«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παράθυρο στη γνώση χωρίς εμπορικές πατέντες.

Μια ευρύχωρη πύλη προς την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και των ιδεών ανοίγει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στο Ηράκλειο Κρήτης με την έναρξη του 2ου «Φεστιβάλ των Κοινών» (Commons Fest). Η φιλοσοφία του φεστιβάλ βασίζεται στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης έξω από τα παραδοσιακά, εμπορικά κανάλια διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές αρχικό πεδίο εφαρμογής υπήρξε η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού ωστόσο πλέον η ίδια φιλοσοφία επεκτείνεται και σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητας όπως οι τέχνες, η διακυβέρνηση, οι κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών κτλ. 

«Στην πραγματικότητα η ιδέα των “κοινών” έρχεται από πολύ παλιά, από την εποχή που δεν ήταν τα πάντα πατενταρισμένα και εμπορεύσιμα. Αναλογιστείτε πώς ήταν προορισμένη να διαδίδεται η μουσική δημιουργία πριν τις δισκογραφικές εταιρίες, ή πως διαδιδόταν η γνώση σε πολλούς τομείς όπως η αναπαραγωγή φυτών από σπόρους πριν το πατεντάρισμα από τις πολυεθνικές εταιρίες. Στην ουσία αυτή τη λογική την ξαναανακαλύπουμε και τη φέρνουμε στην επιφάνεια» λέει στην «Εφ.Συν.»  ο Δημήτρης Κουκουλάκης, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Commons Fest. 

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται ομιλίες, προβολές και εργαστήρια αλλά και μια τριήμερη έκθεση των πρωτοβουλιών και των εγχειρημάτων που εντάσσονται στην ίδια φιλοσοφία. Μια γρήγορη περιήγηση στις θεματικές που θα παρουσιαστούν δίνει το στίγμα του φεστιβάλ.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε την ομιλία για την Ιδιωτικότητα και ασφάλεια στο κινητό μας τηλέφωνο, από τον Νίκο Ρούσσο του Digital Liberation Network, μια παρουσίαση για το πώς θα ελευθερώσετε το Android σας: Root και Custom ROM’s από τον Κώστα Καλύβα, μέλος του hackerspace “labάκι”, αλλά και ομιλία για τις ανοιχτές τεχνολογίες στην τρισδιάστατη εκτύπωση που θα κάνει ο Θανάσης Δεληγιάννης μέλος της ελληνικής κοινότητας ελεύθερου λογισμικού και συνοδεύεται από εκθεσιακή επίδειξη τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται και εφαρμογές κοινωνικής παρέμβασης όπως η παρουσίαση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου με θέμα την «Κοινοτική περίθαλψη, από τους πολίτες για τους πολίτες» αλλά και η παρουσίαση των ερφαρμογών φυσικής δόμησης (Archanes Project) από τον Γιώργο Ριτσάκη και του δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας (CSA) από την ομάδα “Ζιζάνια” και τον Χάρη Παπαγιαννάκη. Η δημοσιογραφία των πολιτών έχει επίσης θέση στο Φεστιβάλ των Κοινών με την παρουσίαση του πειράματος του #rbnews από την Κατερίνα Σταυρούλα, μέλος του Radiobubble.gr. 

Τέλος μεταξύ των παρουσιάσεων ξεχωρίζουν αυτή για τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα, για την υλοποίηση εγχειρημάτων Τέχνης μέσω crowdfunding, αλλά και για αυτόνομη ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοιχτού κώδικα. 

«Υπάρχει πλέον ένα πλήθος αγαθών τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ούτε ως ιδιωτικά, άλλα ούτε και ως δημόσια. Η ονομασία που τους δίνεται είναι «κοινά αγαθά». Είναι δηλαδή αγαθά στα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τον καθένα. Αυτά τα αγαθά θέλουμε να παρουσιάσουμε δίνοντας ώθηση για τη διάδοσή τους αλλά και για τη δημιουργία όλο και περισσότερων εφαρμογών σε διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας» λέει στην «Εφ.Συν.»  ο Δημήτρης Κουκουλάκης. 

Το Φεστιβάλ των Κοινών θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής και πραγματοποιείται στον κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στην οδό Μονής Αγκαράθου 9, στο Ηράκλειο.

Πληροφορίες: http://commonsfest.info/

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.05.2014