον γιατρό να της αναφέρει πως θα απαιτηθεί χειρουργείο, αλλά αν ήθελε να μην περιμένει πονώντας θα μπορούσε να χειρουργηθεί σε απογευματινό, όπως και έγινε τελικά. Τόσο η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ όσο και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κατήγγειλαν πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν προφανές ότι έπρεπε να οδηγηθεί στα επείγοντα και να χειρουργηθεί δωρεάν, επισημαίνοντας και τα μεγάλα κενά που αφήνει η σχετική ρύθμιση ως προς τον ορισμό του «επείγοντος» και του «τακτικού» χειρουργείου.
Τη μεθοδευμένη ασάφεια ως προς τον ορισμό των χειρουργείων που χαρακτηρίζονται τακτικά και επείγοντα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης: «Διαβάσαμε πολύ προσεκτικά τη σχετική ΚΥΑ και δεν διαχωρίζει τα περιστατικά και το ποιες περιπτώσεις οδηγούνται σε απογευματινά χειρουργεία και μάλιστα έχει βγει τιμοκατάλογος για όλους τους τύπους επεμβάσεων, για τις μονάδες, για τις μεταμοσχεύσεις κ.λπ., χωρίς να γίνεται διαχωρισμός με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα». Ο ίδιος αναφέρει πως «το βασικό επιχείρημα του υπουργείου έχει πάει περίπατο. Είπαν πως η πληρωμή γίνεται για να αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία, ωστόσο μετά βεβαιότητος, τουλάχιστον το ορθοπεδικό περιστατικό που καταγγείλαμε δεν ήταν στις λίστες των τακτικών χειρουργείων».
Πάντως, ακόμα και αν δεν υπάρχει ζήτημα νομιμότητας, προκύπτει μείζον ηθικό θέμα και για τους γιατρούς, χειρουργούς και αναισθησιολόγους που μεθοδεύουν την παραπομπή περιστατικών σε επί πληρωμή χειρουργεία, εφόσον, όπως αποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα περιστατικά, δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο ελέγχου παρά μόνο το κριτήριο της οικονομικής δυνατότητας του ασθενούς, η νομιμοποίηση δηλαδή της γνωστής τακτικής με το «φακελάκι».