ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 2014

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η φωτογραφία των Eλλήνων ευρωβουλευτών είναι και η φωτογραφία της σημερινής Ελλάδας. Το κόλπο με τον «σταυρό» έστειλε στο Kοινοβούλιο εκείνους που είχαν ήδη σχετική αναγνωρισιμότητα ή εκείνους που είχαν τη σχετική οικονομική άνεση για να γυρίσουν όλη την Ελλάδα και να διαφημιστούν.

Οι ευρωβουλευτές έχουν το προνόμιο να αποκόπτονται κάπως από τα εσωτερικά μίση και πάθη, να ασκούν καθήκοντα σε πιο προστατευμένο περιβάλλον και να διερωτώνται με την ησυχία τους αν τελικώς έχει καμία αξία ο ρόλος τους σε ένα εντελώς απαξιωμένο όργανο όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

Μα η φωτογραφία είναι άλλο πράγμα. Δεν ξέρω αν θα τη βγάλουν ποτέ όλοι μαζί ή θα τρέξουν να χωθούν ο καθένας στην πολιτική ομάδα που θα του πει το κόμμα του. Αν ήμουν φωτογράφος θα την επεδίωκα, πάντως, αυτή την οικογενειακή των 21 Ελλήνων εκπροσώπων στην Ευρωβουλή. Αυτή θα είναι η φωτογραφία που θα δείχνουμε στα παιδιά μας για την Ελλάδα του 2014.

Φανταστείτε τη, έστω κι αν δεν τη δούμε ποτέ: Δίπλα-δίπλα η Βόζεμπεργκ με την Κούνεβα, ο Γραμματικάκης με τον Ζαγοράκη, ο Γλέζος με τους δυο απόστρατους της Χρυσής Αυγής. Ο Παντελής Καψής του μαύρου στην ΕΡΤ δίπλα στους υπερασπιστές του Συντάγματος Κατρούγκαλο και Χρυσόγονο. Ο Κύρτσος δίπλα στον Κύρκο για να αποδεικνύουν πόση διαφορά μπορεί να κάνουν δυο μικρά γραμματάκια. Και φυσικά η Σπυράκη με την Καϊλή να αποφασίσουν ποιες ειδήσεις θέλει το Μega να μάθουμε από την Ευρωβουλή.

Να την κρατήσουμε τη φωτογραφία αυτή -έστω και νοητά- στο άλμπουμ της ελληνικής πολιτικής Ιστορίας. Αποτυπώνει ακριβώς τη χώρα που ζούμε.

* Κρίμα μόνο που δεν βγήκε και το ζευγάρι Ξαρχάκος-Χριστοδουλόπουλος για να έχει και μουσική υπόκρουση το ενσταντανέ…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 02.06.2014