Δύο νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου. ● Τεράστιες ζημιές και στη Σητεία .● Δεν λειτούργησε το «112» παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. ● Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή υπόσχεται αποζημιώσεις ενώ εκκρεμούν οι αντίστοιχες για τις πλημμύρες του 2019 και του 2020.
Πρόκειται για έναν 50χρονο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός το Σάββατο, ενώ την Κυριακή το πρωί εντοπίστηκε νεκρή και η 49χρονη ρωσικής καταγωγής, μητέρα επίσης δύο παιδιών, η οποία αγνοούνταν από το Σάββατο.
Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό της άτυχης γυναίκας συμμετείχαν δύτες από την 3η ΕΜΑΚ, το Λιμενικό και drone, σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση λόγω των φερτών υλικών μέσα στη θάλασσα. Μάλιστα, κατά τις έρευνες το πρωί της Κυριακής, ο σύζυγος της 49χρονης έβγαλε τα ρούχα του κι έπεσε κι αυτός στη φουρτουνιασμένη θάλασσα προκειμένου να συνδράμει τους δύτες και το Λιμενικό στην επιχείρηση.
Ο 50χρονος διατηρούσε τουριστική επιχείρηση και η γυναίκα η οποία ήταν οικογενειακή του φίλη είχε πάει για να βοηθήσει να καθαρίσουν καθώς επρόκειτο να φιλοξενηθεί στον χώρο κάποια κοινωνική εκδήλωση. Η 49χρονη διέμενε για χρόνια στην Ελλάδα και μόλις πριν από λίγους μήνες είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
Καταστροφές
Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά καταγράφονται εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί ενώ πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά έχουν κατακλύσει την περιοχή. Συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.
Σε δεκάδες δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ έκλεισε προσωρινά και η παραλιακή λεωφόρος. Προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» λόγω του μεγάλου όγκου νερού, ενώ κατολισθήσεις και δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτων παρατηρήθηκαν στον Βόρειο Οδικό Αξονα. Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά και στον Καρτερό του Ηρακλείου.
Η κακοκαιρία χτύπησε έντονα και τη Σητεία, καθώς σε αρκετά σημεία τόσο στην πόλη όσο και περιφερειακά προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο. Την ίδια ώρα, αρκετά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να σπεύδει η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων.
Αφαντο το «112»
Απροετοίμαστος πιάστηκε για ακόμη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός, παρά το γεγονός ότι υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση των μετεωρολόγων, καθώς ήταν γνωστό ήδη από την Παρασκευή ότι θα είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, το περίφημο «112» καθυστέρησε να ειδοποιήσει τους πολίτες στο Ηράκλειο.
Οταν η κακοκαιρία μετακινήθηκε ανατολικά προς το Λασίθι και την Κάσο-Κάρπαθο, στους πολίτες αυτών των περιοχών εστάλη μήνυμα και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, παρά το γεγονός ότι η ένταση των φαινομένων ειδικά στη Σητεία ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από του Ηρακλείου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου, ο οποίος ανέφερε: «Επρεπε να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού, καθώς η πρόγνωση από πλευράς μας ήταν άριστη».
Στην Αγία Πελαγία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι «κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών». Υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει».
Μέτρα
Αμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοινώθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στην Κρήτη, υπό τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιο Πέτσα, και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα φυσικών καταστροφών, Χρήστο Τριαντόπουλο. Οπως ανακοινώθηκε ύστερα από σύσκεψη στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, θα καταβληθούν άμεσα 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα, ενώ παράλληλα θα υπάρξει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ στον Δήμο Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.
Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων.
Σε ανάλογες θεομηνίες στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, όπως οι ισχυρές πλημμύρες στον νομό Χανίων τον Φεβρουάριο του 2019, οι καταστροφές του 2020 σε Χερσόνησο και Μάλια αλλά και ο περσινός σεισμός έχουν αφήσει σε «ουρά αναμονής» χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν τις διαδικασίες να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τη μη λειτουργία του «112» για το Ηράκλειο και τονίζει πως «η κακοκαιρία ήρθε για να αποδείξει για άλλη μία φορά την ανικανότητα του επιτελικού κράτους να διαχειριστεί φυσικά φαινόμενα και να προστατέψει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και υποδομές».
Το ΚΚΕ αναφέρει πως «η μεγάλη κακοκαιρία, η οποία δεν ήρθε απροειδοποίητα, σμπαράλιασε το “αφήγημα” περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας και των δήμων», ενώ το ΜέΡΑ25 στέκεται στο θέμα των αποζημιώσεων τονίζοντας: «Το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιφέρεται στην περιοχή με τον περιώνυμο κ. Πέτσα επικεφαλής, καλό θα ήταν να μεταφέρει μαζί του τις υποσχεθείσες αποζημιώσεις για τις πλημμύρες προηγούμενων ετών, πριν ψελλίσει την παραμικρή υπόσχεση για τις τωρινές».