«ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, ερευνητής του ΙΤΕ, δέχεται σφοδρή κριτική για ανάρτησή του που στοχοποιεί τους μετανάστες με δημοσιεύματα αντί για επιστημονικά στοιχεία – Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκε την… αιτία του κακού.

Τι γίνεται όταν ένας διακεκριμένος γιατρός μιλά για τον κορονοϊό διασπείροντας φήμες και δημοσιεύματα; Τότε η αιτία για την εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να είναι και οι… μετανάστες.

Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, που βρίσκεται συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα για να μας διαφωτίσει γύρω από τον κορονοϊό, έκανε στον λογαριασμό του στο facebook μια ανάρτηση που σηκώνει πολλή συζήτηση ως προς την… επιστημονικότητά της. Προβλέποντας πως σύντομα θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, έγραψε: «Από τις κύριες πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».

Αχιλλέας Γραβάνης

Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις, με κάποιους να τον καλούν να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα λεγόμενά του. Εκείνος ως απάντηση αντέγραψε το link από ιστοσελίδα (iefimerida) που είχε τη σχετική είδηση για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» και πάλι όμως χωρίς να παρουσιάζονται στοιχεία παρά μόνο αναφορές σε «πηγές του ΕΟΔΥ».

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΠανεπιστημίουΚρήτηςκαι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας. Με αυτές του τις ιδιότητες (μεταξύ πολλών άλλων) ήταν αξιοπερίεργο να ενοχοποιεί τους μετανάστες μόνο με μία απλή αναφορά σε δημοσιεύματα, τη στιγμή που λογικά ο ίδιος έχει πρόσβαση σε πρωτογενή στοιχεία γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας. Αν και ζει στηνΚρήτη, όπου τους τελευταίους μήνες φτάνουν χιλιάδες τουρίστες χωρίς τεστ (οι 9 στους 10), αν και τελείται ανεξέλεγκτα η Θεία Κοινωνία με κοινό κουταλάκι στις εκκλησίες (σ.σ. ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Κουμουτσάκος), εντούτοις ο καθηγητής επέλεξε να ρίξει το βάρος στους μετανάστες αλλά και στους «ζαμανφουτίστες», στους «δικαιωματιστές» και στους «ανεύθυνους νέους που συνωστίζονται για ένα ποτάκι».

Ακόμα και αν ισχύει η αυξητική τάση μεταξύ των μεταναστών, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αντί για τη στοχοποίησή τους με την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων, θα αφορούσε τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν στους συγκεκριμένους πληθυσμούς, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών κτλ. Το ίδιο επισήμαναν στον κ. Γραβάνη και αρκετοί συνομιλητές του. Εκείνος έκανε μικρές διορθώσεις στην αρχική του ανάρτηση ενώ επέλεξε να «μπλοκάρει» όσους του άσκησαν πιο έντονη κριτική.

Περιέργως πάντως, η στοχοποίηση των μεταναστών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ψηλά στην ατζέντα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου (σ.σ. χθες ήταν πρωτοσέλιδο «χτύπημα» και στο «Πρώτο Θέμα») και αποτελεί το επόμενο αφήγημα για την αποτυχία των μέτρων ερεθίζοντας τα ρατσιστικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Χθες βράδυ ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις θέσεις του κ. Γραβάνη, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.09.2020