ΦΟΡΤΙΟ ΟΠΛΩΝ… ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται από τις λιμενικές αρχές της Κρήτης η υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Haddad 1», το οποίο φέρεται να συμμετείχε σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου όπλων. Το πλοίο εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης να πλέει στα ανοιχτά της Κρήτης προερχόμενο από το λιμάνι Αλεξανδρέττα της Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

Το μότορσιπ ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης και τα οποία συνέλαβαν το 7μελές πλήρωμα, καθώς στους χώρους του πλοίου βρέθηκαν διαφόρων τύπων όπλα, τυφέκια και κυνηγετικές καραμπίνες τουρκικής προέλευσης.

Για τον έλεγχο του πλοίου κλήθηκε από το Ηράκλειο η 10μελής Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- το πλήρωμα, που αποτελείται από Αιγύπτιους και Ινδούς, δεν προέβαλε αντίσταση κατά την έφοδο των λιμενικών. Μετά τον σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ήταν παραποιημένα και τα έγγραφα περιγραφής του φορτίου του πλοίου.

Εκτός από τα όπλα που βρέθηκαν σε διάφορους χώρους του πλοίου, το μεγάλο ζητούμενο είναι το άνοιγμα των κοντέινερ που μεταφέρει το «Haddad 1», κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε λιμάνι με ειδικό εξοπλισμό και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς πιθανολογείται πως και εκεί κρύβεται μεγάλος αριθμός όπλων, ίσως και εκρηκτικών.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά του πλοίου στο εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.

Ωστόσο, εκείνο που δημιουργεί ανησυχία είναι η πιθανή διασύνδεση του φορτίου με τους τζιχαντιστές του ISIS, για τους οποίους πιθανώς να προοριζόταν το φορτίο, χωρίς φυσικά αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το άνοιγμα των κοντέινερ στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ τα επτά μέλη του πληρώματος κρατούνται και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Τα στοιχεία του πλοίου

Το «Haddad 1», σημαίας Βολιβίας, έχει μήκος 66 μέτρα, μέγιστο πλάτος 10 μέτρα και έχει κατασκευαστεί το 1974. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως πρόσφατα έχει αλλάξει ονομασία και ιδιοκτήτη. Μέχρι το 2010 έφερε ελληνική σημαία υπό το όνομα «Αρχων» και ήταν νηολογημένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στο παρελθόν έχει αλλάξει άλλες τρεις φορές όνομα.

Στις προηγούμενες καταγεγραμμένες αναφορές του πλοίου φαίνεται να είχε βρεθεί στις 29 Αυγούστου στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) της Τουρκίας, ενώ προηγουμένως, στις 24 Αυγούστου, ήταν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Equasis, το μότορσιπ από τις 11 Φεβρουαρίου 2015 ανήκει σε εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα και διαχειρίζεται 14 πλοία, ενώ από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 ανήκε σε εταιρεία ισπανικών συμφερόντων, έφερε σημαία Καμπότζης και είχε το όνομα «Mamo».

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2015 παραβίασε απαγόρευση απόπλου από ναυπηγεία στην Ισπανία και τον επόμενο μήνα φαίνεται να αλλάζει πλοιοκτησία, όνομα και σημαία.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο έλεγχος που διεξήγαγαν οι λιμενικές αρχές της Κρήτης στο πλοίου «Haddad 1» αποκάλυψε φορτίο όπλων που μεταφερόταν από την Τουρκία στη Λιβύη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.09.2015