+

«ΦΑΓΩΝΟΝΤΑΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Σε εσωτερικό πόλεμο μεταξύ των εργοδοτικών φορέων εξελίσσεται η υπόθεση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, μετά την πρωτοφανή επιθετική ενέργεια των μεγαλοβιομήχανων και μεγαλοξενοδόχων εις βάρος των μικρομεσαίων εμπόρων.

Αντικείμενο της σφοδρής αντιπαράθεσης είναι η αναστολή που επέβαλε το ΣτΕ στην πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές. Εναντίον της απόφασης του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, είχαν προσφύγει τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή οι φορείς των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, που εκπροσωπούν το 90% των εργοδοτών στη χώρα, από κοινού με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πέτυχαν την αναστολή.

Ωστόσο, ενόψει της οριστικής εκδίκασης στο ΣτΕ οι εργοδοτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το υπόλοιπο 10% των εργοδοτών, δηλαδή οι βιομήχανοι και οι μεγαλοξενοδόχοι (ΣΕΒ και ΣΕΤΕ) στρέφονται εναντίον των μικρομεσαίων «συναδέλφων» τους ασκώντας δικαστική παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης, ζητώντας να εφαρμοστεί τελικά η απόφαση για ανοιχτά μαγαζιά και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ή άλλη πολιτισμένη χώρα, όπου τόσο ξεδιάντροπα οι εργοδοτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το μεγάλο κεφάλαιο, να στρέφονται ανοιχτά και χωρίς προσχήματα ενάντια σε εργοδοτικές ενώσεις των μικρομεσαίων αλλά και των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζοντας πως οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να εξαφανίσουν τους πάντες, αλλά και να καταστούν απόλυτοι κυρίαρχοι στο Εμπόριο, να πάρουν και το λιγοστό εμπορικό τζίρο που έχει απομείνει στην αγορά και να βάλουν άμεσα λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Από δυο χωριά»…

Η κόντρα μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων εργοδοτών φτάνει στα άκρα, αφού για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των εμπόρων επιτίθενται τόσο σφοδρά προς τους βιομηχάνους. Σε επιστολή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, κατηγορεί ευθέως τους ομολόγους του, του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, ότι εξυπηρετούν «απέλπιδες προσπάθειες υπουργικών κύκλων» εγκαλώντας τους για την δικαστική τους παρέμβαση στο ΣτΕ και προειδοποιώντας πως οι έμποροι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλους τους… «εχθρούς» της μικρομεσαίας αγοράς. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ θυμίζει στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, πως το θέμα δεν τους αφορά επί της ουσίας (σ.σ. έχει να κάνει μόνο με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου), κάτι που καθιστά ακόμα πιο περίεργη τη στάση και την παρέμβασή τους. Παράλληλα, με αντίστοιχη επιστολή τους οι έμποροι ζητούν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να ασκήσει αντίστοιχα δικαστική παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων ώστε να επιτευχθεί «ισότητα των όπλων» ενόψει της κρίσιμης εκδίκασης στις 7 Νοεμβρίου.

Απεργία αυτή την Κυριακή

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, που είναι μία από τις 7 Κυριακές που τα μαγαζιά θα λειτουργούν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, καθώς οι εργαζόμενοι αντιτίθενται συνολικά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Η αυριανή απεργία αποκτά ιδιαίτερο νόημα ενόψει και της εκδίκασης στο ΣτΕ και η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία απέναντι στις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και των σωματείων θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στο Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens (Σταθμός Νερατζιώτισσα) ενώ συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και την ημέρα εκδίκασης της προσφυγής από την Ολομέλεια του ΣτΕ, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην έδρα του ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49).

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 04.11.2014