ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΞΑΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο ως «φόντο» για την ομιλία Μητσοτάκη και υπουργών ● Σε μισή μέρα συζήτησαν για Τουρισμό – Ναυτιλία και Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής ● Εγκαίνια και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που στεγάζει και τη Συλλογή Μητσοτάκη.

Τη δέσμευση πως η κυβέρνηση θα εκπονήσει «μεγάλο σχέδιο στήριξης» ενάντια στις αυξημένες τιμές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο, ακόμα κι αν δεν υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, ανέλαβε από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκείς. Το αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος στην ομιλία του: «Με ρωτούν αν αυτά (σ.σ. που έχουν γίνει ώς τώρα) αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός» και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δείξει «μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδήσει».

Είχε προηγηθεί βέβαια η ομιλία καλωσορίσματος από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και… Ηρακλειώτη Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης τόνισε με σαφήνεια πως το «μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι εθνική πολιτική» δίνοντας την κατάλληλη πάσα ή και… «γραμμή» στον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το νησί μετατρέπεται σε εργοτάξιο, κάνοντας ειδική αναφορά στον Βόρειο Οδικό Αξονα, στο νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά και στην «αξιοποίηση» της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί καζίνο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πώληση του Λιμανιού του Ηρακλείου, ενώ απαντώντας σε σχετική επισήμανση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού υποσχέθηκε πως η αυτοδιοίκηση θα έχει λόγο ως προς την αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά το κλείσιμό του. «Σας εγγυώμαι ότι ο χώρος δεν θα ρημάξει, αυτό σας το αποκλείω όσο είναι κυβέρνηση η Ν.Δ. και εγώ πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

«Σπόντα» για ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως στο εν εξελίξει (εκείνη τη μέρα) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Και κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται ανοιχτό συνέδριο στην Αθήνα για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια, ένα συνέδριο κλειστό στους πολίτες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τι έκαναν λάθος. Μόνο τους όπλο η χολή στον αντίπαλο. Απαντάμε στη φωτογραφία τού χθες με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες». Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως η Κρήτη στον επόμενο εκλογικό χάρτη θα είναι γαλάζια από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι και πως η Ν.Δ. θα εκλέξει ακόμα περισσότερους βουλευτές στο νησί.

Το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Λίντο στην Αμμουδάρα. Τυπικά, οι δύο κεντρικοί άξονές του ήταν «Τουρισμός – Ναυτιλία» και ο «Πρωτογενής τομέας παραγωγής». Και οι δύο αυτοί άξονες πρόλαβαν να συζητηθούν μέσα σε μισή μέρα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην ουσία, το προσυνέδριο ήταν το «σκηνικό» για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός τη συνδύασε με τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στα Χανιά (την Παρασκευή) όπου πλέον εκτίθεται και η «Συλλογή Μητσοτάκη», στην οποία ο ίδιος έκανε και εκτενή αναφορά μνημονεύοντας τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρίκα. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 18.04.2022