ΧΑΝΙΑ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας δίνεται από σήμερα στα Χανιά.

Ενα φεστιβάλ με 82 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με θέματα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ αλλά και animation, με πλούσιες παράλληλες δράσεις και κυρίως με στόχο τη μύηση των παιδιών στην 7η τέχνη, ανοίγει τις πύλες του υποδεχόμενο σπουδαίους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα δώσουν το «παρών» στην Κρήτη κατά τις 10 ημέρες της διοργάνωσης.

«Το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι παιδί της κρίσης, γεννήθηκε με πείσμα μέσα στα μνημόνια, ακριβώς για να δώσει βήμα στον πολιτισμό» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, υπεύθυνος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, η οποία διοργανώνει το φεστιβάλ.

«Η είσοδος σε όλες τις ταινίες είναι ελεύθερη και ζητάμε μόνο τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας, εν είδει εισιτηρίου, τα οποία διαθέτουμε σε άπορους συμπολίτες μας. Πέρυσι με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκαν 3,5 τόνοι τρόφιμα, τα οποία μοιράστηκαν στις δομές αλληλεγγύης της πόλης».

Σχεδόν οι μισές από τις ταινίες του φεστιβάλ αποτελούν πρώτες προβολές στην Ελλάδα ενώ ειδικό κομμάτι θα είναι αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 12 σχετικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Σημαντικότερη παράλληλη δράση είναι τα «CINEμαθήματα» που ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας. Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ειδικά εργαστήρια για παιδιά με θέμα τη δημιουργία ταινίας στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, Stop Motion Animation, εργαστήρια κινηματογραφικής και φωτογραφική παιδείας κ.λπ. Τα «CINEμαθήματα» εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η εναρκτήρια προβολή θα γίνει σήμερα το βράδυ με την ταινία «Νύφες», παρουσία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και 4 master classes. Στις 27/10 του Παντελή Βούλγαρη για τον Κινηματογράφο, στις 29/10 της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με θέμα «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση-Ολοκαύτωμα», στις 30/10 της Κατερίνας Μαραγκουδάκη με θέμα «Το φως στις παραστατικές τέχνες» και στις 31/10 του Σταύρου Γρόσδου με θέμα «Δημιουργική γραφή. Η μαγεία της κινηματογραφικής ταινίας και η απόλαυση της γραφής».

Επίσης, θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον Χανιώτη ντοκιμαντερίστα Σταύρο Ψυλλάκη ενώ μεταξύ των καλεσμένων του φεστιβάλ θα είναι οι σκηνοθέτες: Mάγκνους Γκέρτεν, Αγγελική Αμπραβανέλ, Ιρίνα Μπόικο, Λία Μπίζνερ, ο Δημήτρης Αθανίτης με τον Γιάννη Στάνκογλου, πρωταγωνιστή της ταινίας του «Αόρατος», κ.ά.

Ο Γιάννη Στάνκογλου, πρωταγωνιστής της ταινίας του «Αόρατος»

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας ενώ συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου και Αποκορώνου.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, τηλ. 2821344400-3).
Πληροφορίες – πρόγραμμα στο http://www.chaniafilmfestival.com

(Κεντρική φωτογραφία: «Every Face Has a Name» του Mάγκνους Γκέρτεν).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.10.2016