ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς βρέθηκαν μαζί στον αγώνα κατά του νόμου-έκτρωμα ●Τεράστια ακόμα τα προβλήματα στα σεισμόπληκτα σχολεία που θέλει να… αξιολογήσει η υπουργός Παιδείας.

Χιλιάδες εκπαιδευτικών με τη συμπαράσταση των μαθητών τους αλλά και πολλών γονέων κατέκλυσαν χθες τις πόλεις της Κρήτης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στην κυβέρνηση. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν πάνδημες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Δικαστηρίων αντίστοιχα, ενώ ειδικά στο Ηράκλειο έγινε και ολιγόωρη κατάληψη του κτιρίου της περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στη λεωφόρο Κνωσού.

Παρόμοια εικόνα και στο Ρέθυμνο, όπου εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ξεπέρασε το 90% και τα σχολεία στην Κρήτη στη συντριπτική τους πλειονότητα έμειναν κλειστά.

«Η κυρία Κεραμέως έχει επιλέξει να στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, έχει επιλέξει τον δρόμο του αυταρχισμού και σήμερα παίρνει αποστομωτική απάντηση από τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που βρίσκονται στους δρόμους», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.

Επιστολή στην Κεραμέως

Στην ίδια την υπουργό Παιδείας απευθύνονται με επιστολή τους οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου Αρκαλοχωρίου ζητώντας ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά όλης της χώρας ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Στην επιστολή εξηγούν αναλυτικά γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση καθώς τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι κατεστραμμένα.

«Οι συμμαθητές μας ανά την Ελλάδα κατά κανόνα θα προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες, ενώ εμείς στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουμε τηλεκπαίδευση μέσα σε πρόχειρα καταλύματα, αυτοκίνητα ή σπίτια με σημαντικές φθορές και ζώντας σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους. Οι μαθητές ζητούν να βρεθεί τρόπος για να ξεκινήσει άμεσα η διά ζώσης εκπαίδευση αλλά και να υπάρξει μοριοδότηση για τους φετινούς υποψηφίους από τον δήμο τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σεισμόπληκτα σχολεία

Εν τω μεταξύ, πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες σχολεία στην Κρήτη μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, με τους μαθητές να βρίσκονται για τρίτη εβδομάδα εκτός των αιθουσών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν προβλέπεται άμεση επίλυση του προβλήματος. Εξάλλου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε τηλεκπαίδευση καθώς –ειδικά στο Αρκαλοχώρι– υπάρχουν χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια.

Ήδη με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου μένουν κλειστά και αυτή την εβδομάδα συνολικά 30 σχολεία, κυρίως στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας (σχεδόν όλα στο Αρκαλοχώρι) αλλά και στους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων, Φαιστού και Χερσονήσου, ενώ ακατάλληλο έχει κριθεί και το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο Τζερμιάδο. Ειδικά στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν σχολεία που τελούν υπό κατεδάφιση καθώς έχει κριθεί πως είναι αδύνατον να επισκευαστούν (όπως το Γυμνάσιο της περιοχής) ενώ πολύ σοβαρές ζημιές έχει το 2ο Δημοτικό αλλά και το Λύκειο Αρκαλοχωρίου, με τις εργασίες των επισκευών να υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν τουλάχιστον έναν μήνα.

Ζημιές σε σχολείο στο Αρκαλοχώρι (2ο δημοτικό)

Χθες οι γονείς των συστεγαζόμενων 24ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας την άμεση μεταφορά των περίπου 380 παιδιών σε άλλο κτίριο καθώς μόνο για τη μελέτη αποκατάστασης του ήδη παλαιού κτιρίου θα χρειαστεί ένας χρόνος, ενώ πλέον το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο. Οι γονείς εναντιώνονται σε λύσεις προσωρινής στέγασης σε προκάτ αίθουσες οι οποίες δεν πρόκειται να φτάσουν πριν από τα Χριστούγεννα αλλά και στο ενδεχόμενο εναλλαγής της βάρδιας σε πρωινή-απογευματινή που προτάθηκε ως λύση από τον δήμο.

Η λύση της διπλής βάρδιας ήδη προωθείται και για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου καθώς στο προαύλιό του θα τοποθετηθούν 15 λυόμενες αίθουσες που θα στεγάσουν τα παιδιά του 2ου Δημοτικού το οποίο χρήζει σοβαρότατων επισκευών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 12.10.2021