Χυδαία ανάρτηση συνδικαλιστή αστυνομικού που εύχεται… καρκίνο στους αναρχικούς ● Κριτική στον πρύτανη για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκκένωση του κτιρίου ● Καταδικάζουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητές και συλλογικοί φορείς.
Όλο και προκλητικότερη γίνεται η στάση της αστυνομίας στο Ηράκλειο μετά την εισβολή στην κατάληψη Ευαγγελισμού τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Λάδι στη φωτιά έριξε ανάρτηση του γενικού γραμματέα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ποζάροντας μπροστά στο σφραγισμένο κτίριο έγραψε στο facebook: «Η ΔΙΜΟΙΡΊΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΒΡΩΜΙΆΡΗΔΕΣ Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ».
Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από συναδέλφους του που τον επέκριναν στα σχόλιά τους. Ο ίδιος ο αστυνομικός αργότερα κατέβασε την ανάρτηση και ισχυρίστηκε ότι κάποιοι είχαν χακάρει τον λογαριασμό του, στον οποίο όμως και παλαιότερα έχουν εμφανιστεί αντίστοιχου ύφους αναρτήσεις. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης πάντως μπροστά στην κατακραυγή φαίνεται να πιστεύει τον αστυνομικό και αντί για πειθαρχικό έλεγχο ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο, με την αντιπαράθεση να έχει πάρει χαρακτηριστικά «βεντέτας» μεταξύ της αστυνομίας και των συλλογικοτήτων που διαχειρίζονταν τον αυτοδιαχεριζόμενο χώρο. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στις οποίες κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε το κύμα επιθέσεων εναντίον των καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα.
Ο πρύτανης
Στο στόχαστρο των αντιδράσεων πάντως βρίσκονται και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο ανήκει το κτίριο της κατάληψης, που ζήτησαν την επέμβαση από την αστυνομία. Οπως αποκαλύπτεται, η απόφαση πάρθηκε μεν «ομόφωνα» στη Σύγκλητο τον περασμένο Ιούλιο, αλλά σε εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα και με διάφορες μεθοδεύσεις. Υπόλογος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χαρακτηρίζεται προσωπικά ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, ο οποίος μάλιστα θεωρείται και προοδευτικών αντιλήψεων, ενώ στις πρόσφατες εκλογές το όνομά του συζητήθηκε και για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο.
Ευθύνες στον πρύτανη επιρρίπτει ο Σύλλογος Ερευνητών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου. Με αιχμηρή ανακοίνωσή του, αφού αναφέρει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου για τα οποία η Πρυτανεία δεν έχει κάνει το παραμικρό, τονίζει: «Αναρωτιόμαστε πώς οι πρυτανικές αρχές μεταξύ των εκατοντάδων προβλημάτων εργαζόμενων και φοιτητών του πανεπιστημίου έκρινε άμεσης προτεραιότητας την εκκένωση ενός κτηρίου που εδώ και χρόνια παραμελεί, δίνοντας, μάλιστα, το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να βάλουν ανθρώπους σε τόσο μεγάλο κίνδυνο».
Στο ίδιο κλίμα είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ανακοινώσεις κομμάτων -ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ)- αλλά και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν δεκάδες καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο ψήφισμα στηλιτεύουν τη σπουδή που επέδειξε η Πρυτανεία προβάλλοντας εμφατικά την απόδοση του ιστορικού κτιρίου ως ένα πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το γεγονός ότι υπέβαλε αίτημα προς τα όργανα της πολιτείας να παρέμβουν χωρίς να υπάρχει σαφής, τεκμηριωμένος σχεδιασμός της αξιοποίησης του κτιρίου.
«Μας προβληματίζει παράλληλα και η βεβιασμένη επιλογή των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν σε αυτήν τη συγκυρία στην υλοποίηση της επιχείρησης εκκένωσης του κτιρίου» αναφέρεται στο ψήφισμα που μέχρι χθες το βράδυ είχαν υπογράψει περίπου 30 καθηγητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Προβληματική» χαρακτήρισε τη διαδικασία με την οποία εκδόθηκε η ανακοίνωση της Πρυτανείας ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το ψήφισμα.
«Στο νεκροτομείο»
Σοβαρότατη είναι και η δημόσια καταγγελία που έκανε ένας από τους 11 συλληφθέντες κατά την επέμβαση. Ο Γιάννης Στεφανής, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλή για τη ζωή του από τους αστυνομικούς, ενώ περιγράφει τον τρόπο που μπροστά στα μάτια του έπεσε από την ταράτσα του κτιρίου ο άνθρωπος που παραλίγο να σκοτωθεί.
«Η πτώση του Α., νεαρού μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έγινε μπροστά στα μάτια μου. Εκείνη τη στιγμή ένοπλος αστυνομικός της ΕΚΑΜ πίεζε με το γόνατό του την πλάτη μου, εμποδίζοντάς με να αναπνεύσω, ενώ ήδη φορούσα πισθάγκωνα χειροπέδες. Ο νεαρός που έπεσε είχε δεχτεί ήδη ξυλοδαρμό από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας καθώς τον έσερναν από τα μαλλιά στη μισή ταράτσα μέχρι να του φορέσουν χειροπέδες. Κόσμος από τα γειτονικά μπαλκόνια είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται και εκείνη τη στιγμή ο Α. βρέθηκε στο χείλος της ταράτσας του κτιρίου και στη συνέχεια σε δευτερόλεπτα στο κενό. Την ίδια στιγμή τα ΕΚΑΜ, παρότι ήμουν χειροπεδημένος και μπρούμυτα, με κλοτσούσαν στο κεφάλι φωνάζοντάς μου στο αυτί “βούλωσέ το γιατί και εσύ θα βρεθείς στο νεκροτομείο”. Αυτό το τρομακτικό γεγονός, η πτώση ενός ανθρώπου από τα δώδεκα μέτρα ύψος ενώ φορούσε πισθάγκωνα χειροπέδες, καθαρά από τύχη δεν οδήγησε στον θάνατο» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος προχωρά και σε ακόμα μία σοβαρή καταγγελία για τον πρύτανη Γ. Κοντάκη, ο οποίος είναι και ορθοπεδικός στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύεται ο τραυματίας. Ο κ. Στεφανής αναφέρει πως ο πρύτανης «αντιδεοντολογικά επισκέφτηκε τον πολυτραυματία Α. για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο θεράπων ιατρός του και ότι αυτός δεν κάνει διακρίσεις με τους ασθενείς» και συμπληρώνει: «Δεν είναι δυνατόν ο υπαίτιος του παραλίγο θανάτου του ασθενούς να βρίσκεται ως θεράπων ιατρός πάνω από το προσκέφαλό του από θέση ισχύος, καθώς η υπόθεση πολύ πιθανόν να προχωρήσει στα δικαστήρια».